Makat Kanamalarına Dikkat, Makattan Kan Gelmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Makattan kan gelmesi, hangi yaşta ve cinsiyette olursa olsun her insanı korkutan ve şüpheye düşüren bir durumdur. Makattan kan gelmesi her zaman aciliyeti olan bir sağlık sorununa işaret etmediği gibi, ciddi bir probleme de dikkat çekebilir. Makattan kan gelmesi nedenleri oldukça çeşitli olabilir. Hemoroidden tutun, makat kanserine kadar pek çok nedeni olan makat kanamasının altında yatan sebeplere gelin hep birlikte göz atalım.

Makattan Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Makattan kan gelmesi ve yanmasının en yaygın sebeplerinden birisi de hemoroid yahut mayasıl da denilen basur rahatsızlığıdır. Gebelik, uzun süreye yayılan kabızlık, sürekli oturmayı gerektiren masa başı işleri, hareketsiz bir yaşam, sürekli öksürük ve yineleyen kusmalar, lifli gıda tüketimindeki yetersizlik, tuvalette uzun müddet kalmak da basur şikayetinin oluşmasına sebebiyet vermektedir.Tıpta “Anal fissür “ olarak bilinen makat çatlakları da makattan kan gelme nedenleri arasında sayılabilir. Bu rahatsızlıkta kan gelmesinin yanı sıra makat bölgesinde ağrı ve hassasiyet de hissedilir.Uzun dönem süren kabızlık durumu, yahut uzun süreli ishal, gebelik, doğum, cinsel yolla bulaşan hastalıklar da anal fissür yani makata çatlak oluşumuna sebep olabilmektedir.Bir de “Anal fistül” olarak adlandırılan bir rahatsızlık vardır ki kalın bağırsak sonu ile makat arasındaki kanal benzeri doku oluşumu olarak ifade edilir. Makattaki iltihaplı sivilceler, sık meydana gelen apseler, radyoterapi ve aşırı kilolu olmak gibi faktörlerin anal fistüle zemin hazırladığı ve bunun da makatta kanama yaptığı gözlemlenmiştir.Kolon kanseri ve bağırsak kanseri gibi rahatsızlıklar da makattan kan gelme nedenleri arasında sıralanabilir.

Makattan Kan Gelmesi Tedavisi

Makattan kan gelmesi basit ve geçici bir sebepten kaynaklanıyorsa beslenme ve yaşam şekline dikkat ederek  bu sorundan kurtulmak ve böyle bir durumu başlamadan önlemek mümkündür.Her şeyden evvel lifli beslenmek kabızlığı önleyecek ve giderecek, bu da sorunun çözümüne hizmet edecektir. Bakliyat, tahıl, sebze, meyve, kuru meyve tüketmek, bol su içmek, çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimine sınırlama getirmek, tuvalette çok ıkınmamak, nemli tuvalet kağıdı kullanmak, tuvalet kağıdını sert hareketlerle değil yumuşak dokunuşlarla kullanmak, kabızlık için iyi gelen laksatif ilaçlar ve bitki çayları tüketmek, tedavi amaçlı uygulanacak çözümlerdir.Makattan kan gelme nedenleri arasında basur problemi varsa basuru tedavi etmek, makattan kan gelme sorununu da ortadan kaldırmış olacaktır.Makattan kan gelmesi, makat yırtıkları yüzünden ortaya çıkıyorsa, hekimin uygulayacağı tedavi ile bu sorun giderilecek ve kanama da kesilecektir.Anal fistül ve fissür problemlerine bağlı makattan kan gelme problemi de, cerrahi müdahale ile giderilebilmektedir.

Makattan Kan Gelmesine Hangi Bölüm Bakar?

Makattan taze kan gelmesi, makatta kanama gibi durumlarda başvurulacak hekim genel cerrahi uzmanıdır. Böyle bir durumda dahiliye bölümünden randevu alan hastalar da vardır ancak anüs bölgesinde meydana gelen bu tür şikayetlere genel cerrahi uzmanları bakmaktadır.  Genel cerrahi uzmanı seçerken de “Proktoloji” yani makat rahatsızlıkları uzmanlarını tercih etmeniz gerekir.

Erkekte Makattan Kan Gelmesi  

Erkeklerde makattan kan gelmesi tıpta melena yahut hematokezya olarak adlandırılır. Makattan taze kan gelmesi yani kırmızı ve vişne çürüğü kan gelmesi hematokezya; katran gibi siyah kan gelmesi ise melena olarak adlandırılır.Erkeklerde makattan kan gelmesi pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Meckel divertikülü, ülseratif kolit-crohn hastalığı, peptik ülser kanaması, polip, divertikülozis, kolon kanseri, iskemik kolit, anal fissür, hemoroid, yabancı cisim, dizanteri ve kabızlık.Bir erkek hasta makattan kan gelmesi şikayetiyle hekime başvurduğunda, hekim ayrıntılı bir fizik muayene yapacaktır. Her hastalıktaki kanama şekli, yoğunluğu ve şekli farklıdır.Detaylı anamnez yani hastalık öyküsünün alınması ve fizik muayene sonrasında tanısal test aşamasına geçilir. Burada kişinin kan değerlerine bakılır. Daha sonraki süreçte kanamanın alt gastrointestinal sistemden mi yoksa üst gastrointestinal sistemden mi geldiğini ayırt edebilmek için aspirasyon işlemi yapılır.Kanama kaynağı bulunamıyorsa kolonoskopiye başvurulur. Bu da yeterli gelmezse daha farklı yöntemler kullanılarak odak arayışı devam ettirilir.Hamilelik sürecinde kan hacmindeki artışa bağlı olarak vücudun özellikle alt kısmında toplardamar içi basınç yükselir. Uterus  büyüdükçe ana toplardamarlara baskı yapar ve akımı ağırlaştırır.  Akım yavaşladığında toplardamarlarda varisleşme oluşur.Progesteron  hormonunun damar düz kaslarını gevşeten etkisi ile varisleşme kolaylaşır. Bu da hem bacaklarda, hem vulvada ve hem de anüs civarında varislerin oluşmasına sebep olur.

  • İşte gebelikte ortaya çıkan hemoroid de en sık karşılaşılan varis biçimidir.
  • Bunun için iki temel tedavi biçimi vardır. İlaçla tedavi ve cerrahi tedavi. İlaçla tedavi bölgesel krem ve fitil şeklinde de olabilir, ağız yoluyla alınacak ilaçlar sayesinde de olabilir.
  • Gebelikte oluşan basur problemine bağlı makattan kan gelmesi durumunda ise  bölgesel tedavi tercih edilebilir.
  • Basura bağlı makattan kan gelmesi problemini önlemek için, kabızlığın önlenmesi, lifli gıda tüketimi, bol sıvı tüketimi ve düzenli egzersiz çok önemlidir.
  • Oturma banyoları da oldukça etkili olmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri