Bayramın tatlısı, ikram edilen lezzetleri arasında çok popülerdir. Ancak, tatlı tüketiminin fazla olması, vücudunuzu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, tatlı tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Zira aşırı tatlı tüketimi, vücutta zehir haline dönüşebilir. Bayram sağlığınızın korunması açısından, tatlı tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu şekilde, bayram ikramlıklarının tadını çıkarmak mümkün olacaktır.
Şeker Tüketimine Çok Dikkat Edilmeli
Ramazan Bayramı her ne kadar Covid-19 virüsü salgını nedeniyle gölgede kalsa da tatlı, çikolata, şekerleme vb. ikramlıklarının tüketimi hala devam etmektedir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Kaya, bayramda tatlı tüketirken çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekmektedir. Hazır alınan tatlıların birçoğunun içeriğinde nişasta bazlı şeker bulunmaktadır ve bunun kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere diyabet rahatsızlıklarını ve uzun vadede kanseri tetikleyebileceği unutulmamalıdır.
Kan Şekerini Çok Hızlı Yükseltmektedir
Dr. Kaya, baklava, çikolata vb. tatlıların hazırlanırken içerisine katılan nişasta bazlı şekerin sağlığa zararlarına değinerek, bu şekerin kan şekerinin çok hızlı yükselmesine neden olduğunu belirtmektedir. Nişasta bazlı şeker, basit şekerler grubunda yer almaktadır ve içeriğinde glikoz bulunmaktadır. Nişasta bazlı şeker daha fazla tatlı, çikolata, kraker, bisküvi ve şekerleme gibi gıdalarda kullanılmaktadır ve tüketicilerin içeriğini iyi okuyarak almadan önce iki defa düşünmeleri gerekmektedir.
Meyveli Tatlılar Tüketilmeli
Tatlıların miktarı arttıkça glikoz içeriğinin de arttığının unutulmaması gerekmektedir. Dr. Kaya, tatlı yerine içeriğinde ceviz, fıstık, kuruyemiş veya meyveler barındıran tatlıların tüketilmesini önermektedir. Raflardaki parlak görünümlü tatlıların içerdiği glikoz ve yüksek kalori değerlerini unutmamalıdır. Bu nedenle, kalori değerlerini inceleyerek almadan önce iki defa düşünmek gerekmektedir.
Amaç Raf Ömrü Değil, Sağlık Olmalı
Dr. Kaya, basit şekerin tatlılarda kullanılmasının en önemli nedeninin raf ömrünü uzatmak olduğunu söylemektedir. Ancak sağlık açısından bakıldığında, tatlı tüketiminde taze ve günlük tüketimin önemli olduğunu vurgulamaktadır. İster bayram olsun ister başka bir gün, amaç raf ömrünü uzatmak yerine sağlık olmalıdır.
Birçok Hastalığa Neden Oluyor
Basit şeker içeren tatlıların birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Dr. Kaya, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtmektedir. Diyabet rahatsızlığına neden olma riskinin yüksek olduğuna değinen Dr. Kaya, bu hastalığın bazı kanser türlerini ciddi ölçüde tetiklediğini bilinmektedir. Bağırsak kanserinde de riski ciddi seviyede yükseltmektedir.
Sonuç olarak, tatlı ve şeker ürünlerinin tüketimi sınırlandırılmalı ve mümkün olduğunca meyveli tatlılar gibi daha sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir. Sağlık, şekerden önce gelmelidir.