Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun Fıtığı Nedir? Boyun fıtığı, omurlar arasındaki disklerde bulunan jelimsi sıvının disk dışına çıkması yahut diskin şeklini değiştirmesi durumudur. Diskin dışına taşan sıvı, etrafındaki kaslara ve sinirlere baskı uygular. Bu baskı da ağrılara sebep olur.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Ense bölgenizde ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinizde kısıtlılık hissediyorsanız; ense bölgenizden, kollarınıza, göğüs kafesinize ve hatta sırtınıza yayılan bir ağrı varsa; el ve kollarda uyuşma hissediyorsanız; kulak çınlaması, gözlerde kararma yahut sinek uçuşması gibi illüzyonlar, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, bulantı gibi belirtileri sık yaşıyorsanız; kol kaslarınızın güçsüzleştiğini hissediyorsanız, ellerinizde kavrama güçlüğü varsa, ağrı gece uyku esnasında daha da şiddetleniyorsa, boyun fıtığından şüphelenebilirsiniz. Uzman bir hekime başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Boyun fıtığında egzersiz oldukça mühimdir. Son derece basit birkaç egzersizle olumlu sonuçlar almak mümkündür.

  • Başınızı sırayla sağa sola, öne arkaya doğru eğerek 5-10 saniye tutup bırakın.
  • Ellerinizi birleştirip yukarıya doğru kaldırın. Önce yukarı ve sonra geriye doğru esneyin.
  • Ellerinizi sık sık aşağı yukarı doğru sallayın.
  • Ellerinizi yumruk yapıp açın.
  • El bileklerinizi dairesel olarak hareket ettirin.
  • İki elinizi birleştirerek dairesel hareket yapın.
  • Uzun süre aynı pozisyonda durmayın, yatmayın, oturmayın. Hareketsiz kalmayın. 1-1,5 saatte bir pozisyonunuzu değiştirin.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Fizik tedavi ve egzersizlere rağmen kol ağrıları geçmiyorsa, ellerde ve kollarda kuvvet kaybı giderek artıyorsa son çare olarak ameliyata başvurulmalıdır.Boyun fıtığı ameliyatında iki yöntem mevcuttur.

  1. Önden yapılan ameliyat (anterior girişim): Fıtık, alt boyun omurlarındaysa anterior girişim uygulanır. Bu, 4. boyun omuru ve daha altındaki fıtıklarda uygundur. Genel anestezi ile, boynun ön tarafından 2-3 cm.’lik cilt kesisi ile omurgalar arasındaki yerinden oynamış kıkırdak alınır. Ameliyat oldukça başarılı eri dönüşler sağlar. Hasta narkozdan çıkar çıkmaz taburcu edilebilmektedir. Yaklaşık 15 gün sonra da işinin başına döner.
  2. Arkadan yapılan ameliyat (Posterior girişim): Cerrahi girişim üst boyum omurlarına yapılacaksa, önden bu noktaya ulaşmak mümkün değildir; zira üst boyun omurları çene ve yüzün arkasında kalır. Bu sebeple üst boyun omurlarına, boynun arka kısmından ulaşılır. Arka bölgeden yapılan cerrahi müdahale oldukça meşakkatlidir. Boyun omurlarının arka bölümünde kalan kemik kanatlarının alınması gerekmektedir. Bu da boyun omurilik kanalının tamamen açılması demektir.  Bu durum boynun fiziki yapısını bozar. Boynun arka bölümündeki kasların tahrip olmasına sebep olur. Bu yüzden boynun arkasından yapılan girişim oldukça zor başvurulacak son çaredir.

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığında, cerrahi müdahale son çaredir. En güzel tedavi süreci yatak istirahati, fizik tedavi ve ilaç tedavisidir. Şiddetli ağrıların olduğu dönemde ilaç tedavisi uygulanır ve istirahat verilir. Ağrı azaldığında fizik tedaviye geçilebilir. Ağrı kesici, ödem çözen ve kas spazmını çözen ilaçlar verilebilir.Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar verilir. Ağrının azaldığı dönemde ise fizik tedavi programı önerilir. İlaç olarak ağrı kesici, ödem ve kas spazmını çözücü ilaçlar verilir.Boyun zedelenmesi durumlarında boyunluk verilebilir. Kısa süreli kullanım için uygun olacaktır. Uzun süre takılan boyunluk boyun kaslarını zayıflatır bu sebeple, önerilmez. Harici olarak da enjeksiyonlarla ağrı azaltılabilir.Fizik tedavi yöntem, çoğu boyun fıtığı rahatsızlığında çözüm sağlar. Yumuşak dokuya ve sinir köklerine yapılan baskıdan doğan ağrıları ortadan kaldırmak ve spazm halindeki kasları gevşetmek için kızıl ötesi ışın ve sıcak uygulanır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri