Aralıklı Oruç Diyeti

Aralıklı oruç, oruç tutmak ve düzenli bir programda yemek yeme arasında geçiş yapan bir diyet planıdır. Genellikle diyetler ne yiyeceğinize odaklanır ancak aralıklı oruç planı daha çok ne zaman yediğiniz ile ilgilidir.Aralıklı oruç ile sadece belirli bir süre boyunca yemek yersiniz ve kalan zaman aralığında açlık olur.

Aralıklı oruç sürecinde temel amaç metabolizma hızını arttırmaktır. Bu sayede yağ yakımı desteklenir. Aralıklı oruç ile hedefiniz kilo kaybı ise yedikleriniz de yağ yakımında önemli bir etken olacaktır.

Blogumuzda aralıklı oruç ile ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız.

  • Aralıklı oruç nasıl yapılır?

Intermittent fasting yani aralıklı oruç diyetinin birçok yöntemi vardır. En yaygın olanlar ise şöyledir:

  1. 16-8 Aralıklı Oruç Diyeti Modeli: If diyetinin bu türünde günün 8 saatinde yemek yeme ve 16 saatinde açlık hedeflenir.Aralıklı oruç saati hesaplama yaparsak genellikle saat 10.00-18.00 veya 12.00-20.00 saatleri arasında yemek yemek tercih edilmektedir. Bu saatler dışındaki zaman diliminde su, şekersiz çay, şekersiz sütsüz kahve, bitki çayı, maden suyu gibi kalorisiz içecekler tercih edilebilir. En sık tercih edilen ve uygulanması kolay ıf diyeti türü 16-8 aralıklı oruç yöntemidir.
  2. 5-2 Aralıklı Oruç Diyeti Modeli: 5-2 aralıklı oruç diyeti modeline göre haftanın 5 günü normal bir sağlıklı beslenme uygulanır. Diğer 2 gün ise saatler 16-8 aralıklı oruç diyeti modeli şeklinde kısıtlanır ve enerji alımı 500 kaloriye düşürülür. Yani 16 saat açlık ve kalan 8 saatte 500 kalori alınır. 5-2 ıf diyeti modeli özellikle okul, iş temposu sebebiyle diyete tam uyum sağlayamayanların tercihi olmaktadır.
  3. Ye-Dur-Ye Yöntemi (Alternatif If Diyeti Metodu): If diyetinin bu metodu birbirini takip etmeyen 1 veya 2 gün uygulanır. Bu günlerde 24 saat yemek yemekten kaçınılır. Bu yöntem uzun süre açlık gerektirdiği için pek tavsiye edilmeyen ve herkes için uygun olmayan bir yöntemdir.
  • Aralıklı oruç 12 saat aç kalma metodu var mıdır?

Bunları da Okumalısınız :  Ramazanda Beslenme Önerileri

Aralıklı oruç diyetinde açlık süresi 16 saattir. Aralıklı oruç 12 saat aç kalma metodu yoktur.Ancak saat 12.00-20.00 saatleri arasında beslenme şeklinde ilerlenebilir. Bu metod 16-8 aralıklı oruç diyeti metodudur.

  • If diyetinde limonlu su içilir mi?

Aralıklı oruçta çay, kahve ve su dışında besin tüketilmemelidir.Bu kural aralıklı orucun açlık kısmında geçerlidir. Limonlu su da açlık süresince içilmemesi gerekenler arasındadır. Örneğin saat 12 de yemek yemeye başlayacaksanız limonlu su ile başlayabilirsiniz.

  • Aralıklı oruçta nescafe içilir mi? Aralıklı oruçta kahve içilir mi?

Aralıklı oruç sürecinde açlık durumunda su, sade kahve ve şekersiz çay dışında besin tüketilmemelidir. Kahveyi marka fark etmeksizin sade, şekersiz ve katkısız içebilirsiniz.

  • Aralıklı oruç diyetinde sütlü kahve içilir mi?

Aralıklı oruç açlık saatlerinde sütlü kahve tercih edilmemelidir.Yemek yediğiniz saat aralığında sütlü kahve tercih edebilirsiniz.

  • Aralıklı oruçta soda içilir mi?

Aralıklı oruç sürecinde açlık durumunda su, sade kahve ve şekersiz çay dışında besin tüketilmemelidir.Sade soda ise içilebilir ancak meyveli çeşitleri şeker ilaveli olduğu için içilmemelidir.

  • Aralıklı oruçta süt içilir mi?

Aralıklı oruç sürecinde açlık durumunda süt içilmemelidir ancak sonrasında yemek yediğiniz saat aralıklarında süt veya sütlü içecekler içebilirsiniz.

  • Aralıklı oruçta ilaç içilir mi?

Aralıklı oruç veya herhangi bir diyet türünde ilaçlarınızı ihmal etmemelisiniz. Öncelik sağlığınız ve tedaviniz olmalıdır. İlaçlarınızı mutlaka saatinde düzenli olarak kullanmalısınız.

  • Aralıklı oruç faydaları nelerdir?

If diyeti uygulanması kolay bir diyet olduğu için avantajlıdır. Yemekle ilgilenilen süre azaldığı için daha kolay uygulanmaktadır.

Yapılan çalışmalar if diyetinin hayvanlarda çalışma belleğini geliştirdiğini, insanlarda ise sözel belleği geliştirdiğini göstermiştir.

Aralıklı oruç ile ilgili çalışmalarda kalp sağlığını iyileştirici etki görülmüştür.

8-16 aralıklı oruç modelinin kas kütlesini koruyup yağ yakımını desteklediği belirtilmektedir.

Bunları da Okumalısınız :  Diyette Tatlı Krizine Yulaflı Çözümler

Aralıklı oruç,fiziksel performansı olumlu yönde etkilemektedir.

Obeziteyi önlediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Uyku kalitesini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

  • Bitki çayı aralıklı oruç bozar mı? Aralıklı oruçta yeşil çay içilir mi?

Aralıklı oruç açlık kısmında bitki çayı içilebilir. Ancak limonlu, meyveli, şekerli, ballı vb çaylar tercih edilmemelidir. Yeşil çay, ıhlamur, papatya, adaçayı gibi çaylar içilebilir.

  • Aralıklı oruçta sakız çiğnenebilir mi ?

Aralıklı oruçta sakız çiğnemek açlık saatlerinde önerilmemektedir. Yemek yemeye uygun saatlerde çiğnenmesi daha doğru olacaktır.

  • Aralıklı oruçta meyve ne zaman yenir?

Aralıklı oruç yemek yeme saatlerinde meyve tüketilebilir. Örneğin 12.00 – 20.00 saatleri arasında öğün yapan biriyseniz iki öğün arasında meyveyi ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

  • Aralıklı oruç diyeti kaç kilo verdirir?

Aralıklı oruç tek başına şu kadar kilo verdirir demek doğru değildir. Kilo verme sürecinde birçok faktör etkilidir.Aralıklı oruç diyeti yapanların yorumları incelendiğinde kilo verenler memnun olanlar olduğu gibi tam tersi durumları yaşayanlar da vardır. Bunun sebebi yapılan diyetin yanlışlığı olabilir. Aralıklı oruç size uygun olmayabilir. Kilo verme hedefiniz varsa mutlaka diyetisyen desteği almalısınız. Diyetisyen eşliğinde size uygunsa aralıklı oruç yapmalısınız.

  • Aralıklı oruçta kabızlık görülür mü?

Kabızlığın temel sebepleri lifli besinlerin azalması, su tüketiminin az olması, hareketsizlik ve bazı rahatsızlıklar olabilir. Aralıklı oruçta da bunları yaşamanız kabızlığa neden olabilir. Kabızlığın sebebi aralıklı oruç değil bu durumlardır.Aralıklı oruçta kilo veremiyorum, diyenlerin sebebi kabızlık olabilir. Kabızlık yaşıyorsanız bol su için, hareketi arttırın, lifli besinler tüketin.

  • Aralıklı oruç kilo aldırır mı?

Tek başına öğün saatlerine dikkat etmek kilo vermek için yeterli olmayacaktır. Aralıklı oruç yaparken yediklerinize bağlı olarak kilo alımı görülebilir.

  • Aralıklı oruç adet düzensizliği yapar mı?

Aralıklı oruç adet düzensizliğine tek başına neden olmayabilir. Ancak uzun süre kısıtlı ve kötü beslenirseniz adet düzensizliği görülebilir. Aralıklı oruç da beslenmeyi kısıtladığı için uzman kontrolünde uygulanmalıdır, yeterli beslenme önemlidir.

  • Aralıklı oruç diyeti ile kaç kilo verilir?

Bunları da Okumalısınız :  Doğum Sonrası Zayıflamaya Ne Zaman Başlanmalı?

Kilo verme hızı kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Özel durumlarınız, kan değerleriniz, hareketiniz, yedikleriniz vb. birçok etken kilo verme miktarını etkiler.Aralıklı oruç göbek eritme amaçlı bir program uyguluyorsanız egzersiz ve diyetisyen desteği almalısınız.

  • Aralıklı oruç ile neden kilo veremiyorum?

En sık aldığımız sorulardan biri de aralıklı oruçta neden kilo veremiyorum sorusu olmaktadır. Aralıklı oruç diyeti yapanların yorumları incelendiğinde kilo verenler memnun olanlar olduğu gibi tam tersi aralıklı oruç kilo veremiyorum gibi durumları yaşayanlar da vardır. Bunun sebebi yapılan diyetin yanlışlığı olabilir. Aralıklı oruç size uygun olmayabilir. Aralıklı oruç yapıyorum ama kilo veremiyorum diyorsanız ve kilo verme hedefiniz varsa mutlaka diyetisyen desteği almalısınız.

  • Aralıklı oruç diyeti ile 10 günde kaç kilo verilir?

Kilo verme hızı kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Özel durumlarınız, kan değerleriniz, hareketiniz, yedikleriniz vb. birçok etken kilo verme miktarını etkiler.Aralıklı oruç diyeti ile 1 ayda kaç kilo verilir, 10 günde kaç kilo verilir gibi sorular değişkenlik gösterebilir. Kilo verme hedefiniz varsa uzman desteği almayı unutmayın.

  • Aralıklı oruç ketojenik diyet listesi yapılır mı?

Hem aralıklı orucun hem de ketojenik diyet kurallarının birleştirilmesi kilo kaybı için kulağa cazip gelmektedir. Ancak aralıklı oruç ketojenik diyet listesi temel ihtiyaçlarınızı eksik almanıza neden olabilir. Bu yüzden hazır diyet listeleri yerine size uygun programlar uygulamalısınız. Bireye özgü yani tamamen size özel bir beslenme programıyla diyetisyen eşliğinde ilerlemelisiniz.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler