Koronavirüs enfeksiyonu geçirenler bu şikayetlere dikkat! 

Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş kişiler, enfeksiyonun ardından bazı şikayetlere dikkat etmelidirler. Bu şikayetler arasında nefes darlığı, öksürük, yorgunluk, koku ve tat kaybı gibi belirtiler yer alabilir. Bu nedenle, enfeksiyon geçirenlerin bu şikayetlerle karşılaştıklarında derhal doktorlarına başvurmaları önemlidir. Ayrıca, enfeksiyonun ardından hastalığın uzun süreli etkileri de olabilir, bu nedenle tedavi ve düzenli takip gereklidir.

Post-Covid Sürecinde Karşılaşılan Şikayetler

Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçiren hastalar, enfeksiyon sonrası 12’inci hafta ve sonrasında da şikayetlerle karşı karşıya kalabilmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Ağalar, yapılan araştırmaların dünya genelinde Covid-19 virüsünü geçiren hastaların benzer şikayetlerle hastanelere başvurduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Halsizlik ve Uyku Bozukluğu En Fazla Görülen Şikayet

Prof. Dr. Ağalar, Covid-19 virüsü enfeksiyonu sonrası en fazla görülen şikayetler arasında halsizliğin yer aldığını belirtiyor. Halsizliği uyku bozukluğu takip ediyor. Bazı vakalarda aşırı uyuma, bazı vakalarda ise hiç uyuyamama sorunu yaşanabiliyor. Bu durum vakaların yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.

Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyan Vakalar Var

Prof. Dr. Ağalar, özellikle iş hayatında yoğun olan hastaların eve geldiklerinde yorgunluk hissi nedeniyle hemen uyumak istediklerini belirtiyor. Ayrıca Covid-19 enfeksiyonu sonrasında saç dökülmesi gibi psikolojik etkiler de görülebiliyor. Huzursuzluk ve anksiyete şikayetleri de sık rastlanan sorunlar arasında yer alıyor.

Enfeksiyonu Ağır Geçirenler Dikkatli Olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hülya Bayiz, nefes darlığı, öksürük ve derin nefes alamama gibi semptomlarla karşılaşıldığını ifade ediyor. Bu semptomlar özellikle enfeksiyonu ağır geçiren hastalarda daha sık görülüyor. Yaşlıların bu konuda daha yüksek risk altında olduğu da belirtiliyor.

Nörolojik Tutulma Dikkat Çekiyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Behice Şebnem Usta, Covid-19 virüsünün beyinde de tutunabildiğini belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre nörolojik tutulma oranı yüzde 36 ila yüzde 80 aralığında değişiklik gösteriyor. Nörolojik tutulma vakalarda enfeksiyon sürecinin daha ağır geçmesine ve ölüm oranlarının daha yüksek olmasına neden olabiliyor.

Kalp Zarının Tutulması Kalp Ağrısına Neden Olabiliyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Yiğiner, Covid-19 virüsünün solunum sisteminden sonra en çok kalp ve damar sistemine etki ettiğini belirtiyor. Covid-19 enfeksiyonu sonrası kalp zarı, kalp kası, kalbin beslendiği damarlar ve endotel hasar görebiliyor. Kalp zarı tutulması durumunda göğüs ağrısı şikayetleri görülebiliyor.

Sonuç Olarak

Covid-19 enfeksiyonu sonrası Post-Covid sürecinde birçok farklı şikayet görülebiliyor. Enfeksiyonu geçiren hastaların belirtilerine göre tedavi programı düzenlenmekte ve birçok alanda araştırmalar yapılmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler