Kan sulandırıcı ilaçlarla hangi besinler tüketilmemeli?

Kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılır. Ancak, bazı besinler bu ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. İlaçla birlikte tüketilen gıdalar arasında turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek ve alkol bulunur. Bu nedenle, kan sulandırıcı ilaç kullanırken, bu gıdaların tüketimi azaltılmalı veya dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Ayrıca, doktorunuzla da konuşmanız önerilir.

Kan İnceltici Besinler Hangileridir?

Covid-19 virüsü kanı koyulaştırdığı için pandemi sürecinde aspirinin başı çektiği kan sulandırıcılar uzman doktorlar tarafından vatandaşlara tavsiye edilmektedir. Ancak kan sulandırıcı türü ilaçları kullanırken tüketilmemesi gereken besinler hakkında da bilinçli olmak gerekiyor. Çünkü kan sulandırıcı ilaçlar kullanıldığı dönemde tüketilmemesi gereken besinler tüketildiği zaman ani kanamalar görülebilmektedir.

Kanı inceltici özelliği olan besinler arasında aşırı salisilik asit içeren meyveler, yaban mersini, kızılcık, kiraz, vişne gibi kırmızı renkteki meyvelerin yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiğinden dolayı kışın hastalıklardan korunmak için bol tüketilen mandalina, portakal ve ananas yer almaktadır. Bu tür meyveler kan inceltici etkisinden dolayı kan sulandırıcı ilaçlar alındığı zaman tüketilirse idrar yolu ve mide kanamalarına, hatta hayati risk doğurabilecek kafa içi kanamalara neden olabilmektedir. Bu tür meyvelerin tüketiminde ölçü çok iyi ayarlanmalı ve ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmamak için ölçü kesinlikle aşılmamalıdır. Yine zencefil, zerdeçal, nane, kekik gibi bazı sebzelerin içeriğinde de kanı inceltici etken maddeler bulunmaktadır.

Periyodik olarak yapılan kan testleri sayesinde kan sulandırıcı sebze ve meyvelerin kanı ne kadar sulandırdığı tahmin edilebilmektedir. Bu nedenle kan inceltici etken maddeleri içeren sebze ve meyveleri tüketenlerin kontrollerini sıklaştırmaları faydalarına olacaktır.

Bu İlacı Kullananlar INR Testini İhmal Etmemeli

Olası bir iç kanamayla ilgili şüphe uyandıran belirtiler arasında ağız ve burundan kan gelmesi, idrar renginin değişmesi, gaitadan kan gelmesi bulunmaktadır. Bu tür belirtiler özellikle idrar ve mide kanamalarına işaret etmektedir.

Warfarin sodyum alan hastaların, INR denilen testlerini belirli periyotlarla yaptırmayı kesinlikle ihmal etmemesi gerekir.

Kiraz İlacın Yerini Tutmaz

Kanı sulandırmak için kiraz gibi kanı sulandıran meyvelerin tüketilmesi asla ilacın yerini tutmaz. Özellikle bazı kronik hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanmayı kesinlikle ihmal etmemesi gerekir. İlaç kullanmaktansa, kan sulandırıcı sebze ve meyveleri bol tüketerek kan sulandırılabilir mantığından kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Eklem ve Gut Hastaları Düzenli Kiraz Tüketmeli

Kirazda tıpkı aspirin gibi kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Vücutta zamanla biriken toksin maddelerin atılmasında kiraz meyvesinin kendisi oldukça etkili iken, kurutulmuş kiraz saplarının sıcak suda bekletilmesi de vücuttan ödemi söküp atmaktadır. Kiraz, içeriğinde çok güçlü antioksidan maddeler barındırmaktadır. Kırmızı meyveler sınıfında yer alan meyveler yüksek miktarda antioksidan madde içerdiği için dokularda meydana gelen iltihap oluşumlarıyla etkili bir şekilde mücadele etmektedir. Yüksek miktarda antioksidan madde barındıran besinler vücutta ödem oluşumunu önlemenin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirerek birçok hastalıktan korumaktadır.

Her ne kadar kişi göre değişkenli gösterse de her gün tüketilmesi gereken iki üç porisyon meyvenin en az bir porsiyonu kiraza ayrılmalıdır. Bir porisyon kiraz ise 15-20 tane aralığında kiraza tekabül eder. Eklem ve gut hastalıklarına şifa olduğu için bu hastalıkları olanların günlük 1 porsiyon kiraz tüketmeyi ihmal etmemesi gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri