Muz çok severek tükettiğimiz, kokusu ve tadıyla damağımızda eşsiz bir tat bırakan belki de mükemmel meyve olarak tanımlanabilecek gıda. Pekiyi muzu tanıyor muyuz? Muz kaç kalori, içinde neler var? Muz besin değeri nasıl? Muzun faydaları nelerdir?Muz aslında güney doğu Asya meyvesi olarak bilinse de, ekvatora yakın, sıcak ve nemli iklimi olan her yerde yetişmektedir. Türüne göre büyüklüğü ve hatta rengi değişebilmektedir. Ancak ne olursa olsun, muz besin değeri nedeniyle muzun faydaları saymakla bitmez.Muz kolesterol içermez. Bu özelliği sayesinde her beslenme tipinde kendine yer bulabilmektedir. Muz besin değeri ve içeriğindeki vitamin, mineral ve amino asitler 100gr bir muz için şöyledir
- Potasyum (358mg)
- Soydum (1mg)
- Karbonhidrat (24gr)
- Protein (2gr)
- Kalsiyum (5mg)
- Demir (0,5mg)
- Magnezyum (27mg)
- C vitamini
- A Vitamini
- B Vitamini Türleri (B12 Bulunmaz)
Şimdi gelelim asıl soruya, Muz kaç kalori?Muz çok çeşitli ebatlara sahip olmakla birlite 1kg muz yaklaşık 900 kaloridir. İthal muz dediğimiz daha büyük muzlar, 130-150gr civarındadır, oranlama yapacak olursak bu muzlar, ortalama 100 kalori civarında olacaktır. Yani 1 muz kaç kalori diyecek olursak, ebatına göre 80-110 kalori aralığında olduğu söylenebilir.Muz içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde ciddi bir yardımcı besin olup, yüksek besleyici niteliği ile, tropik iklimlerin ana yiyeceklerinden kabul edilir. Maddeler halinde sayacak olursa, muzun faydaları,
- Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkileri vardır. İçerdiği lif sayesinde sindirim sistemini düzenler. Ancak kronik kabızlığı olanların fazla tüketmemesi önerilir.
- Asit nötralize eden bir meyvedir, asitliği azaltır. Ülser gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
- Kolesterol içermeyen az sayıda besleyici enerji depolarından birisidir. Özellikle enerjiye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda, abartıya kaçmamak koşulu ile tüketebilirsiniz.
- Probiyotiklerin beslenmesi için uygun ortam oluşmasın yardımcı olur.
- İçerdiği potasyum sayesinde, kalp ve damar sağlığını korumamıza yardımcı olur.
- Vitamin deposudur
- Elbette pek çok beslenme unsurunu bir arada bulundurması sebebiyle çok iyi bir besleyicidir. Özellikle çocukların tüketmesi gerekir.
Muz diyeti veya diğer adıyla muz detoksu son zamanlarda popüler hale gelmiş, etkili ve pek çok diğer diyet tipine göre zararsız sayılabilecek bir Diyet tipidir. Zira diyetlerin en büyük riski, yeterli beslenememe sebebiyle organların ve bağışıklık sisteminin zarar görmesi ihtimalidir.Muz içeriğinde yer alan ciddi besleyicilerle bu riski ekarte ederken, diğer özellikleri ile olumlu bir diyet faktörü olarak ortaya çıkmaktadır.Muz diyetinde prensip çok basit, az kalori tüketmek, ama besinsiz kalmamak.Amerikalı bilim insanları tarafından geliştirilmiş bu diyet programı her şeye rağmen çok uzun süreler uygulanmamalıdır. Zira tek tip besin tüketmek, o besin ne kadar sağlıklı olursa olsun, çok doğru değildir.Muz diyeti nasıl yapılır?Prensibe göre, 6 günlük süre içserisinde, günde 3 öğün, sadece muz yenir ve süt içilir. Kabaca bir hesaplar, her öğünde tüketilecek 3 muz ve bir bardak süt 400 kaloriye karşılık gelir, günlük toplam en fazla 1200 kalori alınmış olur. Bu da günlük en az harcadığımız kalori miktarı olan 2300 kalorinin neredeyse yarısıdır ve eksik kalori vücut depolarından karşılanır. Sonuç olarak kilo veririz.Ancak dediğimiz gibi muz diyeti 6 günden uzun yapılmamalı. 6 günden sonra en az bir hafta ara verilip, tekrar yapılabilir.