Ayak Ağrısı Gut Hastalığı Belirtisi Olabilir Mi?

Ayak ağrısı, aynı zamanda gut hastalığının belirtisi olabilir. Gut hastalığı, vücutta fazla miktarda ürik asit birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ayak ve ayak bileği, ürik asidin biriktiği yerlerden biridir ve bu nedenle gut hastalığının bir belirtisi olarak ayak ağrısı ortaya çıkabilir. Eğer ayak ağrısı dışında, ateş, halsizlik, kızarıklık gibi semptomlar da varsa, mutlaka bir doktora danışmanız önerilir.

Ayak ağrısı ve baş parmak çevresindeki ödem, gut hastalığının belirtilerinden biridir. Gut hastalığı, eklem içinde ürik asit kristallerinin birikmesiyle meydana gelen bir artrit türüdür. Ürik asit, sindirim sırasında ortaya çıkan bir üründür. Gut hastalığı, ürik asit metabolizmasındaki bozukluk ve eklemlerde ürik asitin kristalleşmesi ile meydana gelir.

Gut hastalığının belirtileri arasında eklemde ağrı, hassasiyet, kızarıklık, ısı artışı ve ödem yer alır. Gut hastalığı en sık ayak başparmağı ekleminde görülür. Ayrıca ayak bileği, diz, el bileği, parmaklar ve dirsek ekleminde de görülebilir. Gut hastalığı atağa dönüşerek saatler veya günler içinde azalabilir. Ancak bazen haftalarca sürebilir. Atak şiddetli olabilir, kişi ayak parmağına çarşafın dokunmasından bile şiddetli ağrı yaşayabilir. Genellikle yıllar içinde tekrarlayan ataklar yaşanır.

Gut hastalığı en sık ayak başparmağı ekleminde görülür. Bu bölgede hassasiyet, kızarıklık, ısı artışı, ödem ve ağrı, gut hastalığına işaret edebilir. Gut için en güvenilir test, iğne ile iltihaplı eklemden sıvı alınması ve bu sıvıda ürik asit kristallerinin tespit edilmesidir.

Gut hastalığı genellikle yaşla birlikte daha sık görülür. Erkeklerde daha sık görülürken, kadınlarda genellikle menopoz sonrası ortaya çıkar. Aile geçmişinde gut hastalığı varsa, kişide de olma olasılığı %20’dir.

Gut hastalığının risk faktörleri arasında obezite, aşırı alkol tüketimi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek fonksiyonlarında bozukluk, bazı ilaçlar ve hastalıklar vardır.

Gut hastalığını önlemenin yolları arasında kilo vermek ve bol sıvı tüketmek yer alır. Vücut tarafından ürik aside dönüştürülen besin türlerini tüketmekten kaçınmak da fayda sağlayabilir. Et veya deniz ürünleri tüketimi gut atak riskini artırırken, süt tüketimi bu riski azaltabilir.

Gut hastalığı tedavisinde bazı ilaçlar kullanılır. Anti-inflamatuar ilaçlar, kolşisin ve kortikosteroidler eklem iltihabı ve ağrıyı azaltabilir. Ürik asit seviyesini düşürmeye yönelik ilaç tedavileri de uygulanabilir. Gut ağrısı geçse bile mutlaka doktora başvurmak önemlidir, çünkü tedavi edilmezse eklemler, tendonlar ve diğer dokular zarar görebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri