Engelli Bireylerin Günlük Yaşamlarını Kolaylaştıran Araçlar

Engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran araçlar, hayatlarını daha bağımsız ve konforlu hale getiriyor. Bu araçlar arasında tekerlekli sandalyeler, akülü tekerlekli sandalyeler, özel yürüyüş yardımcıları, işitme cihazları, görme cihazları, iletişim cihazları ve daha birçok teknolojik ürün yer alıyor. Bu araçlar sayesinde engelli bireyler, günlük yaşamlarında daha fazla özgürlük ve bağımsızlık hissediyorlar. Ayrıca bu araçlar sayesinde engelli bireyler, toplumsal yaşama daha fazla katılım sağlıyor ve engelleri aşarak kendilerine daha fazla güven duyuyorlar.

Felçli hastaların günlük yaşamlarında bağımsız olmalarını sağlamak ve fonksiyonel becerilerini arttırmak için adaptif cihazlar kullanılabilir. Giyinme, banyo yapma, kişisel hijyen ve bakım, yemek hazırlama, beslenme, tuvalet ve yürüme gibi günlük yaşamın hemen her alanına özel yardımcı araçlar tasarlanmıştır. İletişim, bilgisayar kullanma ve araba sürme gibi işlere de yardımcı araçlar mevcuttur. Özel yardımcı araçların genel sağlık sigortası tarafından belli oranda karşılanabilmesine rağmen, kişiye özel yapılıyor veya hijyen gibi nedenlerle ürün beğenilmediği takdirde iadesi mümkün olmayabilir. Hangi tip yardımcı aracın en uygun olduğu konusunda fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorunuz veya sağlık profesyonellerine danışabilirsiniz.

Related: Rewrite a paragraph using online tools

Harekete Yardımcı Araçlar

Eğer kişi her iki kol ve bacağını kullanabiliyor ancak hafif güçsüzlük veya denge sorunları yaşıyorsa tekerlekli walker uygun bir araç olabilir. Hemi-walker veya dört ayaklı baston kullanılması gerekebilir, eğer kişi vücudunun bir yarısını kontrol edemiyorsa (hemipleji gelişmişse). Tek ayaklı baston ise engelli bir bireyin ayakta dururken çok az desteğe ihtiyaç duyduğu durumlarda kullanılabilir. Çoğu engelli birey hareket kabiliyetleri kısıtlandığı için tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyarlar. İnme geçirmiş bireyler için özel tasarlanmış hemi-tekerlekli sandalyeler mevcuttur.

Banyo için Yardımcı Araçlar

Düz ayak duşlar için sırt desteği olan veya olmayan duş sandalyesi alınabilir. Eşiği olan banyolar için ise hem küvetin içine hem de dışına uzanan transfer oturağı kullanılabilir. Yüksek tuvalet oturağı veya tutacaklı oturaklar tuvalete oturup kalkmayı kolaylaştırabilir ve portatif oturaklar kullanılabilir. Banyo yapma ve giyinme için diğer yardımcı araçlar arasında banyo eldiveni, şampuan tepsisi, uzun saplı sünger, uzatıcılar, uzun ayakkabı çekme aparatı, çorap yardımcıları ve giyinme çubukları yer alır.

Mutfak için Yardımcı Araçlar

Mutfak işlerini kolaylaştırmak için tek elle kullanılabilen peynir kesme aparatı, kavisli bıçak, vantuzlu kesme tahtası ve eğimli tabak gibi araçlar kullanılabilir.

Hastane Yatağı

Elektrikli hastane yatakları kişinin yatakta oturmasını ve yataktan kalkmasını kolaylaştırdığı için özellikle yutma zorluğu olan, PEG tüpü ile beslenen kişiler için önemlidir. Ayrıca hareket edemeyen engelli bireylerin bakımlarının daha rahat yapılabilmesine yardımcı olur.

Kişisel Bakım Araçları

Saç kurutma makinesi askısı, diş macunu sıkacağı ve adaptif tutma yeri olan çeşitli araçlar kişisel bakımı kolaylaştırabilir.

Tüm bu farklı yardımcı araçlar, felçli hastaların günlük yaşamlarında daha bağımsız olmalarını sağlayarak fonksiyonel becerilerini arttırabilir. Ancak, hangi araçların ne zaman kullanılacağı hakkında tecrübeli bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman önemlidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler