Hamilelikte Tansiyon

Hamilelik döneminde, ilk aylardan itibaren anne adaylarının vücutlarında ve hormonal değerlerinde değişiklikler söz konusudur. Bu değişiklikler hamilelerin günlük hayatlarını az ya da çok etkiler. Zaman ilerledikçe, hamilelik geliştikçe ve bebek anne karnında büyüdükçe vücudun bu duruma alışması ile hormonal değerler dengelenmeye başlar.Hamilelikte tansiyon, pek çok anne adayının yaşadığı sorunlardandır. Anne adayının bünyesi, hamileliğin ilerleme durumu, genetik faktörler ya da beslenme düzenine göre tansiyon düşmesi ya da yükselmesi, bu dönemde görülebilir. Hamilelik döneminde ister tansiyon yükselmesi, ister düşmesi olsun mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bunun için düzenli olarak tansiyon değerlerine bakılması gerekir.Hamilelik döneminde gelişen tansiyon problemleri anne ve bebeğinin sağlığını tehdit ettiği için çok küçük oynama olsa bile mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Bu dönemde yaşanan tansiyon problemleri gebelik sonunda yok olur. Ancak uzun süreli ve tedavi edilmeyen gebelik tansiyon problemlerinin kalıcı olması da söz konusu olabilir.

Hamilelikte Tansiyon Düşmesi

Hamilelik döneminde yaşanan tansiyon düşmesi, anne ve bebeği zaman zaman etkiler. Annede mide bulantısı, göz kararması, baş dönmesi ile belirti veren düşük tansiyon, ilerlediğinde şuur kaybı hatta bayılmaya kadar gidebilir. Tansiyon düşmesi nedeni ile anne adayının baygınlık geçirmesi, olduğu yere yığılması ve bu esnada bir yerlere çarpması söz konusu olabilir.Bu çarpmalar sonucunda hamilelik ve bebeğin hayatı tehlikeye girebilir. Anne ve bebeğin sağlığı için hamilelik tansiyonuna mutlaka dikkat edilmesi gerekir.Hamilelikte tansiyon düşmesi, yetersiz beslenme, düzenli dinlenmeme, az miktrad sıvı tüketme, stres, sıkıntı ve aşırı sıcaktan dolayı kaynaklanabilir. Bu faktörlerden biri ya da bir kaçı gebelerin tansiyon düşüklüğü yaşamasına neden olur. Bu tansiyon düşüklüğünün belirlenmesi için düzenli olarak ölçüm yapılması, alınan verilere göre önlem alınması gerekir.Hamilelikte tansiyon düşüklüğü genelde geçicidir. Anne adayının hormonlarından ve bünyesinden kaynaklanan değişiklikler nedeni ile ortaya çıkan hamilelikte düşük tansiyon, gebeliğin sonunda normale döner. Tansiyon düşüklüğü eğer çok fazla değilse, doğuma kadar devam etmeyebilir.Gebeliğin ilerleyen aylarına doğru yavaş yavaş kendiliğinden iyileşme sağlayabilir. Bunun belirlenmesi için de düzenli olarak ölçüm yapılması gerekir. Gebelikte düşük tansiyonu önlemek için düzenli beslenme ve yeterli miktarda sıvı alınması gerekir.

Hamilelikte Yüksek Tansiyon

Hamilelik döneminde tansiyon yüksekliği, anne adaylarının sıkça karşılaştığı sağlık problemlerindendir. Her 10 hamile bayandan 2’sinde görülebilen bu sağlık sorunu, hamilelik döneminde anne ve bebek ölümlerinin en sık görülen nedenlerindendir. Normal kişilerde ani tansiyon yükselmesi sonucu ortaya çıkan kötü sonuçlar, hamilelerde daha fazladır.Hem annenin, hem bebeğin sağlığını tehdit eden yüksek tansiyon, çoğul gebeliklerde, 35 yaş üzerindeki annelerde, normalde de yüksek tansiyon problemi olanlarda ve şeker hastalığı olanlarda daha sık görülür.Gebelikte hiper tansiyonun tespiti için 6 saat ara ile yapılan iki tansiyon ölçümünün değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlerin 14/9 ve üzerinde olması, annenin yüksek tansiyon probleminin olduğunu gösterir.Bebeğin gelişmesi için gerekli olan oksijen ve besini alamamasına neden olan yüksek tansiyon, bebeğin daha zayıf doğmasına, günü gelmeden dünyaya gelmesine ya da düşüğe neden olabilir.Uzun süreli yüksek tansiyon problemi, anne adayının hamile kalmadan önce de yaşadığı tansiyon problemi durumunda ortaya çıkar. Hamileliğin ilk aylarından itibaren başlayan, gebelik süresince devam eden ve doğum ile birlikte geçmeyen yüksek tansiyon, hem gebelik döneminde hem de sonrasında annenin sağlığını tehdit eder.Kaynak: http://www.pufnoktalari.net/hamilelikte-tansiyon/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir