Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Diz ağrısı şikayetiyle karşılaşan kişiler genellikle bir ortopedi uzmanına başvurmalıdır. Ortopedi uzmanları, kas, kemik ve eklem problemleriyle ilgilenir ve diz ağrısının nedenini teşhis edebilirler. Diz ağrısı yaşayan kişilerin ayrıca fizyoterapist veya egzersiz uzmanı gibi uzmanlara da başvurması gerekebilir. Bu uzmanlar, hareket etmeyi iyileştirmek için fizik tedavi, egzersiz ve rehabilitasyon programları önerebilir.

Diz ağrısının nedeni ve hangi doktora başvurulması gerektiği konusunda sık sık sorular duyuyoruz. Bu makalemizde, diz ağrısının nedenlerini ve hangi doktora başvurulması gerektiğini ele alacağız. Diz ağrısı, sık karşılaşılan bir sorundur ve hemen hemen herkes hayatının bir döneminde diz ağrısı yaşamıştır. Genellikle diz ağrısının nedenini tahmin edebildiğimiz için veya kısa bir süre sonra geçeceğini umarak doktora başvurmazız. Gerçekten de çoğu diz ağrısı durumu anında doktor muayenesi gerektirmez. Ancak ağrı geçmez, kötüleşir, günlük yaşamı kısıtlar veya bir travma sonucu meydana gelirse doktora başvurmak önemlidir. Diz ağrısı durumunda genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurulması gerekmektedir. Aslında, birçok insan diz ağrısı için öncelikle ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmenin gerektiğini düşünür, ancak ani travma veya yaralanma durumu dışında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına gitmek daha doğrudur.

Diz Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Kendiliğinden Geçer mi?
Diz ağrısı hızla veya yavaş yavaş gelişebilir. İlerleyen yaşlarda, yavaş yavaş ortaya çıkan diz ağrıları genellikle eklem kireçlenmesi (osteoartrit) ile ilişkilidir. Bu durumda, kilo kaybı ve bacak kaslarını güçlendiren egzersizler yaparak diz ağrısından kurtulmak mümkündür. Aniden şiddetlenen ağrı durumunda ise istirahat etmek ve ağrıyı arttıran faaliyetlerden kaçınmak faydalı olabilir. Dizde şişlik olduğunda, soğuk uygulama yapmak, elastik bandajla hafifçe sıkarak sarmak ve yatarken veya otururken dizi yüksekte tutmak şişliği azaltmak için faydalı olabilir.

Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmelidir?
Diz ağrısında hangi doktora başvurulması gerektiği, ağrının nedenine bağlıdır. Uzun süredir geçmeyen diz ağrınız varsa ve günlük yaşamınızı kısıtlıyorsa, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurabilirsiniz. Diz ekleminde belirgin şişlik, cilt kızarıklığı, ısı artışı, hassasiyet, aşırı ağrı veya ateş durumunda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler, diz içinde enfeksiyon olduğunu gösterebilir ve tedavi edilmezse eklemi tahrip edebilir. Bu nedenle hemen tanı konulmalıdır. Dize belirgin bir travma olmaksızın aniden şişlik ve ısı artışı geliştiyse, fizik tedavi veya ortopedi bölümlerine başvurabilirsiniz. Tanı koymak için dizden sıvı alarak laboratuvarda analiz yapılabilir. Enfeksiyon belirtisi varsa antibiyotik ve ameliyat gerekebilir. Dizdeki bir müdahale gerekiyorsa, bu işlem genellikle ortopedi hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Dizde travma olmadan aniden ortaya çıkan şişlik, kızarıklık ve ısı artışı; iltihaplı romatizma nedeniyle de oluşabilir. Daha önce bilinen romatoid artrit, gut, ankilozan spondilit gibi hastalıklarınız varsa diz şikayetleriniz bu hastalığa bağlı olabilir. Romatizma nedeniyle diz ağrısı yaşıyorsanız, romatoloji veya fizik tedavi doktoruna başvurabilirsiniz. Çarpma, burkulma, düşme gibi durumlarda dizde gevşeklik, anormal hareket veya dizden kopma sesi gibi durumlarda acil servise başvurmanız gerekmektedir. Acil servis doktoru sizi değerlendirmek için muayene edecek, kemik sorunlarını değerlendirmek için röntgen çektirecek ve gerekiyorsa ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendirecektir. Nadiren diz ağrısı kötücül bir hastalığa, örneğin tümöre bağlı olabilir. Kemikte büyüme, geçmeyen ağrı, ağrının kötüleşmesi, kilo kaybı, halsizlik, gece terlemesi gibi ek belirtiler varsa bu ihtimali düşünmek önemlidir. Bu durumda kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile detaylı bir değerlendirme yapılır.

Doktor Muayenesi Nasıl Gerçekleşir?
Doktorunuz başvurduğunuz şikayetleri dinleyecektir: Ağrıyı nerede hissediyorsunuz, ağrı ne zamandır var, ağrıyı arttıran ve azaltan faktörler nelerdir gibi sorular soracaktır. Herhangi bir yaralanma veya önceden bilinen romatolojik hastalıklarınız varsa bu bilgiler tanı koymada yardımcı olabilir. Ayrıca, sorunu tek dizde mi yoksa iki taraflı mı yaşadığınız ve diğer eklem şikayetlerinizin olup olmadığı gibi detaylara da dikkat edilecektir. Tıbbi öykü alındıktan sonra kapsamlı bir muayene yapılır. Bu muayene sırasında dizde şişlik, hassasiyet, kızarıklık ve ısı artışı olup olmadığı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri