Herhangi bir rahatsızlığın tetkiki aşaması için, hali hazırdaki rahatsızlığın ne durumda olduğunun tespiti veya kan nakli için, kan alma işlemine ihtiyaç duyulabilir. Kan alma işlemi için uzman tarafından genellikle toplardamar tercih edilir. Ancak bebeklerde damarlar ince olduğundan kan alma işlemi oldukça uğraştırıcıdır.Kan alma işlemine şayet tetkik yöntemi olarak başvurulduysa, kişinin açlık durumu kan testini etkileyebilmektedir. Bu yüzden kan alma işlemi uygulanacak kişinin, işlem yapılmadan önceki 8-12 saatlik sürede aç kalması önem taşımaktadır. Kan alma işlemi uygulanmadan önce uzman doktordan uyulması gereken konular hakkında daha detaylı bilgi alınması tavsiye edilir.
Kan Hangi Damardan Alınır?
Kan alınacak bölge, kişinin yaşı ve kan alma işleminin ne için yapılacağı gibi detaylara göre farklılık gösterebilmektedir. Kanın, vücudun her bölgesine iletilme işlevini gerçekleştiren damarlar, dolaşım sisteminin en önemli yapılarındandır. Kan verecek bir çok kişi, kanın hangi damardan alındığını merak etmektedir. Bahsedildiği üzere kan alınacak bölge bir kaç parametreye bağlı olarak değişebilse de, genellikle sol veya sağ koldaki dirsek içi kısmındaki damarlardan alınmaktadır. Bu işlem sırasında kişinin oturur veya yatar pozisyonda olması önemli hususlardan biridir.
Kan Verdikten Sonra Morarma Neden Olur?
Kan verdikten sonra veya kan alma işleminin ardından kolda morarma problemine sık rastlanmaktadır. Kan verme işleminin ardından iğnenin temas ettiği kol ile ağır yük kaldırmamasına ve iğne yerinin ovulmamasına özen gösterilmelidir. Şayet bunlara uyulmadığı takdirde doku içinde kanama oluşarak, morarma şikayeti baş gösterebilir. Kişinin ihmalkarlığından kaynaklı morarma, endişeye sebebiyet vermez.Kan aldıktan sonra morarma şikayeti çoğu zaman hastanın hatasından kaynaklı olsa da, kimi zaman ciddi sorunların habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemeli ve doktora danışılmalıdır.