Fibromiyalji Nedir? | Fibromiyalji Testi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji, yoğun kas ağrıları, yorgunluk, uyku bozuklukları ve zihinsel huzursuzluk gibi belirtilerle karakterize kronik bir hastalıktır. Fibromiyalji testi yapılması için doktorlar, hastanın semptomlarını değerlendirir, fiziksel muayene yapar ve bazı laboratuvar testleri isteyebilir. Fibromiyalji tanısı, diğer olası hastalıkların dışlanması ve spesifik nokta bası testinin yapılmasıyla konulmaktadır. Bu testler, hastanın vücudundaki belirli noktalara yapılan hafif basınçla tetiklenen ağrıya dayanır. Fibromiyalji testi sonucunda, semptomları belirginleşen bölgelerde hissedilen ağrı, tanıyı doğrulamada önemli bir rol oynar. Fibromiyalji tanısı konduktan sonra, tedavi planı genellikle ilaçlar, terapi ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Bu SEO uyumlu açıklama, fibromiyalji hakkında bilgi verirken aynı zamanda arama motoru optimizasyonu için yeterli anahtar kelimeleri içerir.

Fibromiyalji, tanısı zor olan ve birçok şikayete neden olabilen bir hastalıktır. Bu hastalığın başlıca belirtileri yaygın ağrı ve yorgunluktur. Ancak pek çok hastalık da benzer belirtilere yol açabilir. Fibromiyaljiyi diğer rahatsızlıklardan ayırt eden bir laboratuvar veya görüntüleme testi bulunmamaktadır. Bu nedenle, uzun süreli yaygın ağrı ve halsizlik şikayeti olan birçok kişi, sorunlarının nedenini bilemeden doktor doktor dolaşmaktadır. Bununla birlikte, fibromiyalji için kabul edilebilecek tanı kriterleri bulunmaktadır.

Fibromiyalji belirtilerine dikkat eden tecrübeli bir doktor, hastanın şikayetlerini dinleyerek ve fizik muayene yaparak tanı koyabilir. Ülkemizde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, fibromiyalji hastaları ile en çok karşılaşan, tanı koyan ve tedaviyi düzenleyen doktorlardır. Bu nedenle, eğer fibromiyalji olabileceğinizi düşünüyorsanız gitmeniz gereken bölüm fizik tedavi ve rehabilitasyon olacaktır.

Doktor muayenesinde ilk olarak hastanın şikayetleri dinlenir. Ağrının yerini, ne zamandır olduğunu, arttıran ve azaltan faktörleri sorgulanır. Halsizlik, dikkat dağınıklığı, net düşünememe gibi belirtiler de değerlendirilir. Ayrıca, hastanın daha önce teşhis edilmiş hastalıkları ve ailesinde romatizmal hastalık olup olmadığı da sorulabilir.

Fizik muayenede, bel, boyun ve eklem muayenesi yapılabilir. Kaslarda ve vücudun belirli noktalarında basınçla ortaya çıkan ağrı da değerlendirilebilir. Eskiden fibromiyalji tanısı konulurken, vücutta belirlenmiş 18 noktadaki hassasiyet değerlendirilirdi. Günümüzde ise farklı tanı kriterleri kullanılmakla birlikte, hassas nokta muayenesine önem veren doktorlar da bulunmaktadır.

Fibromiyalji, ağrı, kas tutulması ve yorgunluğa yol açan diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bunlar arasında hipotiroidi, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit, eklem kireçlenmesi, polimiyaljia romatika ve miyofasiyal ağrı sendromu gibi rahatsızlıklar yer alır. Bu hastalıkları dışlamak için doktor kan tetkiki, idrar tetkiki, akciğer filmi, emar görüntüleme gibi tetkikler isteyebilir.

Eğer şikayetleriniz fibromiyaljiyle uyumlu ise ve başka bir sorun belirlenemezse, fibromiyalji tanısı koymak için iki aşamalı bir değerlendirme yapılır. İlk aşamada vücudun farklı bölgelerinde ağrı olup olmadığı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri