Kilo Verme Süreci

 

Yüksek kiloda olmak kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi birçok ciddi sağlık sorunu riskini arttırmaktadır.  İdeal kilonuzda olmak ve onu korumak sağlık açısından oldukça önemlidir. Fazla olan birkaç kilonuzu vermek bile yaşam kalitenizi destekler.

Kilonuz ideal bir aralıkta olduğunda;

  • Kan dolaşımınız daha verimli ve sağlıklı olur.
  • Vücuttaki sıvı seviyeleriniz daha kolay yönetilir. Ödem gibi problemler azalır.
  • Diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, safra taşı, kemik erimesi, solunum sorunları ve uyku apnesi gibi hastalıkların gelişme olasılığı düşer.
  • Kendinizi daha enerjik ve dinç hissedebilirsiniz.

Kilo vermeye çalışan herkesin hızlı kilo kaybı istemesi doğaldır. Ancak yavaş yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo verenler (haftada yaklaşık 0.5-1 kg) kilo vermede daha başarılıdır. Sağlıklı kilo kaybı için sağlıklı beslenme kalıplarını ve düzenli fiziksel aktiviteyi içeren bir yaşam tarzı önemlidir.

Sağlıklı bir kiloya ulaştıktan sonra ise, uzun vadede kilonuzu korumanıza yardımcı olması için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye devam edilmelidir.

İnternette veya başka platformlarda gördüğünüz 1 haftada göbek eritme diyeti, 1 haftalık detoks programı gibi size özel olmayan programlardan uzak durun.

Sağlıklı beslenmek, kilo vermek, kilo almak veya hastalıklara karşı beslenmeyi öğrenmek için de diyetisyen desteği almayı unutmayın.

Kilo vermek için 10 ipucumuz ise şöyle;

  • Düzenli saatlerde öğünler tüketin.

Gün içinde düzenli saatlerde yemek yemek kalori alımınızı dengeler. Aynı zamanda dengeli ve düzenli beslenmek yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekleri atıştırma isteğini de azaltır.

  • Gün içinde mutlaka meyve ve sebze yiyin.

Meyve ve sebzelerin lif oranı yüksektir. Vitamin ve minerallerden de zengindirler. Bu sayede sağlıklı beslenme ve kilo vermek için meyve ve sebze tüketmeyi unutmayın.

  • Daha hareketli olun.

Hareketli olmak, kilo vermenin ve kilo korumanın önemli bir anahtarıdır. Egzersiz, sağlığa pek çok yarar sağlar. Bunun yanı sıra, diyete destek olarak fazla kalorileri yakmanıza yardımcı olabilir. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi zevk aldığınız ve rutininize ekleyebileceğiniz aktiviteleri yapın.

  • Bol su için.

Bunları da Okumalısınız :  Omega-3 Yağ Asitleri

Su insan vücudunun önemli bir parçasıdır. Sindirimden boşaltıma ve daha birçok alanda suyun önemli görevleri bulunmaktadır. Uzun süreli susuz kaldığınızda bu durum açlıkla bile karıştırılabilir. Gerçekten ihtiyacınız olan şey su tüketmekken kendinizi daha fazla yemek yerken bulabilirsiniz. Bu nedenle su tüketimi önemlidir.

Hem vücuttaki faaliyetlerin sağlıklı ilerlemesi hem de açlık duygusunu azaltmak için günlük yeterli su tüketimini unutmayın.

  • Yüksek lifli yiyecekler yiyin.

Bol miktarda lif içeren yiyecekler tok hissetmenize yardımcı olur. Bu sayede kilo vermenizi destekler. Meyveler, sebzeler, yulaf, tam tahıllı ekmek, tam tahıllar ve kuru bakliyatlar lif içeriği yüksek olan besinlerdir.

  • Gıda etiketlerini okuyun.

Gıda etiketlerinin nasıl okunacağını bilmek, daha sağlıklı yiyecekler seçmenize yardımcı olacaktır. İçindekiler bölümü, enerjisi, yağ oranı, tuz miktarı veya rafine şeker içeriği gibi detayları incelemek kilo verme diyetlerine ve sağlıklı besin seçimine destek olacaktır.

  • Yiyecekleri yasaklamayın.

Kilo verme planınızdaki yiyecekleri, özellikle de sevdiğiniz yiyecekleri yasaklamayın. Yiyecekleri yasaklamak, yalnızca onları daha çok istemenize neden olur. Bu besinleri beslenmenize nasıl ve ne sıklıkla dahil edeceğinizi diyetisyeninizin desteğiyle öğrenebilirsiniz. Porsiyon kontrolü yapmak kilo verme diyetinde destek olacaktır.

  • Abur cubur stoklamayın.

Tüketiminizi kontrol edebilmek için eve çikolata, bisküvi, cips ve şekerli gazlı içecekler gibi abur cubur yiyecekleri fazla miktarda stoklamayın. Bunun yerine sağlıklı atıştırmalıkları deneyin. Meyve, karabuğday patlağı, kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıkları evde bulundurabilirsiniz. Blogumuzdaki fit tarifleri inceleyerek kendinize fit atıştırmalık tarifler de hazırlayabilirsiniz.

  • Alkol tüketimini sınırlayın.

Zamanla, çok fazla alkol tüketimi vücudun yağlanmasına neden olabilir. Bu sebeple genel sağlık ve kilo vermek için alkol alımını azaltın hatta sıfırlayın.

  • Öğünlerinizi önceden planlayın.

Diyetinize uygun olarak haftanın kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerini önceden planlamaya çalışın. Haftalık bir alışveriş listesi yapmak, önceden yemek pişirmek gibi planlamalar yapabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Çocukluk Çağı Obezitesi

Kilo verme sürecinde merak edilen diğer sorular ise şu şekilde olmaktadır;

  • 1 haftada 10 cm boy uzatma hareketleri nelerdir?

1 haftada 10 cm boy uzatma pek sağlıklı ve mümkün olmayan bir durumdur. 1 haftada 10 cm boy uzatma hareketleri gibi öneriler ise gerçekçi olmayacaktır. Özellikle çocuklarda boy uzamasını desteklemek için sağlıklı beslenme ve egzersiz önerebiliriz. Basketbol, ip atlama gibi esnemeyi sağlayan egzersizler boy uzamasına da destek olabilir.

  • 1 haftada kaç kilo verilebilir?

Kilo kaybı kişiden kişiye oldukça değişen bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü ve uzman görüşler incelendiğinde haftada 0.5-1 kg kaybetmek önerilir.  Özel durumu olan kişilerde daha az veya daha fazla kayıplar da gözlenebilir. Örneğin kronik hastalıkları olan biri daha yavaş kilo verebilirken egzersiz ve diyeti bir arada yürüten biri daha hızı kilo verebilir. 1 haftada kaç kilo verilir hesaplamak kişiye göre değişebilir. Herhangi bir şekilde haftada 10 kilo verdiren spor hareketleri veya 1 haftada göbek eritme diyeti gibi tavsiyeler ise gerçekçi ve sağlıklı değildir.

  • 1 haftalık diyet listesi pdf var mıdır?

Diyetisyenlere en sık gelen sorulardan biri de 1 haftalık diyet listesi pdf veya 1 haftalık detoks programı gibi hazır menü talepleridir. Sizi tanımadan, kan değerlerinizi incelemeden, sevdiğiniz veya sevmediğiniz besinleri bilmeden, uyku düzeninizden çalışma düzeninize kadar sorgulamadan diyet programı düzenlemiyoruz. Bu sebeple sağlığınız için kendinize özel programları uygulamalısınız.

  • Kas yapmadan bacak inceltme mümkün müdür?

1 haftada bacak inceltme egzersizleri resimli halde paylaşılmaktadır. Ancak diyet gibi egzersiz de kişiye bağlı değişebilir. 1 haftada yoğun bir incelme beklemeden profesyonel antrenörlerden bu desteği alabilirsiniz. Çok fazla kas kütlesi artmadan incelmek için pilates gibi hafif egzersizleri değerlendirebilirsiniz.

  • Geceden kalma yulaf tarifi zayıflatır mı?

Bunları da Okumalısınız :  Aralıklı Oruç Diyeti

Geceden kalma yulaf tarifi oldukça doyurucu ve sevilen tariflerimizdendir ancak hiçbir besin direkt olarak zayıflatmaz. Yulaf ezmesi tok tutucu ve lifli olduğu için zayıflama diyetlerine eklenebilir. Geceden kalma yulaf tarifine fit tariflerimiz sekmesinden ulaşabilirsiniz.

  • Salep diyetisyenlerin önerdiği bir içecek midir?

Hazır pakette satın aldığınız salepler oldukça eklenti şeker içeren saleplerdir. Zayıflama diyetlerinde pek önermediğimiz bir içecektir, onun yerine kendiniz süt ve tarçın ile salep hazırlayabilirsiniz.

  • Çiya tohumlu salata zayıflatır mı?

Çiya tohumlu salata doyurucu ve bol lifli bir tariftir. Çiya tohumlu salata tarifine fit tariflerimiz sekmesinden ulaşabilirsiniz. Hiçbir besin tek başına zayıflatmaz. Ancak çiya tohumunu kilo verme diyetlerinize eklemek tokluk süresini uzatabilir.

  • Kabak tatlısının faydaları nelerdir?

Balkabağı antioksidanlarca zengin bir besindir. Turuncu rengini de bu antioksidanlardan alır. Vitamin, mineral ve lif içeriği zengindir. Fit kabak tatlısı tarifimize fit tariflerimiz sekmesinden ulaşabilirsiniz. Zayıflama diyetinde beyaz şekerli besinleri sık ve fazla tüketmemelisiniz. Geceden kalma yulaf tarifi ile balkabağını buluşturup balkabaklı fit muhallebi hazırlayabilirsiniz. Kabak tatlısının faydalarından yararlanmak için tahin, pekmez ve ceviz ile tatlandırabilirsiniz.

  • Avokadolu yulaf zayıflatır mı?

Avokadolu yulaf tarifleri yapmak tokluk süresini uzatabilir. Avokadolu yulaf tarifleri besin değeri olarak da zengin tarifler olabilir. Ancak hiçbir besin tek başına sizi zayıflatmaz. Beslenme bir bütündür.

 

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler