Sosyal çevreden uzaklaşan çocuklara 5 önemli tavsiye

Ebeveynlerin çocukların sosyal çevreden uzaklaşmasından endişe ettiği bir gerçek. Ancak, bu durumda olan çocukları yargılamak yerine desteklemek daha faydalı olabilir. Sosyal çevreden uzaklaşan çocuklar için 5 önemli tavsiye şunlardır:

1. Sabırlı olmak: Çocukların geri dönmeleri zaman alabilir ve bu süreçte sabırlı olmak önemlidir.

2. Değer vermek: Unutmayın, çocuklar da değerlidir. Kendilerini önemli hissetmeleri onların özgüvenlerini artırabilir.

3. Empati kurmak: Çocukların neden sosyal çevreden uzaklaştıklarını anlamaya çalışın ve onların yerine koymaya gayret edin.

4. Farklı aktiviteler sunmak: Çocukları farklı aktivitelere yönlendirin ve onların ilgi alanlarını keşfedin.

5. Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin: Uzmanlardan yardım alarak çocukların sosyal hayatlarına yeniden katılmaları için yardımcı olun.

Bu tavsiyelerle, çocukların sosyal hayatlarına yeniden adapte olmalarına destek olabilirsiniz.
Pandemi sürecinde çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını engelleyebilmek için alınması gereken önlemler hakkında Uzman Klinik Psikolog Mine Şahbaz önemli tavsiyelerde bulunuyor. Çocuklar, pandemi nedeniyle evde izole bir hayat yaşıyorlar ve arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorluk çekiyorlar. Bu durum, çocukların gelişimlerine önemli ölçüde etki etmektedir.

Akran Gereksinimini Anne Baba Karşılayamaz

Psikolog Mine Şahbaz’a göre, çocukların ruhsal gelişimi için duygusal bağ kurmanın önemi büyüktür ve bu bağ aile içi destekle sağlanır. Ancak çocuğun kendi yaşıtlarıyla kuracağı iletişim de çok önemlidir. Arkadaşlarıyla vakit geçirmek, ortak oyunlar oynamak ve sosyalleşmek çocuğun ruhsal gelişimine olumlu etki eder. Anne ve babalar, çocuklarıyla oyun oynayarak arkadaşlık ihtiyacını gidermeye çalışsalar da, gerçekte akran gereksinimi karşılanamaz ve anne-babaların bu açığı kapatması mümkün değildir.

Bireyselliği Ön Plana Çıkarabilir

Çocuğun akranlarıyla yüz yüze iletişim kurması, ruhsal gelişimi için önemlidir çünkü çocuklar arkadaşlarıyla etkileşime geçerek işbirliği, paylaşımcılık gibi önemli becerileri kazanırlar. Ancak pandemi nedeniyle çocuklar izole bir hayat yaşıyor ve bu durumda yüz yüze iletişim kurma imkanı sınırlıdır. İzole yaşam, çocukların bireyselliğini ön plana çıkarmasına ve isteklerini kolayca elde etmek istemelerine neden olabilir.

İzole Yaşamdaki Çocuklara 5 Önemli Tavsiye

Çocukların izole yaşamda olumsuz etkilerle karşılaşmamaları için, Psikolog Mine Şahbaz 5 önemli tavsiyede bulunuyor. Bunlar, çocukların arkadaşlarıyla iletişim kurmalarını teşvik etmek, çocuğu kaygılandırmadan tedbirler alınması, tedbirlerin oyun haline getirilmesi, çocukların dışarıya çıkmaya teşvik edilmesi ve son olarak da, uzman desteği alınmasıdır.

Uzman Desteğinden Kaçınılmamalı

Anne-babaların çocuklarını pandemi sürecinde izole yaşama hazırlamaları önemlidir. Ancak tüm çabalarına rağmen çocuk evde kalmakta ısrar ediyorsa, uzman desteği almaktan çekinmemelidirler. Uzman psikologlar, çocukların ruhsal gelişiminde önemli bir rol oynayabilirler ve çocukların hayata tutunmalarına yardımcı olabilirler.

Sonuç olarak, çocukların pandemi sürecinde yaşadıkları izolasyon, ruhsal gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Anne-babaların, çocukların arkadaşlarıyla iletişim kurmalarını teşvik etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra çocukların bireyselliğini ön plana çıkarmaması için, tedbirler oyun haline getirilebilir ve çocukların dışarıya çıkmaları teşvik edilebilir. Uzman desteği ise, çocukların ruhsal gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri