Fibromiyalji Ağrı Tipleri – Doktor Fizik

Fibromiyalji, yaygın ağrı sendromu olarak da bilinen bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında kas, kemik ve eklem ağrısı, uyuşma, karıncalanma ve hassasiyet yer almaktadır. Fibromiyaljinin ağrı tipleri arasında akut, kronik ve noziseptif ağrı gibi farklı türler bulunmaktadır. Doktor Fizik olarak, fibromiyalji hastalarının ağrılarını en aza indirmeye yardımcı olmak için çeşitli tedavi yöntemleri sunmaktayız. SEO uyumlu description yazarak, fibromiyalji hastalarına yardımcı olmak amacıyla sitemize daha fazla ziyaretçi çekmeyi hedefliyoruz.

Fibromiyalji sendromu, birçok insanın yaşadığı yaygın ağrıya neden olan bir hastalıktır. Kişiden kişiye farklılık gösteren ağrı, sürekli olabileceği gibi nöbetler şeklinde de olabilir. Bu nedenle fibromiyalji teşhisi koymak zor olabilir. Fibromiyaljide görülen ağrı türleri hiperaljezi, yaygın kas ağrısı ve yorgunluk, çene eklem ağrısı, allodini, nöropatik ağrı, baş ağrısı, karın bölgesi ve pelvik bölgede ağrıdır.

Fibromiyalji, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu hastalığa sahip kişilerde umutsuzluk, depresyon ve hatta intihar düşünceleri görülebilir. Hastalık, kişide sürekli yorgunluk ve çeşitli duygusal – zihinsel sağlık sorunları da yaşatabilir. Uyku problemi, depresyon ve endişe, hafıza sorunları, konsantrasyon kaybı, ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma, yüzde veya çenede ağrı, karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık fibromiyaljide yaygın belirtilerdir.

Fibromiyalji hastalarında hiperaljezi türü ağrılar sık görülür. Bu, beyinlerinin ağrı sinyallerine karşı daha duyarlı olması nedeniyle normalde ciddi ağrıya sebep olmayacak durumlarda dahi şiddetli ağrı hissetmelerine neden olabilir. Yaygın kas ağrıları da fibromiyaljinin ayırt edici özelliğidir. Bu ağrıları hafifletmek için ilaç tedavisi, fizik tedavi ve masaj önerilebilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak da kas ağrısını azaltabilir.

Fibromiyaljisi olan kişilerde çene eklem ağrısı, allodini (cilt ağrısı) ve nöropatik ağrı (kollarda ve bacaklarda garip karıncalanma, uyuşma, yanma veya kaşıntı hisleri) gibi belirtiler de sık görülür. Gerilim tipi baş ağrısı da bir diğer yaygın belirtidir. Karın bölgesi ve pelvik bölgede ağrı yaşayan hastalarda ise irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve reflü gibi sindirim sorunları da sık görülür.

Fibromiyalji, kişiden kişiye farklılık gösteren bir hastalık olsa da, tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi, fizik tedavi, masaj, uyku düzeni ve egzersiz gibi yöntemler hastalığı kontrol altında tutabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir