Sanıldığının aksine diş kökleri bir hayli uzundur ve kafa bölgesinde birçok yerde etkisi hissedilebilmektedir. Dişlerde oluşan çürüklerin diş kökünde ilerlemesi, diş kökünde apse oluşması, diş etinin bir şekilde hasara uğraması ya da yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması gibi nedenlerle oluşan diş ağrısı baş, çene ve göz ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.
Göze Vuran Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısının göze vurması durumunda aşağıda sıralanmış olan şu belirtiler de ortaya çıkabilmektedir:
- Kafa karışıklığı veya baş ağrısı,
- Vücut ısısının yükselmesi,
- Ağız içinde aşırı hassasiyet ve şişlik,
- Çift görme ya da bulanık görme.
Bunlar temel belirtiler olup, bu belirtiler mevcut ise kişi mutlaka diş doktoruna gitmelidir. Önlem alınmayan ve bu belirtileri gösteren diş ağrısı, çok daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına da neden olabilecektir. İleri derecede diş ağrıları göze ve beyne de zarar verecek boyutlara ulaşabilir. Çok fazla devam eden, aşırı derecede diş ağrıları, beyinde kısmi felç oluşmasına dahi neden olabilmektedir.Diş ağrısının oluşmasında temel neden önemsenmeyen ve başlangıçta çok da büyük olmayan diş çürükleridir. Bu çürükler için önlem alınmaması halinde, dişlerde iltihaplanma, apse gibi sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz bir hal almaktadır. Buna ek olarak diş ağrısının çok şiddetli olması sonucunda çeşitli göz sorunları ve göz ağrısı da ortaya çıkabilmektedir.Gözlerde kızarma ve şişlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu durum artık diş ağrısının son evrelerinden biri kabul edilerek olabildiğince kısa bir süre içinde doktora gidilmelidir.
Göze Vuran Diş Ağrısı Tedavisi
- Diş sağlığı yaşamın sağlıklı devam edebilmesi bakımından son derece önemlidir. Başlangıcından itibaren dişlere iyi bakmak bir alışkanlık haline getirilmelidir, bu sayede yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan diş sorunları en az hasarla atlatılabilecektir.
- Diş ağrısının göze vurması, durumun kritik bir hal aldığının ve artık tehlikeli olmaya başladığının bir göstergesi kabul edilmelidir. Diş ağrısı ilk ortaya çıktığında önlem alınması, ağrının şiddetinin artmasını engelleyeceği gibi olası bir diş kaybının da önüne geçecektir.
- Diş ağrısı şikayeti ile doktora giden hastanın ilk olarak muayenesi yapılır, ardından ağrıya yol açan faktör tespit edilir. Çürük nedeniyle oluşan diş ağrılarında, genel olarak çürüğün doldurulması işlemi uygulanır, çürük bir miktar ilerlemiş ise kanal tedavisi gerekli görülebilir. Ancak dişin kurtarılamayacak derecede çürümesi durumunda dişin çekilmesi gerçekleştirilmektedir. Göze ağrı vurmasına yol açan ağrının azı dişinde oluşması halinde dişin yapısına göre cerrahi bir müdahale uygulanması da gerekebilir.