Yaşlılarda Düşme Riski ve Düşmelerin Önlenmesi

Yaşlılarda düşme riski oldukça yüksektir ve bu durum ciddi sakatlıklara, hatta ölüme neden olabilir. Ancak düşmeler önlenebilir. Evde ve dışarıda alınacak basit önlemlerle düşme riski azaltılabilir. Yaşlı yakınlarımızın güvenliği için düşme önleme konusunda bilinçli ve tedbirli olmalıyız.

Düşme, kişinin herhangi bir kuvvetli dış etken ya da bilinç kaybı olmayan durumlardaki düşmelerini ifade eder. Her yaşta insan düşebilir, ancak yaşlılarda düşme riski daha yüksektir ve düşmeler ciddi sorunlara yol açabilir. Kalça kırıkları gibi sonuçlar, ölümcül olabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Yaşlılarda tekrarlayan düşmeler, düşme korkusu (düşme sonrası anksiyete sendromu) gelişmesine neden olabilir ve buna bağlı olarak hareketliliğin azalması, kas erimesi, tekrar düşme riskleri ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir.

Yaşlılarda düşme riskinin azaltılması ve önlenmesi için birkaç önlem alınabilir. Özellikle 70 yaşını aşmış kişilerin düşme açısından hekim tarafından rutin olarak sorgulanması önerilir. Kas gücü, denge ve yürüme muayenesi yapılır ve düşme için risk faktörleri açısından sorgulanırlar.

Yaşlılarda düşme riski oluşturan faktörler arasında ileri yaş, kadınlarda düşme riskinin erkeklerden fazla olması, daha önceden düşen hastaların tekrar düşme riskinin artması, bunama, görme ve işitme sorunları, düzensiz ev ve çevre, kronik hastalıklar ve yan etkileri olan ilaç kullanımı gibi unsurlar bulunur.

Düşmenin önüne geçmek için D vitamini eksikliği takviye edilebilir, görme bozuklukları tedavi edilebilir, ev ve çevre aydınlatması artırılabilir, egzersiz yapılabilir, uygun ayakkabılar tercih edilebilir ve yürüme yardımcı araçlar kullanılabilir. Ayrıca kemik erimesi için tetkik yapılabilir ve uygun tedavi ile kırık riski azaltılabilir.

Kaynaklar: doktorfizik.com, istanbulrehab.com.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri