Fizik Tedavide Biofeedback – Doktor Fizik

Biofeedback, fizik tedavinin bir türüdür ve vücudunuzun belirli fonksiyonlarını izleyerek, bunları kontrol etmenize yardımcı olan bir teknolojidir. Bu, ağrıyı azaltabilir, kas güçlendirmeyi artırabilir ve fiziksel rehabilitasyon sürecinizi hızlandırabilir. Doktor Fizik olarak, biofeedback tekniklerini kullanarak hastalarımızı yeniden sağlıklı bir hayata kavuşturmak için çalışıyoruz. Bu amaçla, biofeedback yöntemleri ile ilgili en son araştırmaları takip ediyor ve en son teknolojileri kullanıyoruz. Tedavi sürecinizde bize güvenebilirsiniz.

Biofeedback olarak da bilinen geri bildirim, bir sistemin çıkışındaki bilginin girişe geri verilerek çıkıştaki bilgi hatasının düzeltilmesini sağlayan bir tekniktir. İnsan vücudunda gerçekleşen bazı fonksiyonlar elektronik alıcılar olarak adlandırılan sensörler ile tespit edilir ve gerçek zamanlı olarak görsel, işitsel veya dokunsal geri bildirim verilir. Sanal gerçeklik teknolojisi ile verilen geri bildirimler son yıllarda yaygınlaşmaktadır.

Biofeedback, vücudun otomatik olarak kontrol ettiği fonksiyonlarda istemli kontrol sağlamaya yardımcı olur. Örneğin, kas güçsüzlüğü, spastisite, denge bozukluğu gibi sorunların yanı sıra kronik ağrı, migren, idrar kaçırma ve yüksek tansiyon problemlerinin tedavisinde kullanılabilir. Biofeedback sırasında cilt üzerine konulan sensörler sayesinde vücudun küçük değişiklikleri tespit edilir ve bu sayede insanlar bir sinir hücresine bağlı kas ünitelerini kontrol edebilirler.

Biofeedback’in farklı tipleri vardır. Parmak veya bilekte takılan sensörler nabız ve cilt değişiklikleri gibi ölçümler yaparken, başa geçirilen bant ya da başlık şeklindeki sensörler beyin dalgalanmalarını ölçebilir. Giyilebilir sensörler ise denge, postür ve hareket açıklığı gibi değişkenleri ölçümleyebilir.

Biofeedback, pek çok farklı hastalık ve şikayetin tedavisinde kullanılabilir. Örneğin, stres inkontinansı, migren, gerilim tipi baş ağrıları, periferik sinir yaralanmaları, omurilik yaralanmaları, serebral palsi ve fibromiyalji gibi rahatsızlıklar biofeedback ile tedavi edilebilir. Biofeedback uygulaması genelde cilt üzerine yapıştırılan pedlerle yapılır ve bir seans 30-60 dakika arasında sürer.

Biofeedback, fizik tedavide en sık kullanılan yöntemlerden biridir. EMG-biofeedback genellikle fizyoterapi ile birlikte kullanılır ve hastaların kendi iyileşme sürecine kontrol etmesine yardımcı olur. Biofeedback, ilaç kullanımı gerektirmez ve girişimsel olmayan bir yöntemdir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler