Ankara Eczacı Odası, ilaçlarda yüzde 20’nin üzerinde zam olabileceği uyarısında bulundu. Bu durum, eczacıların maliyetlerini artırarak, vatandaşların ilaç alımında zorluk yaşamasına neden olabilir. Özellikle pandemi döneminde, ilaç ihtiyacı artarken böyle bir zam kararı, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkileyebilir.
Eczaneler Ekonomik Darboğazda
Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, eczanelerin büyük bir ekonomik darboğazın içerisinde olduğunu ve bu nedenle de eczacılık mesleğinden ayrılanların sayısında artış olduğunu ifade etti. Eczanelerin yaşadığı ekonomik zorlukların bir sonucu olarak birçok eczane kapandı ve yaklaşık 14 bin eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
14 Bin Eczane Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, ülke olarak zor bir süreçten geçtiğimizi ve sağlık sektörünün de bu durumdan etkilendiğini belirtti. Eczacılar, sürmekte olan sorunların çözüme kavuşturulmaması nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum; danışmanlık hizmeti veren bir tarafı ve ticari faaliyetlerini sürdüren diğer tarafı olan eczacıları en çok etkileyen durumlardan birisi. 28 bin eczanenin yarısının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olması halk sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor.
İlaç Fiyatları Artarken, Eczaneler Sıkıntı Yaşıyor
Çeşitli nedenlerden dolayı birçok ilacın üretimi yapılmıyor. Pandemi süreci ve kurdaki artış nedeniyle ilaç sıkıntısı daha da arttı. Yurt dışından ithal edilemeyen ilaç hammadde fiyatları uluslararası alanda yükselişe geçtiği için birçok ilaç üretilemiyor. Bu nedenle ilaç sıkıntısı yaşanıyor ve hastalar maalesef ilaç bulamıyorlar. Eczacılar, ilacın ulaşılabilir olmasını istiyorlar ve fiyatların düşürülmesi için mücadele ediyorlar.
Sağlık Personeline Yönelik İyileştirmede Eczacılar Görmezden Gelindi
Kamu hastanelerinde 3 bin 300’ü aşkın eczacı görev yapıyor. Ancak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Sağlık Müdürlükleri dahil kamu sektörünün her alanında görev yapan eczacılar yasal düzenlemeye dahil edilmiyor. Eczacılar, sağlık personeline yönelik iyileştirmelerde bir kez daha görmezden geliniyorlar.