Burunda yara neden olur, oluşur? Nasıl geçer?

Burunda yara genellikle burun içindeki yüzeylerin tahriş olması sonucu oluşur. Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, alerjiler, burun kuruluğu gibi durumlar bu tahrişe neden olabilir. Bunun yanı sıra, burunda enfeksiyon, yabancı bir cisim ya da burun ameliyatı sonrası da yaralar oluşabilir. Tedavi edilmediğinde, yara burunda ağrı, şişlik ve kanama gibi şikayetlere neden olabilir. Burunda yara geçmek için, nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Örneğin, burun kuruluğuna bağlı yaralar için nemlendirici spreyler kullanmak etkili bir yöntem olabilir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan yaralar için ise doktorun reçete ettiği antibiyotiklerle tedavi gerekebilir. Probleminizi çözmek için doktorunuza danışmanız önerilir.
Burunda Yara Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Burunda yara görülmesi alerji, rinit veya burun spreylerinin sık ve uzun süreli kullanımı gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yaralar, burun deliklerinde yetersiz kan akışına ve kuruluğa neden olabilir. Kabuklar genellikle ciddi olmayan ve tedavisi nispeten kolay olan hafif koşullar nedeniyle ortaya çıkar. Burundaki yaralar ağrıya veya aşırı kanamaya neden oluyorsa, enfeksiyon veya kanser gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu nedenle, burunda zamanla düzelmeyen yaralar fark ederseniz veya varsa, yaraların altında yatan nedene bağlı olarak değerlendirme ve tedavi için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Burunda yara nedenleri arasında kuru ortamlar, burun spreylerinin uzun süreli kullanımı, sinüzit, alerjiler, tahriş edici kimyasallar, sivilce, yaralanmalar, uyuşturucu kullanımı, HIV enfeksiyonu, uçuk, büllöz olmayan impetigo ve kanser yer almaktadır.

Özellikle kış aylarında havanın daha kuru olduğu iklim değişiklikleri, burun içinde yaraların oluşmasına neden olabilir. Burun spreylerini uzun süre kullanmak burun hava yollarını kurutarak burunda yara oluşumuna neden olabilir. Nazal dekonjestan spreylerini 5 günden fazla kullanmamak önerilir. Sinüzit, burun boşluklarında baş ağrısı, burun akıntısı ve yüz ağrısı gibi semptomlara neden olan bir iltihaptır. Alerjiler, burun solunum yollarındaki iltihaplanmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Tahriş edici maddelerle teması önlemek, burun cildini nemli tutmak ve alerji nedenini belirlemek önemlidir. Sivilceler, burunda yaraların ortaya çıkmasına neden olabilir. Buruna sürtme, kaşıma veya çarpma gibi hafif yaralanmalar burun deliği içindeki hassas cilde zarar verebilir. Kokain veya poppers gibi uyuşturucuların solunması, kanamaya ve iç burunda ciddi yaralanmalara neden olabilir. HIV enfeksiyonu burunda yara ve kabuklanma gibi semptomlara yol açabilir. Uçuk yaraları genellikle, yırtıldığında berrak bir sıvı salan, içi sıvı dolu küçük kabarcıklara benzer. Burun boşluğunda kalıcı, iyileşmeyen ve tedaviye yanıt vermeyen yaralar kanser belirtisi olabilir.

Tedaviler arasında evde uygulanabilecek yöntemler (örn. nemlendiriciler), ilaçlar (örn. antihistaminikler, antibiyotikler) ve cerrahi müdahaleler (örn. kanser

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir