Kış aylarında en sık görülen hastalıkların başında grip geliyor. Farklı türleri bulunan bu hastalık, genelde daha hafif olan nezle ile karıştırılabiliyor. Nezleden farklı olarak daha ağır ve türüne göre daha tehlikeli olabilen gribin, son dönemlerde en sık adından söz edilen türü domuz gribidir. Her yaştan ve herkesi etkileyebilen bu grip türü, kışın soğuk havalarda ortaya çıkan ve kolay bulaşan özelliği nedeni ile salgın halini alabiliyor.Domuz gribi, influanza virüsünün neden olduğu, bir grip türüdür. Ülkemizde özellikle son senelerde sıkça görülen, hatta salgın halinde yayılan bu grip türü zamanında önlem alınmadığında öldürücü etkilere sahip olabiliyor.İlk olarak normal bir grip vakası gibi başlayan ve zamanla özelliklerini ortaya çıkararak kendini belli eden domuz gribi, hayvanlardan insanlara ya da insandan insana bulaşabiliyor. Domuzlarda görülen grip türüne benzediği için domuz gribi adı ile bilinen H1N1 grip virüsü bazı özel durumlarda daha kolay bulaşır.Domuz gribine yakalanma riski yüksek olanlar;
- 65 yaşın üzerindeki yaşlılar
- Kronik akciğer hastalığı olanlar
- Kronik hastalığı olanlar
- Kanser ve şeker hastaları
- Böbrek yetmezliği olanlar
- Okul, hastane gibi kalabalık ortamda çalışanlarda bu grip türüne yakalanma riski daha yüksektir.
Yukarıdaki maddelerde yer alan hastalıkları taşıyanlar ya da kalabalık ortamda çalışanlar mutlaka sonbahar mevsiminin girişinde özel domuz gribi aşısı yaptırmalıdır. Bu grip aşısını yaptırmak, normal gripte olduğu gibi tamamen koruma sağlamasa da bünyeyi daha fazla güçlendirip hafif atlatılmasını sağlar.
Domuz Gribi ve Normal Grip Arasındaki Farklar
Domuz gribi ile normal grip birbirine benzer özellikler sergiler. İlk belirtileri aynı olan iki gribi bazı belirtilerin şiddeti ya da belirme şekli birbirinden ayırır. Domuz gribi ile normal gribi birbirinden ayıran özellikleri sizler için aşağıda maddeler halinde sıraladık.
- Domuz gribinde normal grip belirtilerinin yanı sıra şiddetli vücut ağrıları da söz konusudur. Özellikle kas ağrıları domuz gribinde sıkça görülür.
- Sıradan gripte burun akıntısı vardır ve bu akıntı hastalığın ilk belirtileri arasında yer alır. Domuz gribinde ise burun akıntısı yoktur.
- Sıradan gripte aksırma görülür, domuz gribinde ise tıpkı burun akıntısında olduğu gibi aksırma da görülmez.
- Domuz gribinde baş ağrısı çok sık görülmez, normal girpte ise en sık görülen belirtiler arasında ilk sıradadır.
- Domuz gribinde çok şiddetli göğüs ağrıları görülür. Normal bir gripte bu ağrılar görülmez.
- Normal gripte genelde burun akıntısı ile birlikte boğaz ağrısı da görülür. Domuz gribinde ise boğaz ağrısı görülmez.
Kış ya da sonbahar aylarında soğuk havalar ile birlikte ortaya çıkan bu hastalığın tam teşhisi için sağlık kuruluşlarında özel testler yapılır. Bu testler sonucunda domuz gribi teşhisi konulan kişiler özel karantinalı odalarda tedavi altına alınıp iyileşmeleri sağlanıyor. Domuz gribinin şiddetine göre bazen karantinaya alınmadan, sadece daha özel bir tedavi ile hastanın iyileşmesi de sağlanıyor.Normal gripte olduğu gibi domuz gribinin de kendine has aşısı mevcuttur. Sonbahar aylarında ya da en geç kış başlarında yapılan bu aşı, vücut direncini grip virüsüne göre daha dirençli bir hale getirir ve kişinin daha az virüsten etkilenmesini sağlar.Domuz gribi neden olur ve domuz gibi nedir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Sonbahar ve kış aylarında yoğun olarak görülen bu hastalığa karşı her yaşta ve her konumdakilerin dikkatli olması gerekir.