El ve Bilek Ağrıları Dikkat İstiyor

El ve Bilek Ağrıları Dikkat İstiyor


Gün içerisinde saatlerce masa başında çalışıp bilgisayar kullanmak, örgü örmek ve uzun süre el işi yapmak ellerde karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. "Karpal tünel " ve "Ulnar oluk sendromu"na işaret eden bu belirtiler, dikkat edilmediği takdirde hareket kabiliyeti kısıtlılığından şiddetli ağrılara kadar pek çok rahatsızlık ile kişinin yaşam kalitesini bozuyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmanları, "Karpal tünel ve Ulnar oluk sendromu" hakkında bilgi verdi.

Şeker hastaları ve gebelerde de görülebiliyor
 

Karpal tünel (El bilek kanalı hastalığı) sendromu, median sinirin el bileğinde dar bir kanalda sıkışması sonucu; başparmak, işaret parmağı ve orta parmakta ağrı, uyuşma ve karıncalanmalarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Daha çok orta ve ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Median sinirin bilekte bağların altındaki kanaldan geçerken baskı altında kalması bu probleme neden olur. Bazı kişilerde bu kanal doğuştan dardır. Bu durumda mesleki veya tekrarlayıcı bilek hareketleri ile sinir baskı altında kalabilir. Daktilo veya bilgisayar kullanma, yazı yazma, örgü örme gibi hareketler bunlar arasındadır. Ayrıca şeker hastalığı, gebeliğe bağlı su ve tuz tutulması, iltihaplı romatizmalar, el bölgesindeki iyileşmiş kırıklar, tiroid bezinin az çalışması gibi durumlarda da el bileğindeki bağların şişmesi sonrasında karpal tünel sendromu görülebilir.

Ellerde güç kaybına neden olabiliyor
 

Elin başparmağında, işaret parmağında, orta parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olur. Ağrı genellikle yanıcıdır, geceleri daha şiddetlidir. Hasta ağrıdan dolayı ellerini sık sık sallar. Tek veya her iki elde görülebilir. Sağ elde daha belirgindir. Eğer sinirdeki zedelenme çok fazla ise şikayetler gün boyu sürer. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve kuvvet kaybı olabilir.  Hastanın şikayetleri, doktorun yapacağı ayrıntılı muayene ile konulur. Kesin tanı sinir iletim hızları ölçümlerinin yapıldığı Elektromiyelografi (EMG) ile yapılır.

Karpal tünel sendromunda en etkili çözüm ameliyat
 

Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak hasta istirahata alınır ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bazen karpal tünele ince enjektörlerle girilerek yapılacak kortizon enjeksiyonları da hastayı rahatlatabilir. Ancak bu tedaviler ile başarı sağlansa bile, genellikle geçici olmakta ve hastalık tekrar etmektedir. El ve parmaklarda kuvvetsizlik, belirgin his kusuru, uykuya engel olacak şiddette gece ağrıları varsa mutlaka cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahinin amacı; median sinire olan basıncı ortadan kaldırmaktır. Ameliyat el bileği uyuşturularak avuç içinden küçük bir kesi ile yapılır ve yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Yapılan ameliyat ile median sinir serbestleştirilerek, eldeki ağrı ve fonksiyon kaybı düzeltilir. Hastalar ameliyattan iki saat sonra taburcu edilir ve kısa sürede normal yaşamına dönerler.

Ulnar oluk sendromu boyun fıtığı ile karışmasın
 

Dirseğin iç tarafından geçen ulnar sinirin bu seviyede sıkışması sonucu dirsekte, ön kolda, elde veya parmaklarda uyuşma karıncalanma, ağrı ve güçsüzlükle ortaya çıkan bir hastalığa "Ulnar oluk sendromu"(Ulnar sinir sıkışması) denir.
Sürekli masa başında çalışmak zorundaysanız ve parmaklarınızda uyuşma ve karıncalanma meydana geliyorsa ulnar oluk (kübital tünel) sendromu sorununuz olabilir. Ulnar oluk sendromu olarak tanımlanan bu sorun, masa başı çalışanlarda özellikle dirseklerin bir yere dayanmasıyla ortaya çıkar ve büyük sıkıntılara yol açabilir. Çoğunlukla boyun fıtığı ile karıştırılabilen bu sorunu çözmek için ise genellikle cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir.
 

Uzun süre dirseğinizin bükük durmamasına özen gösterin
 

Sinir, üzerinde kemik yer aldığı ve üzerinde çok ince koruyucu bir yumuşak tabaka olduğu için, basınç artışı sinirde sıkışmaya neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı, masa başında uzun süre çalışanlarda, dirseğin iç kısmının sürekli baskı altında olması veya klavyenin çok yakın olması nedeni ile sinir baskı altında olabilir. Uzun süre dirseği bükük vaziyette tutma alışkanlığı olanlar bu duruma çok dikkat etmelidir. Bu problemler uzun süre devam ederse uyuşukluk ve ağrı kalıcı olabilir. Bazen dirseğin iç tarafında sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan bağ dokusu da kalınlaşıp siniri sıkıştırabilir.
 

Parmaklarda hissizliğe neden olabilir
 

Hastalar genellikle ağrı, uyuşma veya karıncalanma şikayetleri ile gelirler. Uyuşma ve karıncalanma çoğunlukla yüzük ve küçük parmaklarda olur. Şikayetler sinirin üzerindeki basınç artarsa şiddetlenir. Telefon tutma, kitap, gazete okuma veya uykudaki gibi dirsek bir süre bükük pozisyonda kaldığı zaman şikayetler artmaktadır. Bazı hastalar ellerinde zayıflık, güçsüzlük, beceriksizlik hissederler ve ellerindeki cisimleri düşürdüklerini ifade ederler. Ulnar sinirin çok sıkışmış olduğu hastalarda parmaklarda hissizlik ve el içi kaslarda erimeler de olabilir. Hastanın şikayetleri, doktorun yapacağı ayrıntılı muayene ile konulur. Kesin tanı sinir iletim hızları ölçümlerinin yapıldığı Elektromiyelografi (EMG) ile yapılır.

Sinir üzerindeki baskı cerrahi tedavi ile kaldırılabilir

Muayene ve EMG ile ulnar sinirdeki sıkışıklığın çok ileri derecede olmadığı durumlarda; günlük kullanım sırasında dirseğin duruş ve konumuna dikkat edilmesi, dirseğin sert zemine temas ettirilmemesi, iç tarafına çeşitli yastıkçıklar kullanarak kemik çıkıntısının ve sinirin korumaya alınması ile şikayetler azaltılabilir. Ayrıca çeşitli fizik tedavi metodları ile sinirin rahatlatılması, gerginliğinin azaltılması ve çevresinde oluşmuş ödem geçirilebilir. Eğer şikayetler ileri derecede ise tüm yöntemler denenmesine rağmen geçmiyorsa; sinirin üzerindeki baskının ortadan kaldırılması için cerrahi tedavi yapılabilir. Ulnar sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan kalınlaşmış bağ dokusu açılarak sinir rahatlatılır. Ameliyat genellikle genel anestezi altında veya koltuk altından uyuşturularak yapılmaktadır. Hasta hastanede bir gece kalmaktadır. Ameliyattan sonra genellikle dirsekte 10-15 gün kalan bir pansuman olur ama hastalar ellerini hemen kullanabilirler. 12-13 gün sonra hastanın dikişlerin alınmasının ardından, birkaç hafta ağır kaldırmaması, aşırı zorlaması ve ağır işleri yapmaması tavsiye edilir. Fizik tedavi gerekli olabilir. Uyuşma ve karıncalanmanın ameliyattan hemen sonraki sürede geçmesi beklenir. Eğer ameliyat öncesi kas güçsüzlüğü veya kas erimesi varsa elin kuvvetlenmesi için fizik tedavi gerekli olabilir.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir