Böbrek yetmezliği nedir?

Böbrek yetmezliği, böbreklerin yeterince çalışamaması durumudur. Bu durumda, vücuttaki atık maddeler ve fazla sıvı birikir, kan basıncı yükselir ve minerallerin denge düzeni bozulur. Böbrek yetmezliği, kalıtsal veya edinsel nedenlerle ortaya çıkabilir ve halk arasında “böbrek hastalığı” olarak da bilinmektedir. Bu sağlık sorunu, erken teşhis ve uygun tedavi ile önlenip kontrol altında tutulabilir.

Böbrek Yetmezliği Tipleri Nedir?

Böbrek yetmezliği beş farklı türe ayrılır. Akut prerenal böbrek yetmezliği, böbreklere yetersiz kan akışı nedeniyle oluşur ve kan akışı normale döndüğünde böbrekler de düzgün çalışmaya başlar. Akut iç böbrek yetmezliği ise böbreklere direk fiziksel bir etki sonucunda meydana gelir. Kronik prerenal böbrek yetmezliği, uzun süre yeterince kan gitmemesi nedeniyle ortaya çıkar ve böbreklerin küçülmesi ve işlevlerini kaybetmesiyle sonuçlanır. Kronik intrinsik böbrek yetmezliği, böbreklerde bulunan bir hastalık nedeniyle ortaya çıkar ve son olarak kronik post-renal böbrek yetmezliği, uzun süre idrara çıkılamaması veya idrar yolunda bir tıkanıklık nedeniyle meydana gelir.

Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği bazı kişilerde hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir, ancak bazı durumlarda idrar miktarında azalma, idrarın kısık bir şekilde çıkması, vücudun belirli bölgelerinde ödem gibi şişliklerin oluşması, nefes darlığı, aşırı yorgunluk, kalıcı mide bulantısı, akıl karışıklığı, göğüs ağrısı veya basınç, havale veya koma hali görülebilir.

Böbrek Yetmezliği Tanısı Nasıl Konulur?

Böbreklere bakılma yöntemi olarak, idrar testi yapılarak idrarda sızan protein veya şeker gibi anormaliteler ölçülür. Böbreklerin işlevlerinin ölçülmesi için alınan ve çıkartılan sıvılar denetlenir. Kan testleriyle de böbrekler kontrol edilebilir. Ultrason, MRI ve BT taramaları gibi yöntemlerle böbreklerdeki anormallikler görüntülenebilir. Biyopsi ile de böbreklerin zarar görmüş bölümleri incelenebilir.

Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek yetmezliğinin tedavisi için öncelikle problemin kaynağının teşhis edilmesi gerekir. En etkili tedavi yöntemi, diyaliz makinesine kişinin sokulması ve kanın filtrelenerek toksinlerden arındırılmasıdır. Böbrek nakli, kişinin diyalize girmesine son verir. Düşük tuzlu ve düşük potasyumlu diyet uygulanır. Tamamlayıcı sağlık sigortası, böbrek yetmezliği tedavisini karşılar.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Böbrek Yetmezliği Tedavisini Karşılar Mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, böbrek yetmezliği tedavisini karşılar. Yataklı tedavi teminatında ameliyat öncesi ve sonrası tetkikleri, evde bakım, fizik tedavi, rehabilitasyon, tıbbi malzeme, ambulans, yoğun bakım, küçük müdahaleler, diyaliz ve standart tek kişilik özel oda gibi hizmetler sunulur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir