Antibiyotik kullanımı öldürür mü? Uzmanlar uyardı!

Antibiyotik kullanımı yanlış yapıldığında hem vücudu hem de çevreyi öldürebilir. Antibiyotikler, sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir ve doğru kullanımı önemlidir. Uzmanlar, antibiyotiklerin gereksiz kullanımı, doz aşımı veya yanlış kullanımının ilaca dirençli bakteri üretmesine neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, antibiyotikler sadece doktor tavsiyesi ile alınmalı ve reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır.

Yoğun Bakımda Antibiyotik Kullanım Oranı Yüzde 90

Ülkemizde, Covid-19 virüsü sürecini ağır geçirdiği için hastanede yatırılan hastalarda antibiyotik kullanım oranı yüzde 60 seviyelerine yaklaşırken, yoğun bakım ünitelerinde bu oran yüzde 90 seviyelerine kadar çıkıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin araştırmaları, Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların antibiyotik gereksiniminin sadece yüzde 5 seviyelerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalar ve Antibiyotik Kullanımı

Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda antibiyotik kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalar, başkanlık görevini yürüten Klinik Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu tarafından açıklanmıştır. Merkezde gerçekleştirilen nokta prevalans araştırmaları sayesinde, Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda antibiyotik kullanım oranının yüzde 59,5 seviyesine yaklaştığı, yoğun bakım ünitelerinde ise bu oranın yüzde 87 seviyesine kadar çıktığı görülmüştür.

Uluslararası düzeydeki araştırmalar ise Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda bakteriyel enfeksiyon gelişmesinden dolayı antibiyotik kullanım endikasyonunun yüzde 3 ila 5 aralığında olduğunu göstermektedir.

Doğru Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotikler, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanıldığında hayati önem taşıyan ilaçlar olmaktadır. Ancak, gereksiz kullanımında vücutta antibiyotik direnci artacağından en basit hastalıkların bile tedavi sürecinde etkili olamayacak, hastaların hayatını kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle, Covid-19 gibi enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik kullanımının gereksiz olduğu konusunda uzmanlar uyarıyor.

Antibiyotik Direnci ve Ölümler

Antibiyotik direnci hayati risk taşıyan bir durumdur ve dünya genelinde her sene yaklaşık 700 bin kişi antibiyotik direncine bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Bu olumsuz tablo, 2030 yılına gelindiğinde antibiyotik direnci sebebiyle kaybedilen hasta sayısının, kanser dahil pek çok hastalıktan kaybedilen hasta sayısını geçeceği yönünde öngörülerle desteklenmektedir.

Doğal Antibiyotikler

Antibiyotiklerden kaynaklı gelişen dirençler, doğal çözümlere olan ilgiyi de arttırmıştır. Bu nedenle, bal ve bazı bitkisel kürlerin antibiyotik etkileri daha fazla araştırılmıştır. Ancak, doğal çözümlerin de doğru kullanılması ve tıbbi tedavilerin tamamlanması gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler