Kalp yetersizliği

Kalp yetersizliği

Kalp yetersizliği– bu yaygın kalp hastalığının semptomları, nedenleri ve tedavisi

Bazen konjestif kalp yetersizliği (CHF) olarak da bilinen kalp yetersizliği, kalp kasınız olması gereken şekilde kan pompalamadığı zaman ortaya çıkar. Kalpte dar arterler (koroner arter hastalığı) veya yüksek tansiyon gibi hastalıklar, zamanla kalbinizin etkili şekilde kan pompalayamayacak kadar güçsüzleşmesine veya sertleşmesine neden olur.Kalp yetersizliğine neden olan her hastalık geri çevrilemez, ama tedaviler bulgu ve semptomları düzeltebilir ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak, diyetinizde tuzu azaltmak, stres yönetimi ve özellikle kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yaşam kalitenizi arttırabilir.Kalp yetersizliğini önlemenin en iyi yolu koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet veya obezite gibi kalp yetersizliğine neden olan hastalıkları kontrol altına almaktır.

Belirtileri

Kalp yetersizliği süregelen bir durum olabilir (kronik) veya aniden başlayabilir (akut).Kalp yetersizliği semptomları

  • Kendinizi zorladığınızda veya uzandığınızda nefes darlığı (dispne)
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Bacaklarınızda, bileklerinizde ve ayaklarınızda şişlik (ödem)
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Egzersiz yapma yetisinin azalması
  • Beyaz veya kanlı pembeye çalan balgam ile birlikte devam eden öksürük veya hırıltı
  • Artan gece idrara çıkma ihtiyacı
  • Karında şişme (assit)
  • Sıvı tutmadan kaynaklanan ani kilo alımı
  • İştahsızlık ve bulantı
  • Konsantrasyon güçlüğü veya dikkat azalması
  • Ani şiddetli nefes darlığı ve öksürerek pembe köpüklü mukus çıkarma
  • Yüksek tansiyon
  • Eğer kalp yetersizliğine kalp krizi neden olduysa göğüs ağrısı

Ne zaman doktora gitmelisinizKalp yetersizliği bulgu ve semptomlarını yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuza gidin. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız acil yardım alın:

  • Göğüs ağırıs
  • Bayılma veya şiddetli halsizlik
  • Nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılmayla ilişkili hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Ani, şiddetli nefes darlığı ve öksürerek pembe köpüklü mukus çıkarmak

Bu bulgu ve semptomlar kalp yetersizliğine bağlı olabilmesine rağmen hayati tehlike yaratan başka kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi birçok başka olası neden olabilir. Kendi kendinize teşhis koymaya çalışmayın. Acil yardım için 112’yi arayın. Acil servis sağlık sağlayıcıları durumunuzu stabilize etmeye çalışacak ve semptomlarınızın kalp yetersizliğinden mi yoksa başka bir neden mi kaynaklandığını belirleyecektir.Eğer kalp yetersizliği teşhisi konmuşsa ve semptomlarınızdan herhangi biri aniden kötüleşirse ya da yeni bir bulgu veya semptom gelişirse, bu durum, varolan kalp yetersizliğinin kötüleştiği veya tedaviye yanıt vermediği anlamına gelebilir. Vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçin.

Nedenleri

Kalp yetersizliği çoğunlukla başka hastalıklar kalbinize hasar verdikten veya kalbinizi zayıflattıktan sonra gelişir. Zamanla kalp normal beklentileri karşılayamaz ve vücudun geri kalanına kan pompalama görevini yapamaz. Kalbinizin ana pompalama odacıkları (karıncıklar) sertleşebilir ve atışlar arası düzgünce dolmayabilir. Ayrıca, kalp kasınız güçsüzleşebilir ve karıncıklar, kalbin vücuda etkili şekilde kan pompalayamayacağı noktaya kadar esner (genişler). “Konjestif Kalp Yetersizliği” terimi karaciğerde, karında, alt uzuvlarda veya akciğerlerde kan birikmesi anlamına gelir. Ancak, kalp yetersizliklerinin tamamı konjestif değildir. Hiç sıvı birikimi olmadan da kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığı veya halsizlik yaşıyor olabilirsiniz.Kalp yetersizliği kalbinizin sol tarafını, sağ tarafını veya her iki tarafını içerebilir. Tipik olarak, kalp yetersizliği sol tarafla başlar, özellikle kalbinizin ana pompalama odası olan sol karıncık ile.

Kalp yetersizliği tipi Açıklama
Sol taraflı kalp yetersizliği Akciğerlerinizde sıvı birikebilir ve nefes darlığına neden olur.
Sağ taraflı kalp yetersizliği Karın, bacaklar ve ayaklarınızda sıvı birikebilir ve şişmeye neden olur.
Sistolik kalp yetersizliği Sol karıncık güçlü şekilde kasılamaz, pompalama sorununu belirtir.
Diyastolik kalp yetersizliği (normal ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği de denir) Sol karıncık tamamen gevşeyemez veya dolamaz, dolma sorununu belirtir.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri kalbinize zarar verebilir veya kalbinizi zayıflatabilir ve kalp yetersizliğine neden olabilir. Bunlardan bir kısmının varlığını farkında olmayabilirsiniz:

  • Koroner arter hastalığı ve kalp krizi. Koroner arter hastalığı en yaygın kalp hastalığıdır ve kalp yetersizliğinin en sık rastlanan nedenidir. Zamanla, kalp kasınıza kan tedarik eden arterler, ateroskleroz denilen bir süreç olan yağ kalıntılarının birikmesi sonucu daralır. Kan daralmış arterlerden yavaşça ilerlediği için kalp kasınızın bazı bölümleri güçsüzleşir ve kalp kronik olarak oksijen bakımından zengin kandan yoksun kalır. Bazı durumlarda kasa giden kan akışı, kasın canlılığını sürdürebileceği kadardır ama iyi işlemesi için yeterli değildir. Arterlerdeki yağ birikintileri koptuğunda kalp krizi meydana gelir. Bu, bir kan pıhtısının kalp kasının bir bölgesine kan akışını bloke ederek kalbin pompalama yetisinin zayıflamasına ve çoğunlukla kalıcı hasar oluşmasına neden olur.
  • Yüksek kan basıncı (hipertansiyon). Kan basıncı, kalbiniz tarafından arterlerinize pompalanan kanın gücüdür. Kan basıncınız yüksekse kalbiniz, vücudunuzda kan dolaşımının sağlanması için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Zamanla kalp kası yapmak zorunda kaldığı ekstra işi telafi etmek için kalınlaşabilir. Sonunda kalp kası, etkili kan pompalayamayacak kadar sertleşebilir veya zayıflayabilir.
  • Kusurlu kalp kapakçıkları. Kalp kapakçıkları kanın kalp üzerinden doğru yönde akmasını sağlar. Kalp kusuru, koroner arter hastalığı veya kalp enfeksiyonuna bağlı hasarlı bir kapakçık varsa kalbiniz kanın olması gereken şekilde akması için daha çok çalışmak zorunda kalır. Zaman içerisinde bu ekstra çalışma kalbinizi güçsüzleştirebilir. Ancak, kusurlu kalp kapakçıkları zamanında bulunduğu takdirde düzeltilebilir veya değiştirilebilir.
  • Kalp kası hasarı (kardiyomiyopati). Enfeksiyonlar, alkol bağımlılığı ve kokain gibi uyuşturuların veya bazı kemoterapi ilaçlarının toksik etkisi, kalp kası hasarına (kardiyomiyopati) neden olabilen birçok nedenden birkaçıdır. Genetik faktörler iki yaygın kardiyomiyopati tipinde önemli rol oynar. Bunlardan biri hipertrofik kardiyomiyopati, yani anormal kalın kalp kası durumudur. Diğeri dilate kardiyomiyopati, yani kalp kasının zayıf olduğu ve kalbin büyüdüğü durumdur.
  • Miyokardit. Miyokardit, kalp kası iltihabıdır. Genellikle bir virüs neden olur ve sol taraflı kalp kası yetersizliğine yol açabilir.
  • Doğuştan gelen kalp kusurları (konjenital kalp kusurları). Eğer kalbiniz, kalp odacıklarınız veya kalp kapakçıklarınız doğru oluşmamışsa, kalbinizin sağlıklı bölümleri kan pompalamak için daha çok çalışmak zorundadır ve bu durum kalp yetersizliğine yol açabilir.
  • Anormal kalp ritimleri (kalp aritmisi). Anormal kalp ritimleri kalbinizin çok hızlı atmasına neden olabilir. Bu kalbiniz için ekstra iş yaratır. Zamanla kalbiniz güçsüzleşebilir ve kalp yetersizliği oluşabilir. Yavaş kalp atışı kalbin vücuda yeterli kan göndermesini engelleyebilir ve bu da kalp yetersizliğine yol açabilir.
  • Diğer hastalıklar. Diyabet, hipertiroidizm, hipotiroidizm, amfizem veya demir birikmesi (hemokromatoz) ya da protein birikmesi (amiloidoz) gibi kronik hastalıklar da kalp yetersizliğine yol açabilir. Akut kalp yetersizliği nedenleri; kalp kasına saldıran virüsler, şiddetli enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, akciğerde kan pıhtıları, belirli ilaçların kullanımı veya tüm vücudu etkileyen herhangi bir hastalığı içerir.

Tedavi ve ilaçlar

Kalp yetersizliği ömür boyu yönetim gerektiren kronik bir hastalıktır. Ancak, tedaviyle kalp yetersizliği bulgu ve semptomları iyileşebilir ve bazen kalp daha güçlenir. Tedavi daha uzun yaşamanıza ve ani ölüm olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorlar bazen kalp yetersizliğini altta yatan nedeni tedavi ederek düzeltebilir. Örneğin, kalp kapakçığını onarma veya hızlı kalp ritmini kontrol etme kalp yetersizliğini düzeltebilir. Ama çoğu kişi için kalp yetersizliği tedavisi doğru ilaç dengesi ve bazı durumlarda kalbin düzgün atması ve kasılmasına yardım eden cihazları içerir.İlaçlar Doktorlar genellikle kalp yetersizliğini ilaçlar kombinasyonuyla tedavi eder. Semptomlarınıza bağlı olarak bu ilaçlardan bir veya daha fazlasını kullanırsınız. Bunlar:

  • Anjiotensin-dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri. Bu ilaçlar sistolik kalp yetersizliği olan kişilerin daha uzun yaşamalarına ve daha iyi hissetmelerine yardım eder. ACE inhibitörleri tansiyonu düşürmek, kan akışını geliştirmek ve kalpteki iş yükünü azaltmak için kan damarlarını genişleten ilaç olan bir tür vazodilatördür. Örnekler enalapril, lisinopril ve kaptopril içerir.
  • Anjiotensin II reseptör bloke ediciler. Losartan ve valsartan içeren bu ilaçların ACE inhibitörlerininkine benzer birçok faydası vardır. ACE inhibitörlerini tolere edemeyen insanlar için alternatif olabilirler.
  • Digoxin. Digitalis de denen bu ilaç kalp kası kasılmalarının gücünü arttırır. Ayrıca kalp atışını yavaşlatma eğilimindedir. Digoxin, sistolik kalp yetersizliğinde kalp yetersizliği semptomlarını azaltır.
  • Beta-blokerler. Bu sınıf ilaçlar yalnızca kalp hızınızı yavaşlatmak ve tansiyonunuzu düşürmekle kalmaz aynı zamanda sistolik kalp yetersizliğiniz varsa kalbinizdeki hasarın bir kısmını sınırlar veya tersinir. Örnekler karvedilol, metoprolol and bisoprolol içerir. Bu ilaçlar bazı anormal kalp ritimlerinin riskini azaltır ve beklenmedik şekilde ölme olasılığınızı azaltır. Beta-blokerler kalp yetersizliği bulgu ve semptomlarını azaltabilir, kalp fonksiyonunu geliştirebilir ve uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.
  • Diüretikler. Genelde su hapları denen diüretikler daha sık idrara çıkmanızı sağlar ve sıvının vücudunuzda birikmesini önler. Furosemid gibi diüretikler akciğerlerinizdeki sıvıyı da azalttığı için daha kolay nefes alabilirsiniz. Diüretikler vücudunuzun potasyum ve magnezyum kaybetmesine neden olduğu için, doktorunuz bu minerallerin takviyelerini de yazabilir. Diüretik alıyorsanız doktorunuz muhtemelen düzenli kan testleriyle kanınızdaki potasyum ve magnezyum seviyelerini takip edecektir.
  • Aldosteron antagonistler. Bu ilaçlar spironolakton ve eplerenon içerir. Potasyum koruyucu diüretiklerdir ama kalbin yaralanmasını geri çevirebilmek ve şiddetli sistolik kalp yetersizliği olan kişilerin daha uzun yaşamasına yardım etmek gibi ilave özellikleri de vardır. Bazı diğer diüretiklerin aksine, spironolakton kandaki potasyum seviyesini tehlikeli şekilde yükseltebilir, bu nedenle eğer yüksek potasyum endişe yaratıyorsa doktorunuzla konuşun ve potasyumu yüksek yiyecek tüketiminizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini öğrenin.
  • İnotroplar. Bunlar şiddetli kalp yetersizliği olan kişilerin, kalp pompalama fonksiyonunu geliştirmek ve kan basıncını korumak için kullanılan intravenöz (damar içi) ilaçlardır.

Kalp yetersizliği tedavisi için muhtemelen iki veya daha fazla ilaç kullanmanız gerekecektir. Doktorunuz kalp yetersizliği ilaçlarına ek olarak; göğüs ağrısı için nitrat, kolesterolü düşürmek için statin veya kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olması için kan inceltici ilaçlar gibi kalp ilaçları da reçete edebilir.Kalp yetersizliği semptomlarınız alevlenirse hastaneye yatabilirsiniz. Hastanedeyken kalbinizin daha iyi pompalamasına ve semptomlarınızın hafiflemesine yardımcı olacak ilave ilaçlar verilebilir. Maske veya burnunuza yerleştirilen küçük tüpler ile oksijen takviyesi de alabilirsiniz. Şiddetli kalp yetersizliğiniz varsa oksijen takviyesini uzun dönem kullanmanız gerekebilir.Ameliyat ve tıbbi cihazlar Bazı durumlarda doktorlar kalp yetersizliğine yol açmış altta yatan sorunu tedavi etmek için ameliyat önerir. Araştırılmakta ve belirli insanlarda kullanılmakta olan tedavilerin bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Koroner bypass ameliyatı. Şiddetli tıkalı arterler kalp yetersizliğine yol açıyorsa doktorunuz koroner arter bypass ameliyatı önerebilir. Bu işlemde bacak, kol veya göğsünüzden kan damarları, kalbinizdeki tıkalı bir damarın yerine geçerek (baypas) kanın kalpten daha rahat akması sağlanır.
  • Kalp kapakçığı onarımı veya değişimi. Eğer kalp yetersizliğine hatalı bir kalp kapakçığı neden oluyorsa doktorunuz bu kapakçığı onarmayı veya değiştirmeyi önerebilir. Cerrah, ters kan akışını engellemek için orijinal kapakçığı modifiye edebilir (valvuloplasti). Cerrahlar kapakçığı, kapakçık kenarlarını tekrar bağlayarak veya fazla kapakçık dokusunu çıkarıp kapakçık kenarlarının sıkıca kapanmasını sağlayarak da tedavi edebilir. Kapakçık onarımı bazen, kapakçık etrafındaki halkanın sıkılaştırılmasını veya değiştirilmesini (anuloplasti) içerir. Belirli kalp kapakçık tedavisi türleri artık açık kalp ameliyatı olmadan ya minimal girişimsel ameliyat ya da kardiyak kateterizasyon teknikleri kullanılarak yapılabilir. Kapakçık değiştirme kapakçık tedavisi mümkün olmadığında yapılır. Kapakçık değiştirme ameliyatında hasarlı kapakçık suni (protez) kapakçıkla değiştirilir.
  • İmplante kardiyoverter-defibrilatörler (ICDler). ICD kalp piline benzeyen cihazdır. Damarlarınıza ve kalbinize giden kablolarla göğsünüzdeki derinin altına implantedir. ICD kalp ritmini izler. Kalp tehlikeli ritimde atmaya başlarsa veya kalbiniz durursa ICD kalbinizi çalıştırmaya veya normal ritmine geri döndürmek için şok yapmaya çalışır. ICD de kalp pili gibi çalışabilir ve çok yavaş çalışıyorsa kalbinizi hızlandırabilir.
  • Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) veya biventriküler stimülasyon. Biventriküler kalp pili, kalbin her iki alt odacığına (sol ve sağ karıncık) zamanlanmış elektrik uyarıları gönderir, böylece daha etkili, koordine şekilde pompalarlar. Kalp yetersizliği olan birçok kişi, zaten zayıf olan kalplerinin koordinesiz atmasına neden olan kalp elektriksel sistemi sorunlarına sahiptir. Bu etkisiz kas kasılması kalp yetersizliğinin kötüleşmesine neden olabilir. Genelde biventriküler kalp pili kalp yetersizliği olan insanlar için ICD ile birleştirilir.
  • Kalp pompaları (sol ventriküler asist cihazları veya LVADler). Bu mekanik cihazlar karna veya göğse implante edilir ve pompalamaya yardım etmesi için zayıflamış kalbe bağlanır. Doktorlar kalp pompalarını ilkin kalp nakli adayları kalp bağışı beklerken hayatta kalmalarına yardımcı olmak için kullanmıştır.

LVADler günümüzde bazen nakle alternatif olarak kullanılmaktadır. İmplante kalp pompaları, kalp nakli için uygun olmayan veya yeni bir kalp için beklemekte olan şiddetli kalp yetersizliği olan bazı insanların yaşamını belirgin şekilde uzatabilir ve iyileştirebilir.

  • Kalp nakli. Bazı insanlar da kalp yetersizliği öylesine şiddetlidir ki ameliyat veya ilaç tedavisi yardımcı olmaz. Hasta kalbin sağlıklı bir donör kalp ile değiştirilmesi gerekebilir. Kalp transplantasyonu, şiddetli kalp yetersizliği olan bazı kişilerin hayatta kalma şansını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde arttırır. Ancak nakil adayları, uygun donör kalp bulunana kadar çoğunlukla uzun süre beklemek zorundadır. Bazı nakil adayları bu bekleme sürecinde ilaç tedavisi veya cihaz terapisi ile iyileşme gösterebilirler ve nakil bekleme listesinden çıkartılabilirler.

Yaşam-sonu bakımı ve kalp yetersizliğiKalp yetersizliği için mevcut bir dizi tedaviye rağmen kalp yetersizliğiniz, ilaçların işe yaramadığı ve kalp nakli veya cihazın bir seçenek olmadığı noktaya kadar kötüleşebilir ve palyatif bakıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Palyatif bakım ölümcül hastalara özel bir tedavi planı sağlar.Palyatif bakım; hemşireler, sosyal çalışanlar ve eğitimli gönüllülerin yardımıyla evde veya palyatif bakım merkezlerinde aile ve arkadaşların, yakınlarına bakmasını ve rahat ettirmesini sağlar. Hastaya ve ona en yakın olan kişilere duygusal, sosyal ve manevi destek de sağlar. Palyatif bakım alan çoğu kişinin kendi evlerinde kalmasına rağmen bu program bakım evleri ve destekli yaşam merkezleri de dahil birçok yerde mevcuttur. Hastanede kalan insanlar için, yaşam-sonu bakım uzmanları konfor, şefkatli bakım ve haysiyet sağlayabilir.Zor olsa da yaşam-sonu konularını aileniz ve tıbbi ekibinizle konuşun. Bu konuşmanın bir bölümü muhtemelen ileri seviye talimatlar içerecektir– kendiniz adına karar veremez hale gelmeniz durumunda uygulanacak tıbbi bakımınıza dair sözlü veya yazılı talimatları anlatan genel bir terim. Eğer implante kardiyoverter-defibrilatörünüz (ICD) varsa aileniz ve doktorlarınızla değerlendirmeniz gereken önemli konulardan biri; defibrilatörü kapatarak kalbinizin atmaya devam etmesini sağlayan şokları göndermesini durdurmaktır.

Yaşam tarzı ve evde bakım

Yaşam tarzı değişiklikleri çoğunlukla kalp yetersizliği bulgu ve semptomlarını rahatlatmaya ve hastalığın kötüleşmesini engellemeye yardımcı olabilir. Yapabileceğiniz en önemli ve yararlı değişikler şunları içerebilir:

  • Sigarayı bırakın. Sigara içmek kan damarlarınıza zarar verir, tansiyonu yükseltir, kanınızdaki oksijen miktarını azaltır ve kalbinizin daha hızlı atmasına neden olur. Sigara içiyorsanız doktorunuzdan bırakmanıza yardımcı olacak bir program önermesini isteyin. Sigara içmeye devam ederseniz kalp nakli adayı olamazsınız. Sigara dumanından da kaçının.
  • Her gün tartılın. Bunu her sabah idrarınızı yaptıktan sonra, ama kahvaltıdan önce yapın. Haftada 2.3 kg veya üzeri kilo alıyorsanız doktorunuza bildirin. Bu sıvı tuttuğunuz anlamına gelebilir ve tedavi planınızda değişiklik gerektirebilir. Her sabah kilonuzu kaydedin ve bu kayıtlar doktor ziyaretlerinizde yanınızda olsun.
  • Beslenmenizde tuzu kısıtlayın. Çok fazla sodyum su tutmaya yol açarak kalbinizin daha fazla çalışmasına ve nefes darlığı ve şiş bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklara neden olur. Kalp yetersizliği olan insanlar için önerilen günlük tuz miktarı genellikle 2,000 miligramdan azdır — sizin için önerilen kısıtlamayı doktorunuzla kontrol edin. Unutmayın ki bu tuzun çoğu hazır yiyeceklere zaten ilave edilmiştir ve tuz ikameleri kullanırken dikkatli olun.
  • Sağlıklı kiloyu koruyun. Kiloluysanız diyetisyeniniz ideal kilonuza ulaşmanıza yardım edecektir. Az miktarda kilo vermenin bile yardımı olabilir.
  • Yağları ve kolesterolü sınırlayın. Yüksek sodyumlu yiyeceklerden kaçınmanın dışında beslenmenizde doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol miktarını da sınırlayın. Yağ ve kolesterolü yüksek beslenme, çoğunlukla kalp yetersizliğinin altında yatan veya neden olan koroner arter hastalığı için risk faktörüdür.
  • Alkol ve sıvıları sınırlayın. Kalp yetersizliğiniz varsa doktorunuz muhtemelen alkol içmemenizi önerecektir çünkü ilaçlarınızla etkileşebilir, kalp kasınızı zayıflatabilir ve anormal kalp ritmi riskinizi arttırabilir. Şiddetli kalp yetersizliğiniz varsa doktorunuz içtiğiniz sıvıların miktarını sınırlamanızı da önerebilir.
  • Aktif olun. Orta zorlukta aerobik aktivite, vücudunuzun geri kalanının sağlıklı ve kondisyonlu kalmasına yardımcı olarak kalp kasınızdan beklenenleri azaltır. Egzersize başlamadan önce sizin için doğru olan egzersiz programı hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bir yürüyüş programı önerebilir. Yerel hastanenizde kardiyak rehabilitasyon programı olup olmadığını öğrenin ve varsa programa kaydolma hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Stresi azaltın. Endişeli ve üzgün olduğunuzda kalbiniz daha hızlı atar, daha ağır nefes alırsınız ve tansiyonunuz genelde yükselir. Bu, kalp yetersizliğini kötüleştirebilir çünkü kalbiniz zaten vücudunuzun taleplerini karşılamada zorlanmaktadır. Yaşamınızdaki stresi azaltmanın yollarını bulun. Kalbinizi dinlendirmek için mümkün olduğunda şekerleme yapmayı veya ayaklarınızı yukarı kaldırmayı deneyin.
  • Rahat uyuyun. Özellikleri geceleri nefes darlığınız oluyorsa bir yastık veya yükselti kullanarak başınız 45 derecelik açıyla yukarıda olacak şekilde uyuyun. Horluyorsanız veya başka uyku sorunlarınız varsa uyku apnesi testi yaptırdığınızdan emin olun.

Geceleri uykunuzu iyileştirmek için başınızı yastıklarla yükseltin ve uykudan hemen önce fazla yemekten kaçının. Ayrıca, diüretikler başta olmak üzere ilaçları alma zamanınızı değiştirmeyi doktorunuzla konuşun. Diüretikleri gün içinde erken saatte almak geceleri sıkça olan işeme ihtiyacını da azaltabilir.

Korunma

Kalp yetersizliğini önlemenin anahtarı risk faktörlerinizi azaltmaktır. Yüksek tansiyon ve koroner arter hastalığı gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin çoğunu gereken ilaçların yardımıyla birlikte hayat tarzı değişiklikleri yaparak kontrol edebilir veya elimine edebilirsiniz.Kalp yetersizliğini önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz hayat tarzı değişiklikleri aşağıdakileri içerir:

  • Sigara içmemek
  • Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi belirli sorunları kontrol altında tutmak
  • Fiziksel olarak aktif olmak
  • Sağlıklı yiyecekler yemek
  • Sağlıklı kiloyu muhafaza etmek
  • Stresi azaltmak ve yönetmek

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir