İleri Yaşta Kalp Kapağı Hastalıklarına Ameliyatsız Tedavi
İleri yaş kalp kapak hastaları artık ameliyatsız yöntemle sağlığına kavuşabiliyor. Özellikle 90 yaş sonrası hastalarda ortaya çıkan kapak sorunları girişimsel yöntemlerle giderilerek hastaya kaliteli bir yaşam olanağı sunuluyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, ileri yaşta kalp kapağı sorunlarının ameliyatsız olarak “Perkütan yöntemi ile çözümü” hakkında bilgi verdi.
Yaşlı hastalarda kapak problemi klasik cerrahi yollarla giderilebilir mi?
Ameliyat, ileri yaş hastaları için önemli sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Yaşlı hastalar genellikle damar sertliği ve vücut yıpranmasına bağlı olarak sıklıkla aort kapakta zaman zaman da mitral kapakta ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu problemlerin çözümü ne yazık ki klasik yöntemlerle her zaman mümkün olmamaktadır. Çünkü 90 yaşındaki bir hastaya kapak değiştirme ameliyatı uygulamak riskli olabilmektedir. Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ileri yaştaki hastalarda kötü sonuçlara neden olabilir. Özellikle uzun yıllar sigara kullanımı olan yaşlı hastalarda akciğer sorunlarının yanı sıra başka hastalıklarla da ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında geçirdikleri kanser operasyonları, diyabet gibi sorunları yani eşlik eden hastalıkları çok sayıda olabilmektedir. Bu tür durumlar yaşlı hastaların ameliyat edilmelerine engel teşkil edebilir.
İleri yaş hastaları için kapak problemlerini ameliyatsız gidermek mümkün mü?
Günümüzde ileri yaştaki hastaların kapak problemlerine çözüm getirebilmek için daha az cerrahi travma veren ve daha kısa yoldan uygulanan bir takım yöntemler bulunmaktadır. Dünyada 12 yıllık bir geçmişe sahip olan ve çok önemli birkaç merkezde uygulanan “Perkütan Aortik Kapak İmplantasyonu” adı verilen girişimsel yöntem, Türkiye’de de başarı ile uygulanmaktadır.
Perkütan ( ameliyatsız) yöntem hangi yönden ileri yaş hastaları için uygundur?
Bu yöntemle hastaya ya çok küçük bir kesi ile ya da hiç cerrahi kesi yapılmadan ameliyatsız kapak tamiri ya da değişimi yapılmaktadır. İşlem sırasında göğsü açmak, kalbi durdurmak gibi hasta açısından çok zor tolere edilecek şeyler pas geçilerek bunun yerine kalp atar durumdayken kapak öncelikle bir balon vasıtasıyla genişletilmektedir. Kasık damarından girilerek ya da kalbin uç kısmında “apeks” denilen bölgede küçük bir kesi yapılarak özel bir hazne içine sıkıştırılmış kapak da yine o kapak bölgesine yerleştirilmektedir. Tüm bu işlemler girişimsel olarak tıpkı anjiyo yapar gibi perkütan yöntemle gerçekleştirilmektedir. Kardiyologlar ve kalp cerrahlarının bir arada bulunacağı uygulama daha komplikedir ve pek çok ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.
Hasta ne kadar sürede normal yaşantısına geri dönebiliyor?
Hastanın perkütan kapak ile ameliyat sonrası iyileşme hızı gerçekten yüksektir. Hasta, başka bir hastalığı yoksa işlem sonrasında ertesi gün ya da birkaç gün içinde toparlanarak, normal yaşantısına geri dönebilir. Kişinin başka sağlık sorunları olsa bile klasik cerrahi ameliyatlar sonrası yoğun bakımda çok daha kısa zamanda iyileşebilmektedir. Yöntem, şu an için aort kapaktaki sorunların giderilmesi için uygulanmaktadır. İleride mitral kapak sorunlarında da perkütan yöntemlerin kullanılabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Sağ kalp tarafındaki, pulmoner kapakta özellikle küçük çocuklarda doğuştan kalp hastalığı olan ya da bir operasyon geçinmiş hastalarda da bu tür kapak kullanımı söz konusudur.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar