Artrit Nedir? Romatoid artritin belirtileri nelerdir?

Artrit Nedir?

Artrit ismini hiç duymadığınızı veya biraz aşina olduğunuzu düşünerekten sizinle paylaşmak istedik. VücudumuzunArtrit Nedir Romatoid artritin belirtileri nelerdirürettiği, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durum olan artritin, iltihabı aynı zamanda mikrobik de değildir. Ayak bileği, diz, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme, sertleşmeye yol açan hastalıklar ve eklemlerde ağrı gibi durumlara neden olabilir.Artrit tek bir hastalık değildir, 100’den fazla farklı hastalık ile ilişkilidir. Bazıları çok ağır seyreder, bazıları ise dönem dönem kendini gösteren hafif şiddette olan artritlerdir. Halk arasında sadece “artrit” kelimesinden bahsetmek bile zihinlerde, tekerlekli sandalyede oturan yaşlı bir kadın görüntüsünü canlandırmasına sebep olabiliyor. Hayır, lütfen canlanmasın!Romatoid artrit vücudun her 2 yanında (ellerde, bileklerde, dizler ve dirseklerde) meydana gelen kronik iltihaplanmadır. Bazen cildi, gözleri, akciğerleri, kalbi, kanı ve sinirleri de etkileyebilmektedir.

Romatoid artritin belirtileri nelerdir?

  • Eklemlerde ağrı, acı ve şişlik
  • Katılaşma (özellikle sabahları veya uzun süreler oturunca)
  • Yorgunluk
  • Sabahları uyuşukluk
  • Hareket kısıtlığı
  • Eklemlerde şekil bozukluğu
  • Romatoid artrit hastalığının başlangıcında hastada halsizlik, iştah kaybı ve kilo kaybı gibi genel belirtiler de görülür.

Düşününce aklımızda birçok soru oluşuyor değil mi?

  • Bu bozukluk gerçekten yalnızca yaşlıları mı etkiliyor?
  • Ve sadece kadınları mı etkiliyor?
  • Ayrıca, bu durumu önleyemediğimiz doğru mudur?

Artrit günlük üzerinde konuştuğumuz bir sohbet konusu değil farkındayız. Yine de, artrit hakkında bilmediğimiz şeyleri öğrenmek önemlidir. Böylelikle bu durumun oluşmasını önlemek için günlük faaliyetlerimizde gerekli önlemleri alabiliriz.

  1. Artrit her yaştan insanı etkiler,

artrit kimleri etkilerArtrit sadece yaşlıları etkilemez, her yaştan insanda olabilir. Hem çocuklarda hem de yaşlılarda görülebiliyor. Buyüzden hastalığın gelişmesini önlemek için gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir.Alabileceğiniz ilk tedbir, artrit belirtilerini fark ettiğiniz anda hemen doktora gitmek olacaktır. Genel belirtilerde ateş, baş ağrısı veya halsizlik görülür. Genel olarak, etkilenen ilk bölgeler dizler ve parmaklar oluyor.Bu durumdan bahsetmeyi gerektiren belli bir yaş aralığı yoktur. Artritin oluşmasına neyin sebep olduğu pek net değildir. Fakat bazı çalışmalar C vitamini eksikliğinin bu durumda suçlu olduğuna işaret ediyor.

  1. Tedavi edebilirsiniz,

Genellikle bu durumun tedavi edilemeyeceği düşünülüyor ancak bu doğru değildir!Fizyoterapi ile doğru egzersizler ve ağrı tedavileriyle hareketli kalabilir ve bu durumun neden olduğu fiziksel rahatsızlık azaltıla bilinir.Hastalığın erken evrelerinde teşhis edilmesi durumunda, tamamen iyileşebilme durumları vardır.İyi haber şu ki, daha az ağrılı bir yaşam sürebilir ve doktorun verdiği sürekli tedavinin yardımıyla muhtemelen daha fazla etkinliğe katılabilirsiniz. Umutsuz olmayın!

  1. Neden artritten muzdarip kişiler kemiklerinde ağrı yaşar?

Gerçek şudur ki, hastaların yaşadıkları ağrı kemiklerinde değil eklemlerindedir. 2 kemik arasında bulunan eklem çok fazla ağrıya neden olur, bu yüzden hastalar ağrının kemiklerde olduğunu sanmaları gayet normaldir. Eğer ağrı kemiklerde olsaydı, o zaman başka bir durumdan muzdarip olunurdu: osteoporoz. Dahası, bu bozukluktan muzdarip olanların hava durumunu öngörebildikleri, ancak bunun bilimsel olarak kanıtlanmadığı bile söyleniyor.Gerçeği ortaya çıkarabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmakta ancak bunların hepsinin yanlış olduğunu kanıtlanmıştır.

  1. Kadınlar artritin tek mağduru değillerdir!

Yanlış bilinen bir diğer husus da aslında bu hastalık her iki cinsiyeti de etkilemektir. Yine de, vakaların çoğunda, kadınlar bu bozukluğa erkeklerden daha yatkındırlar. Ama sırf biraz yatkınlık var diye her hastalığı da kadınlara mâl etmek ne kadar doğru tartışılır!

  1. Bu durumdan sadece obezler etkilenmez!

Hareketsiz bir yaşam tarzı insan sağlığı için çok zararlıdır, çünkü kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve obezite gibi birçok hastalığa sebebiyet verir. Bu durumla alakalı olarak, obezitenin artrite sebep olan nedenler arasında bir faktör olabileceği söyleniyor. Eklem bozulması aşırı kilo sebebiyle olduğu için bu sebep anlaşılabilir olur. Ama sağlıklı kilodaki bir insanın, bu hastalıktan etkilenmeyeceği anlamına da gelmiyor.

Bu gruptaki kişiler şu sebeplerden artrite maruz kalabilirler:

  • Bakteri varlığı
  • Geçmişte olan tedavi edilmemiş yaralanmalar
  • Kötü bakılan veya zayıf tedavi uygulanan kırıklar veya lezyonlar
  • Eklemi aşındıran sporlar yapmak, özellikle de kötü besleniyorsanız
  • Güneş ışığından az faydalanmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme eksikliği

Bu hastalıktan iyi korunma şeklinin sağlıklı bir hayat sürmek olduğunu sakın unutmayın.Daha faydalı alternatifler için bir önceki yazımız olan Basur nedir? Basur ağrısına iyi gelen yiyecekler nelerdir? makalemizi okuyabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri