Fibromiyalji Neden Olur? – Doktor Fizik

Fibromiyalji, tam olarak neden oluştuğu bilinmeyen bir kronik ağrı sendromudur. Ancak araştırmalar, genetik yatkınlık, enfeksiyonlar, travmalar, stres ve hormonal faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Tedavi için öncelikle hasta bireye özgü faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlere göre tedavi planı yapılması gerekmektedir. Doktor Fizik, fibromiyalji tedavisinde uzmanlaşmış bir hekimdir.

Vücudumuzdaki bir bölgede hasar meydana geldiğinde, ağrıya hassas sinir uçları uyarılır ve sinir lifleri boyunca önce omuriliğe ardından beyne sinyaller iletilir. Ağrı, vücudumuzda yanlış giden bir şey olduğuna dair işarettir. Ağrıyı azaltacak önlemler alarak doku hasarını durdurur ve iyileşme için uygun ortam sağlarız. İyileşme süreciyle birlikte ağrı da azalır.

Fibromiyalji hastalığında ise dokulara zarar veren bir durum olmamasına rağmen vücudun hemen her yerinde ağrı hissedilir. Üstelik bu ağrı geçici değildir ve çok uzun sürelidir. Fibromiyaljinin neden ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi olmamasına rağmen bazı teoriler vardır. Sorunun genellikle beyin ve omurilikte ağrı sinyallerinin işlenmesindeki farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Merkezi sinir sistemindeki bazı kimyasalların oranlarındaki farklılıklar bu sorunla ilişkili olabilir. Fibromiyaljili kişilerde ağrı sinyallerini ileten daha fazla hücreye karşı bu sinyalleri azaltan daha az hücre bulunur. Bu durum küçük bir yaralanmanın bile normalden daha ağrılı olmasına neden olabilir.

Ayrıca, fibromiyaljili kişilerin beyninde serotonin, noradrenalin ve dopamin miktarı anormal ölçüde düşüktür. Bu hormonlar duygu durumu, iştah, uyku, davranış ve strese cevap gibi alanları düzenlediği için fibromiyalji belirtileri ile ilişkili olabilir.

Fibromiyalji ağrı hassasiyeti pek çok farklı nedenle tetiklenebilir ve her fibromiyalji hastası için geçerli bir spesifik neden yoktur. Ancak bazı durumlar hastalığı tetikliyor gibi görünmektedir. Bu durumlar arasında genetik yatkınlık, ek hastalıklar, duygusal veya fiziksel istismar, post-travmatik stres bozukluğu, travma, enfeksiyon veya ameliyat geçirmek, hareketsiz yaşam, cinsiyet, anksiyete ve depresyon ve uyku sorunları yer alır.

Sonuç olarak, fibromiyalji nedeni tam olarak bilinmese de, bir dizi faktörün bu hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir. Fibromiyalji tedavisi hastanın semptomlarına göre değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, terapi ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri