Alzheimer hastalığı, bellek kaybı, bilişsel gerileme, kişilik değişimleri ve davranış problemleri gibi semptomlarla karakterize ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Doktor Fizik olarak, Alzheimer hastalığına ilişkin en son tıbbi inovasyonları takip ederek, erken teşhis ve uygun tedavi planı sağlayarak hastalarımızın yaşam kalitesini mümkün olan en yüksek seviyede tutmaya çalışıyoruz. Siz veya sevdiklerinizde Alzheimer hastalığı belirtileri görüyorsanız, lütfen bir randevu alın ve konunun uzmanı ile görüşmek için bir adım atın.
Alzheimer hastalığı, ileri safhalarında kişilerin basit günlük işleri bile yapamaz hale geldiği, ilerleyici ve geri dönüşsüz bir beyin hastalığıdır. Hastalıkla ilgili belirtiler genellikle 60’lı yaşların ortalarında ortaya çıkar. Demans düşünme, hatırlama, mantık gibi bilişsel fonksiyonlar ve günlük yaşamı devam ettirmek için gereken davranışsal becerilerin kaybıdır. Hafif formda kişinin yaşamını belli belirsiz etkilerken ileri evrelerde başkalarına tam bağımlı olmaya neden olabilir.
Alzheimer’in neden olduğu bunamayla yaşayan milyonlarca insan sürekli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Alzheimer hastalığı, ABD’de en sık ölüm nedenleri arasındadır ve yaşlılardaki bunamanın en sık nedenidir.
Alzheimer hastalığı için henüz bir tedavi olmasa da bilimsel araştırmalar sürmektedir. Demans belirtilerinin ilerlemesini geçici olarak yavaşlatan ve kişinin yaşam kalitesini arttıran tedaviler mevcuttur.
Belirtileri arasında yeni öğrenilen bilgilerin hatırlanmasında zorlanma, yer ve zaman algısının bozulması, duygu ve davranış değişiklikleri, olup biteni anlamada zorlanma, daha ağır hafıza kaybı, konuşma, yutma, yürüme güçlüğü belirtileri yer alır.
Alzheimer hastalığı için yapılan fiziksel aktivitelerin hafızada iyileşme sağladığını ve kişinin günlük işlerini yapmasını kolaylaştırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. İş-uğraşı terapisi ve denge ve koordinasyon egzersizleri de fayda sağlayabilir.