Konuşma ve Görme Bozuklukları Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir
Şiddetli baş ağrısının yanı sıra yürürken yalpalamak, konuşma ve görme bozuklukları, gibi fiziksel yeteneklerde ortaya çıkan kayıplar beyin tümörünün belirtisi olabiliyor. Beyin cerrahisinde kullanılan yüksek teknoloji ve artan deneyim sayesinde beyin tümörü ameliyatları artık daha güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü uzmanları, beyin tümörü ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Her yaşta görülebiliyor
Kendi hücrelerinden gelişebilen beyin tümörleri, vücudun başka bir noktasında ortaya çıkan kanserli hücrelerin beyine sıçramasıyla da görülebilmektedir. Her yaşta görülebilmekle birlikte çocukluk dönemi ve yaşlılarda görülen beyin tümörlerinin kötü huylu olma ihtimali daha fazladır.
Bu belirtilere dikkat!
Beyin tümörleri, bulundukları bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre belirti vermektedir. Kafatası içinde büyüyerek beyni baskı yapan ve kafa içi basıncın artmasına neden olan beyin tümörünün en yaygın belirtisi daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrısıdır. Baş ağrısıyla birlikte;
- Epilepsi tarzı nöbetler
- Mide bulantısı ve kusma
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük
- Kişilik bozuklukları
- Düşünme, konuşma, hatırlama ve konsantrasyon sorunları
- Konuşma- görme bozuklukları ve yürüyüşte dengesizlik gibi fiziksel yeteneklerin kaybı gibi belirtiler beyin tümörüne işaret edebilmektedir.
Erken teşhis hayat kurtarıyor
Beyin tümörünün belirtileri farklı hastalıkların nedenleriyle karıştırılabilmektedir. Kesin tanı için muayene, radyolojik görüntülemeler ve patoloji testlerin ardından konulabilmektedir. Beyinde bulunan oluşumlarla ilgili bilinen yöntemlerle biyopsi yapmak zor, riskli ve zaman alıcı olabilmektedir. İleri Manyetik Rezonans(MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri ile beyinde şüphelenilen lezyonun tümör olup olmadığı belirlenebilmektedir. Ayrıca tümörün yaygınlığı, türü, metabolik- biyokimyasal yapısı, konuşma, görme ve hareket etmeyi sağlayan alanlarla ilişkisi görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilebilmektedir. Beyin tümörlerinin erken teşhisi çoğu kez hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkilemektedir.
İleri teknoloji sayesinde ameliyatlar daha güvenli
Beyin tümörlerinin tedavisine tüm beyin radyoterapisi ya da bölgesel radyoterapi eklenebilmekle birlikte genellikle ilk tedavi yöntemi cerrahidir. Beyin biyopsisi ya da mikrocerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlar gelişen teknoloji ile birlikte daha güvenli gerçekleşmektedir. Ameliyatlarda kullanılan nöronavigasyon ve nöromonitörizasyon cihazları sayesinde, cerrahin hassas bölgelerinden uzak durarak tümöre en doğru yönelimi sağlanmaktadır. Ultrasonografi ve Gliolan boyama tekniği, en az hasarla maksimum seviyede tümör çıkarma olanağı vermektedir. Tümör, motor alan denilen kol, bacak hareketlerinden sorumlu hassas bölgede ise hastanın uyanık tutularak ameliyat edilmektedir. Uyanık kraniotomi denilen bu teknikle hastanın konuşma ve kol-bacak hareketleri ameliyat sırasında kontrol edilebilmektedir.
Keşfetmeye Devam Edin