Ovulasyon nedir, ovulasyon, yani yumurtlama, kadınların adet periyodu içinde olgun yumurtanın yumurtalık foliküllerinden yumurta kanalına bırakılma aşamasıdır. Yumurtlama sonrasında yumurta sperm tarafından döllenebilecek duruma gelmiş demektir.Bu arada endometrium denilen rahim duvarı, döllenmiş yumurtayı tutabilecek kadar kalınlaşmış haldedir. Eğer hamilelik oluşmazsa rahim duvarı parçalanarak dökülür ve bir miktar kanla birlikte rahimde tahliye edilir. Ovulasyon ne demek mevzusunu daha derin irdelersek bakalım ortaya neler çıkacak?Yumurtalıklarda büyüyen yumurta kesesi çatlar ve serbest kalan yumurta keseden çıkar. Rahim, mukozası ile yumurtaya hazır durumdadır. Yumurtanın 12 ila 24 saat arası bir ömrü vardır. Döllenme meydana gelmezse kan, regl süreci boyunca dışarı atılır. Ama eğer döllenme meydana gelirse 6 il 12 gün içinde rahim duvarına yerleşir. Bu döngü, herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlarda her ay düzenli olarak tekrarlar.Düzenli adet gören bir kadında yumurtlama, adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün evvel gerçekleşir. Ya da 28 gün arayla adet gören bir kadında ovulasyon dönemi adetin 14. günü olur.Hamile kalmak isteyen bir kadın ovulasyon döneminden 2-3 gün evvel ve 1 hafta süresince 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunarak gebelik şansını arttırabilir. Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayıp tam 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girerek gebelik şansı arttırılmış olur.Her gün ilişkiye girmenin her ne kadar gebelik şansını arttıracağı düşünülse de bu bir yanılgıdır. Her gün cinsel ilişkiye girmek sperm sayısını azaltacağından iki günde bir yani gün aşırı ilişki tavsiye edilir.Ovulasyon tarihi adetin başladığı tarihten sonraki 14. gündür diyebiliriz. Ama adet dönemi arası her kadında aynı değildir. Bazı kadınlarda iki adet arasında 28 değil 21 gün vardır. Ama ovulasyon tarihi hesaplaması yine aynıdır.
Ovulasyon Testi Nedir?
Döllenmenin gerçekleşebilmesi için ovulasyon döneminde ilişkiye girmek çok önemlidir. Spermler vücutta 3-4 gün yaşayabiliyor olsa da yumurtanın canlılığını koruma süresi en fazla 24 saattir. İşte gebelik de bu 24 saatlik süreçte gerçekleşir. Bu süreyi de yakalamak ve denk getirmek her zaman kolay olmaz. Bu sebeple ovulasyon testi denilen testler size yardımcı olabilir.Bu türden testler vücuttaki LH hormonunun artışını tespit eder ve yumurtlamayı gösterirler. LH artışı en tepe seviyeye ulaştığında 24 ila 36 saat içinde yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlama gerçekleşince bu hormon da düşüşe geçer.Şimdi hemen ovulasyon testi nasıl yapılır hususuna değinelim. Eğer 23 günde bir adet görüyorsanız, adetin başladığı günden itibaren 7. günde testi yapmaya başlayın. 24 günde bir oluyorsanız testi yapmaya 8. günde başlayın. 25 günde bir adet görüyorsanız testi yapmaya 9. günde başlayın. Bunu bu dizgi ve aritmetikle devam ettirin.Test çubuğuna idrarınızdan 4-5 damla koyun. 5 dakika bekleyin ve sonuca bakın. Test çizgisi kontrol çizgisiyle eşit koyuluktaysa ya da daha koyuysa yumurtlama 24 ila 48 saat içinde gerçekleşecek demektir. Ama ikinci çizgi koyu renk değilse bu durum henüz yumurtlama olmayacağını gösterir. Ertesi gün testi bir kez daha tekrarlayın.Test sonucu pozitif verirse cinsel ilişkiye girilmesi gerekir ki yumurtlama başladığında sperm ile buluşabilsin. Ayrıca ovulasyondan bir önceki ve ovulasyondan bir sonraki gün de hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu zamanlardır. Test tercihen sabah saat 10’dan önce ve akşam saat 20’den önce yapılmalıdır. Günde iki kez yapılacaksa iki test arasında 8 saat olması gerekir. Test her gün tekrarlanacaksa aynı saatlerde yapılmalıdır.
Ovulasyon Belirtileri
Ovulasyon dönemi belirtilerini bilmek hamile kalabilmeyi kolaylaştıran bir süreçtir. Pek çok kadında yumurtama belirtileri şöyledir:
- Servikal sıvıda artış ve yumurta akına benzer akıntı
- Vücut ısısında değişim
- Serviks yani rahim ağzı dokusunun yumuşak, açık, yüksek ve ıslak oluşu
- Lekelenme
- Pelvis civarında hafif kramp ve ağrı
- Memelerde hassasiyet
- Cinse istekte artış
- Karında şişkinlik
- Koku, tat ve görme duyularında artış
- Ovulasyon testi fiyatı 40 ila 45 TL civarındadır.