Ağızda Acılık

Ağız içinde hissedilen acımsı tat, ağızda acılık şeklinde ifade edilir. Ağızda acı tat hemen hemen herkesin yaşadığı bir problemdir. Genelde ciddi sağlık sorunlarının belirtisi değildir. Özellikle sabah kalktıktan sonra ağızda acı tat daha çok hissedilir. Ağızdaki acı tat diş fırçaladıktan sonra ya da gargara yapıldıktan sonra kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda bu yöntemler işe yaramayabilir ve ağızdaki acı tat uzun süreli olabilir. Uzun süreli ağızda acı tat hissedilmesi, bir takım sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir.Ağızda acılık hissi kişinin hayatını olumsuz etkiler. Gün içinde yenilen yiyeceklerden ve tüketilen içeceklerden tat ve keyif alınamamasına neden olur. Uzun süreli ağızda acılık hissine disguzi adı verilir.

Ağızda Acılık Neden Olur?

  • Ağız içi enfeksiyonu: Ağzın iç bölgesinde bakterilerin birikmesi sonucunda bu bölgede enfeksiyonlar oluşabilir. Enfeksiyonlar sonucunda ağızda acılık hissi oluşur.
  • Sinir Sistemi Rahatsızlıkları: Sinir sistemi bozuklukları ağızda acılık oluşumunu tetikleyen bir unsurdur.
  • Vitamin Eksikliği:  B12 vitamini ve çinko eksikliğinden ağızda acımsı bir tat oluşur. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir.
  • Tükürük Bezi Rahatsızlıkları: Tükürük bezlerindeki rahatsızlıklar sonucunda oluşabilen enfeksiyon ve iltihaplanmalar, ağızda acılık oluşmasına neden olur.
  • Alerjiler: Alınan gıdalardan ya da tüketilen içeceklerden sonra kişide oluşan alerjik reaksiyonlar sonucunda ağızda acımsı bir tat oluşur.
  • Hamilelik: Hamile kişilerde ağız içinde acı tat daha belirgin hissedilir.
  • Sigara içmek: Sigara içen kişilerde ağızda acı tat daha fazla hissedilmektedir.

Ağızda Acılık Nasıl Geçer?

Ağızda acılık problemi olan kişiler bir kaç yöntemle bu sorundan kurtulabilirler. Öncelikle vitamin eksikliği oluşmaması için dengeli beslenmek gereklidir. Ayrıca gün içinde sık sık gargara yapmak ve en az 2 kere dişleri fırçalamak, ağızda acılık hissinin oluşumunu engeller.Ağızda acılık hissi uzun süredir devam etmiyorsa ve evde uyguladığınız yöntemlere rağmen geçmiyorsa, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle ağızda acılıkla beraber mide bulantısı, kusma, konuşurken zorlanma, dudaklarda şişlik gibi rahatsızlıklarda görülüyorsa bir an önce doktora başvurulmasını tavsiye ediyoruz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri