Kadınların, özellikle de genç kızların en büyük problemlerimden biride adet ağrısıdır. Bu ağrı genellikle adet kanamasından 1 – 2 gün önce veya adet kanamasıyla birlikte başlar, ara ara şiddetlenerek 1 ya da 3 gün içerisinde azalarak geçer. Adet ağrısı esnasında kaşık bölgesine giren sancıların yani sıra; bel ağrısı, ishal, kusma, baş dönmesi, burun akıntısı gibi problemlerde oluşabilir.Adet döneminde baş ağrısı da çok görülen bir olaydır. Ama tabi bu problemler herkeste olmaz. Migren hastası olan insanlar bu baş ağrılarında aşırılaşma gözlemleyebilir. Ama adet öncesi baş ağrıları da gözlemlenebilir. Adet döneminde ağrının yani yanı sıra uykusuzluk, dikkat bozukluğu, sinirlilik durumu kendini gösterebilir. Bu durumlar iş hayatında ve sosyal hayatta da büyük problemlere yol açar.
Adet Ağrısı Neden Olur?
Adet döngüsü esnasında, rahimdeki kanı daha kolay dışarıya atmak için rahim kasılma yapar. Rahmin içinde üretilen prostelandın kimyasalı salgılanarak buna sebep olur. Rahmin kasılması sonucu rahim içime giden kan ve oksijen azalır. Bu yüzdende şiddetli sancılar hissedilir.Rahimdeki bu olayı her kadın yaşar fakat bazı bayanlar sancıyı aşırı hisseder. Buda sosyal hayatta ve de iş hayatında problemler çıkartır. Bu faktörlerin oluşmasında genetik bağ ve sosyal düzey, eğitim gibi nedenlerde rol oynar.Adet sancısının primer ve sekonder olarak iki türü vardır:Primer: En yaygın olan adet ağrısı türüdür. Karın bölgesinin al kısmıyla birlikte ince bel bölgesinde kramplar yaşanır. Adet gününden 1 – 2 gün önce başlar ve de 2 ya da 4 gün kadar devam edebilir.Sekonder: Bu tür sadece adet dönemini kapsamaz. Adet dönemi dışında başka hastalıklarında sebebiyet verdiği sancıların, kampların yaşanmasıyla oluşur. Genel olarak 35 – 40 yaşlarındaki kadınlarda rastlanır.Sekondor ile ilgili problemler:Endometriozis: Çikolata kisti de denir. Rahmin iç tabakasını oluşturan bağların, dokuların rahim dışında mesela yumurtalıklarda bulunmasıdır.Miyomlar: Rahimin içerisinde oluşmuş tümörlerdir. Fakat bu tümörler iyi huyludur. Adet döngüsünün çok fazla sancılı, ağrılı, kramplı geçmesine sebebiyet verir.Pelvik İnflamatuar Hastalık: Rahimde, yumurtalıklarda ve de tüplerde enfeksiyon sonucu bakteri oluşmasıdır. Adenomyozis: Endometriozis e benzer ama bu sefer rahmin iç tabakasını oluşturan bağlar rahmin kas tabakasında bulunur.Adet zamanında oluşan ağrılar sancılar adet gününden önce başlayıp adet zamanı boyunca devam edebilir. Ama bu ağrılar adet döneminin dışında da devam ederse başka bir problemin habercisi olabilir bu yüzden doktora gidilmelidir.Adet döneminde ortaya çıkma ihtimali olan tüm bu belirtiler adet döneminden bir iki gün boyunca başlayıp adetin bitimine dek sürebilir. Ancak bu belirtiler sadece adet dönemiyle ilgili olmayıp başka bir rahatsızlık habercisi de olabileceğinden, belirtiler şiddetlendiği takdirde doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Adet Ağrısı Nasıl Geçer?
Çoğu zaman adet sancılarının şiddetlenmesiyle de doktora başvurulur. Bazı insanlara serum bile takılır. Doktorlar genelde sancıyı yok etmek için nonsteroid anti-inflamatuar yazarlar. Kısaca NSAİİ diyebiliriz. Bu ağrı kesici ilaçlar reçetesiz satılmazlar. Ama aspirin gibi reçete olmadan da satılanları var.Fakat NSAİİ dediğimiz ağrı kesiciler böbrek hastalarına, karaciğer hastalarına, mide rahatsızlığı yaşayanlara ve de bebek emziren kadınlara göre değildir. Bu yüzden ilaç alınacağı zaman mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Eğer ağrınız çok şiddetliyse ve de NSAİİ grubuna dahil olan ilaçlar bir işe yaramıyorsa daha etkili ağrı kesiciler kullanılabilir.Bunlarda yetersizse doktorunuzun da onayıyla doğum kontrol hapı kullanmak adet dönemindeki sancıyı azaltır. Doğum kontrol hapları rahim duvarlarını incelterek kimyasal seviyesini azaltır ve ağrı azalır. Sizin yapacağınız bazı yöntemlerde ağrıyı hafifletir. Sigara ve alkolden kendinizi soyutlayın. Alkol ve sigara adet sancısını olduğundan daha da fazla arttırır.Bol bol egzersiz yapın. Bu dönemde kadınlar genelde hareket etmekten kaçınırlar. Fakat hareketsiz kalmak ağrıyı arttırır. Bu yüzden egzersiz yaparak ağrılarınızı azaltmış olursunuz. Yavaş tempoda yaptığınız yürüyüşler bile işe yarayacaktır. Karnınızı sıcak tutun. Bu konuda yaygın olarak sıcak su torbaları kullanılıyor. Karın bölgenize koyduğumuz sıcak su torbası veya alacağınız sıcak bir duş sizi rahatlatır.