Gliserin Kulak Damlası Ağrı Yapar mı?

Kulak kirinin temizliğinde uzman hekimler tarafından önerilen damlalardan biri, gliserin kulak damlasıdır. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılması gereken yoğun yağ içeren gliserin kulak damlasının ağrı yapıp yapmadığı ise merak konusudur.

Gliserin Kulak Damlası Ağrı Yapar mı?

Gliserin kulak damlası bırakın ağrı yapmayı aksine orta ve dış kulak enfeksiyonlarında ağrıyı dindirmek ve kulak kirini yumuşatmak için kullanılan bir ilaçtır. Dolayısıyla doktor gözetiminde doğru şekilde kullanıldığı takdirde bu kulak damlanın, ağrı yapması beklenmez. Fakat çoğu zaman dış kulaktaki kirleri temizlemek için kulağa fazla miktarda damlatılan gliserin, tıkanıklığa yol açabilmektedir. Tıkanıklık ise beraberinde ağrı gibi şikayetleri tetikleyebilir. Ancak doğrudan kulakta ağrı gibi bir etkisi söz konusu değildir.

Gliserin Kulak Damlası Kulağımı Tıkadı

Normal şartlarda kulak kiri temizliğinde KBB uzmanları tarafından, aspiratör adı verilen farklı bir teknikle tedavi tercih edilmektedir. Fakat kulak kirinin yeterince yumuşak olmaması, sert olması durumlarında bu kulak içi sıvısını yumuşatmak için gliserin kulak damlasına ihtiyaç duyulur. Bir süre kullanılan bu damla, kulak kirinin yumuşamasını sağladıktan sonra ise uzman hekim tedaviyi tamamlayıp süreci sonlandıracaktır.İşte bu aşamada gliserin kulak damlasının kişi tarafından yanlış ve bilinçsizce kullanılması, gliserin kulak damlası kulağımı tıkadı şeklinde şikayetlere mahal verebilmektedir. Damla ile kulak kiri temizliğinde pamuklu çubuklara damla damlatıldıktan sonra kulak içi sıvısı temizlenmelidir. Damlayı kulağın içine boca etmek, birden fazla damla dökmek kulakta geçici tıkanıklıklara neden olabilir.

Kulak Kiri Neden Birikir?

Kulak ve kulak kanalı arasında doğal bir kayganlaştırıcı olan kulak kiri, kulağımız tarafından salgılanan bir sıvıdır. Kulak kiri her ne kadar fazla salgılansa da, kulak kirinin başlıca sebebi kulak kirini temizleme esnasında kirin kulak kanalına doğru farkında olmadan itilmesidir. Böylelikle kulak kanalında kulak kiri birikerek, daha az işitmenize ve bu birikintiden ötürü rahatsızlık hissi duymanıza neden olur.

Aşırı Kulak Kiri Oluşmasının Belirtileri Nelerdir?

Fazla miktarda kulak kiri oluşması kendini bir takım anormalliklerle belli eder. Kulak kanalında kaşıntı, kulaklarda doluluk hissi, kulak tıkanıklığı, kulakta çınlama, az işitme, baş dönmesi aşırı kulak kiri oluştuğunun göstergeleridir.

Kulak Kirini Temizlemek İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Kulak kirini temizlemek için evde uygulayabileceğiniz başlıca doğal yöntemler şunlardır:

  • Gliserin Kulak Damlası: Eczanelerden temin edebileceğiniz gliserin kulak damlası, doğal bir üründür. Kulak kirini temizleme konusunda birebir çözüm olan gliserini, günde 3-4 defa üçer dörder damla şeklinde kullanmak etkili olacaktır. Bu hususta unutulmaması gereken, bu kulak damlasının doktor veya eczacı tavsiyesi üzerine kullanılması gerektiğidir.
  • Saline Solüsyonu: Kulak kirini çıkarma konusunda bir diğer etkili yöntem ise saline solüsyonudur. 1 çay kaşığı tuzu, yarım bardak suyun içine koyun ve iyice karıştırın. Solüsyonun hazır bile. Ardından bir pamuğu solüsyona batırın ve kulaklarınızın içine damlatın. Son olarak solüsyonu uyguladığınız kulağın tam tersi yönüne kafanızı eğin ve kulak kirini bir bez yardımıyla akarken alın.
  • Zeytinyağı Kullanımı: Kulak kirinin yumuşasında bir diğer doğal etkili yöntem ise zeytinyağı kullanımıdır. Birkaç damla zeytinyağını, gece uyumadan önce kulağınıza damlatıp öyle uyuyun. Bu uygulamayı 4-5 defa tekrar ettiğinizde, kulak kirinin yumuşadığını ve akmaya başladığını göreceksiniz.

UYARI: Gliserin kulak damlası kullandıktan sonra kulakta doluluk, tıkanma hissi ve işitme kaybı, ağrı gibi şikayetleriniz görülüyor ve geçmiyorsa en kısa zamanda uzman doktora başvurmanızda fayda vardır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir