Burun yaraları daha çok burun içinde görülür. Burun içi yaraları genelde burun içindeki lezyonların hasta tarafından koparılması ya da burun içinin çok fazla karıştırılmasından kaynaklanır. Her ne kadar burun dışında yaralar görülse de, daha çok burnun iç bölgesinde oluşan yaralara rastlanır. Burun dışında meydana gelen yaralar genelde fiziksel etkenler ya da dışarıdan alınan darbeler sonucunda oluşur.
Burun Yarasının Nedenleri Nelerdir?
Burun içinde daha çok farkedilen yaraların nedenlerinden en bilindik olanı lezyonların koparılmasıdır. Burun içindeki lezyonların koparılması ve kurcalanması sonucunda burun içinde yaralar meydana gelir. Yaralar büyüdükten sonra temizlenme aşamasında burun içindeki lezyonlar daha da büyür. Buna neden olan etkenler ise burun eğriliği ve burun eti hastalıklarıdır.Çoğu zaman burun içi yaralarda kanama durumu gözlenir. Burundaki yaraların temel nedeni her ne kadar lezyonlar da olsa mevsim ve hava değişimi gibi durumlarda burunda yaraların oluşmasını tetiklemektedir.Kuru hava da burunda yaraların oluşmasında etkilidir. Özellikle yaz aylarında klima, kış aylarında ise soba gibi ısıtma sistemleri havayı kurutur. Bu kurumaya bağlı olarak da burunda yaralar görülebilir.
Burun Yarası Nasıl Geçer?
Burun içindeki yaraların oluşumunda kuru hava etkili olduğundan, öncelikle bulunulan ortamın nem ve ısı değeri iyi dengelenmelidir. Ortamda belirli bir miktarda nem sağlanmalı ve kuru hava ortamı engellenmelidir. Kuru havadan değil de lezyonlara çok fazla temastan kaynaklı yaraların oluştuğu düşünülüyorsa da burnun iç bölgesi çok fazla karıştırılmamalı ve dokunulmamalıdır.
Geçmeyen Burun İçi Yarası
Burundaki yaraların daha çabuk geçmesi için yara olan bölgeye merhem ya da krem uygulanabilir. Ancak kimi zaman sürülen merhem ve kreme rağmen burundaki yaralar devam eder ve nefes almayı zorlaştırabilir. Uzun süreli burun yaraları kişinin nefes alıp vermesinde zorlanmasına ve rahat bir yaşam sürmesine engel olabilir. Ayrıca uzun süredir devam eden burun yarası çeşitli hastalıkların belirtisi niteliğinde olabileceğinden ihmal edilmemeli ve kesinlikle uzman bir doktora başvurulmalıdır.