Çocuklarda parmak ucu yürüme, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum çocuğun yürüme becerisini etkileyebilir ve tedavi gerektirebilir. İşte çocuklarda parmak ucu yürümenin nedenleri ve tedavileri hakkında bilgiler…
Çocuklar ilk yürümeyi öğrendiklerinde çoğu zaman ayak parmak uçları üzerinde adımlamaya başlarlar, buna parmak ucu yürüme denir. Çoğu çocuk genellikle 12-15 aylıkken yürümeye başlar. Bu dönemde farklı adımlama pozisyonlarını deneyebilirler ve parmak ucu yürüme de bu adımlama pozisyonlarından biridir. Ancak çocuklar 24. ayına geldiğinde ayak tabanlarını düzgün bir şekilde yere basabilmelidir. Genellikle çocuklar üç yaşına geldiklerinde ayağının tamamını basarak yürümeye başlarlar. Eğer çocuk üç yaşından sonra hala parmak ucu yürüme yapılıyorsa, bir doktor tarafından muayene edilmeleri önerilir.
Üç yaşından sonra parmak ucu yürüyüşü yapan çocukların çoğu bunu alışkanlık nedeniyle yaparlar. Eğer çocuğun büyüme ve gelişimi diğer yönlerden normal ise, parmak ucu yürümesi endişe edilecek bir durum olmayabilir. Ancak bazen parmak ucu yürüme, kas hastalığı, beyni etkileyen sorunlar veya otizm gibi durumların bir belirtisi olabilir.
Çocuğunuz 2-3 yaşından sonra hala parmak ucu yürüme yapıyorsa doktora danışmalısınız. Ayrıca çocuğun bacak kasları sertse, Aşil tendonu gerginse, kas koordinasyonu iyi değilse, hareket becerileri beklenen düzeyde değilse, prematür doğum öyküsü varsa, ailede kas distrofisi veya otizm varsa, göz temasından kaçınıyor ve sallanma ya da dönme gibi tekrarlayan hareketler yapıyorsa gecikmeden muayene ettirin.
Parmak ucu yürümenin nedenleri arasında serebral palsi, musküler distrofi, Aşil tendonunun kısa olması, otizm ve ailesel yatkınlık gibi durumlar bulunmaktadır.
Çocuğun yürüyüşü, kas tonusu, eklem yapısı ve nörolojik durumu muayene ile değerlendirilir. Yürüme analizi bilgisayarlı ölçümlerle yapılabilir. EMG kas ve sinir liflerindeki olası sorunları gösterir. Eğer serebral palsiden şüpheleniliyorsa, beyin görüntülemesi istenebilir. Otizm ve gelişme gecikmesi açısından da testler uygulanabilir.
Parmak ucu yürümenin tedavisine ihtiyaç duyulmuyor ise, herhangi bir tedavi uygulanmaz. Büyüdükçe bu alışkanlık kaybolur ve çocuklar 5 yaşına geldiğinde genellikle normale dönerler. Ancak eğer fiziksel bir sorun varsa, fizik tedavi, ayak-ayak bileği ortezi kullanımı, seri alçılama, botulinum toksin A enjeksiyonu veya ameliyat gibi tedaviler uygulanabilir. Fizik tedavide bacak ve ayak kaslarını esnetme, güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyona yönelik egzersizler uygulanır. Botulinum toksin A enjeksiyonu, gergin kasları gevşetmede etkilidir. Eğer kas veya tendon kısalığı bu yöntemlerle düzeltilemezse, kas-tendon gevşetme ameliyatları yapılabilir. Ayrıca, parmak ucu yürüme başka bir hastalığın bir belirtisi ise, esas hastalığın tedavisi de önemlidir.