Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri, beyinden gelen kötü şaka olarak adlandırılan panik atak, zorlaşan yaşam koşulları, stres ve buna benzer olumsuzluklar sebebiyle beslenip büyüyen ve aniden ortaya çıkan bir çağ hastalığı. Hekimler panik atak krizini akut ve ani gelişen şiddetli korku ve anksiyete nöbeti olarak tanımlıyorlar.Panik atak krizi esnasında hastalar öleceklerini ya da çıldıracaklarını düşünüyor ve ne yapacaklarını şaşırır hale geliyorlar.Beyin, bilinemeyen bir sebeple vücuda alarm veriyor. Acil hastalık alarmı da denilen bu alarmla vücut adeta kendini savunmaya alıyor. Panik atak krizlerinde hastalar felç, beyin kanaması, kardiyovasküler rahatsızlıklar, kalp krizi, mide kanaması, bulaşıcı enfeksiyon gibi hastalıklarla karşı karşıya olduklarını zannediyor.Bir kişi panik atak krizlerini nasıl tanır ve kendisinde panik atak olduğunu nasıl anlar, panik atak belirtileri nelerdir gözden geçirmekte fayda var.Panik atak başlangıcında genelde 13 tane belirti verir. Bu belirtilerin en az 4 ya da 5 tanesi sizde varsa panik atak hastası olma ihtimaliniz yüksek demektir.

  • Kalbin dışarı çıkacakmış gibi güçlü ve sert atması, çarpıntı
  • Titreme
  • Terleme veya üşüme
  • Zor nefes alma, boğulacak gibi hissetme, tıkanma ve nefessiz kalma korkusu
  • Baş dönmesi, bayılacak gibi olma
  • Karın ağrısı, bulantı, geğirme
  • Nefesi kesilmesi ve alına havanın yeterli gelmediğini düşünerek ağız dolusu derin derin nefes alma ihtiyacı
  • Göğüste sıkışma, ağrı
  • Kendine yabancılaşma hissi
  • Kendini net şekilde hissedememe, algılamada güçlük
  • Etrafın, dış çevrenin gerçek olmadığını düşünme
  • Ölüm korkusu, ölüverecekmiş hissi
  • Vücutta uyuşma ve karıncalanma hissi
  • Delireceğini düşünme ve bu esnada etrafa zarar vermekten korkma

Peki bu belirtiler neden zuhur eder, panik atak sebepleri nelerdir bir de bu kısma bakalım; zira bu denkli rahatsızlık verici bir rahatsızlığın neden ya da nelerden kaynaklandığını bilmek istiyor insan. Panik atak sebeplerine göz atacak olursak şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza…Panik atak her ne kadar psikolojik bir rahatsızlık olsa da biyolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Hastalığı tedavi etmek mümkündür. Panik atak hastaları her panik atak krizinden sonra, diğer atağın ne zaman geleceğini düşünerek korkarlar.Buna beklenti kaygısı denir. Bu kaygı sebebiyle çoğu kişi gündelik işlerini yapmaktan, sosyal hayatın içine karışmaktan, uzun yola gitmekten ve hatta bulundukları kapalı ve güvenli ortamlardan ayrılmak dahi istemezler.Beklenti kaygısı sebebiyle bazı hastalarda agora fobi denilen, açık alan, çarşı pazar gibi sosyal alanlara çıkma korkusu gelişir. Öyle ki 1 sene boyunca hiç evden dışarı çıkmayan hastalar bile olabiliyor.Evden çıktıklarında atak geleceğini düşünerek kendilerini eve kapatan hasta sayısı az değil. Bu da kişinin dar bir alanda sıkışık kalmasına ve yalnızlaşmasına sebep oluyor.Panik atak sebepleri çok çeşitli.  İşte o sebepler…Beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olmayışı, düzensiz beslenme, katı ve aç bırakan diyetler ve tüm bunların sonucunda ortaya çıkan kan şekeri seviyesinde dalgalanmalarSık ve fazla nefes alıp verme de panik atakları başlatabilmektedir. Bilhassa stres altındayken nefes alıp verme sıklaşır.

  • Besin alerjileri ve sindirim problemleri
  • Antidepresan kullanımının ilk haftası panik atak yapabiliyor
  • Alkol, sigara, kafein gibi maddelerle; esrar, kokain, LSD türü uyuşturucular panik atak sebepleri arasında gösterilebilir
  • Kortizon, astım ve amfetamin tedavisinde kullanılan ilaçların panik atağa yol açtığı da belirtiliyor
  • Sakinleştirici tarzda bir ilacı bırakmak da yine panik atak sebebi olarak gösterilebilmektedir
  • Koordinasyon, denge, görme ve işitme bozuklukları kişideki stres düzeyini arttırıyor, panik atağı ve agorafobiyi tetikleyebiliyor.
  • Bedensel birtakım ağrıların da panik atağa sebebiyet verdiği biliniyor.

Panik atak tansiyon yükseltir mi sorusu da sık sorulur. Evet panik atak damarlarda büzülme ve kalp ritminde hızlanma meydana getireceğinden hipertansiyona sebep olmaktadır denilebilir.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Panik atak krizi şeklinde yaşanan panik atak hastalığı kolay tedavisi olan bir hastalık. Ama tedavi yeterli ve iyi yapılmazsa, ilaçlar düzenli olarak alınmazsa, psikolojik tedavi de yeterli yapılmazsa panik atak bir ömür boyu kişi ile yan yana gidebilir. Ama düzenli ve sağlam bir tedaviyle panik atak kon trol altına alınabilmektedir.Korkudan korkmamayı öğrenmek en önemli adımdır. Korkunun üzerine gitmek en önemli adımdır.  Panik atak başladığı anda sükuneti korumaya çalışmak; nasıl olsa geçecek, nasıl olsa bitecek diye düşünerek sükuneti korumak iyi bir çözüm olacaktır.Bazı alışkanlıklar da rahatsızlıkları tetikleyebilir. Fazla kafein almak, sık nefes alıp vermek bazı kişilerde panik atağa sebep olabilmektedir. Sık nefes alıp vermek kandaki alkali –baz dengesini değiştirdiği için sık nefes alıp verenlerde panik atak görülme olasılığı da yüksek olmaktadır.Panik atak krizinde ilaç tedavisi oldukça işe yaramaktadır. Bu ilaçların çoğunluğu panik atağı net bir şekilde durdurmaktadır. Ana bu hastalığı tamamen sonlandığı anlamına gelmez. Hekimin uygun gördüğü süreye kadar bu ilaçlar alınmalıdır.Psikoterapi de panik atağı frenleyen ve kontrol altına alabilen süreçlerden bir tanesidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri