Adaçayı Ne İşe Yarar

Bir çok derde deva olan adaçayının, tıbbi amaçlara açıldıktan sonra, çeşitli yan ürünleride ortaya çıktı. Adaçayı yağı, adaçayı süzen poşetleri gibi. Hem yağının, hem bitki olarak kendisinin faydaları saymakla bitmez. Fakat temelde aynı bitkinin ürünleri olduğu için, biz genel olarak Adaçayı ne işe yarar konusu ile ilgileneceğiz.

  • Anti-oksidandır. Antioksidan bileşikler sayesinde vücudumuzda ki serbest radikallere tutunarak, toksik etkiyi yokeder ve detoks etkisi gösterir.
  • Anti-bakteriyeldir. Hem yaralara, kesiklere ve çeşitli enfeksiyonlara iyi gelir, hem de bağırsak ve mide gibi organlarında temizlenmesine yardımcı olur.
  • Anti-fungaldir, vücutta ki mantarları ve mantar oluşumlarını engeller.
  • Anti-septiktir, vücuttaki iltihap oluşumlarına karşı, hem vücut içinde hem de vücut dışında lokal olarak iyileştirir.
  • Anti-aging özelliğe sahiptir. Cildinizi taze ve zinde tutar. Hücre bozunmasını yavaşlatır ve hücrelerinizin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Ağız ve diş sağlığında gargara şeklinde kullanılabilir. Gargara olarak kullanırken,  dişleri beyazlatmaya yardım eder ve diş eti iltihaplarına da iyi gelir.

Ağız içindeki yaralara ve aftlara da iyi gelir. 100 mililitrelik sıcak suyun içine 1-2 damla adaçayı yağı konabilir. Ya da bir bardak sıcak suyun içine tıbbi amaçlı Adaçayı süzen poşet sallandırarak bekletin. Sonra bu suyla gargara yapın. Haftada 3 kez akşamları bu gargara kullanılabilir. Karışımı yutmamanız gerekmektedir.Sindirim sistemine birebirdir. Gaz sorunlarına, şişkinliğe, mide yanmasına, mide ağrısına ve karın ağrısına çok iyi gelir.

  • 2 yaş üstü bebeklerde gaz çıkartmaya yardımcı olur. Bunun için bir miktar suya 1-2 damla Adaçayı yağı damlatıp, bu suyla bebeğin karnına masaj yapılabilir. Bebeklere ne olursa olsun kesinlikle ağızdan içirilmemelidir.
  • 2 yaş altındaki bebekler için hiç bir şekilde kullanılmaması gerekmektedir.Epilepsi krizlerine yol açacak derecede sinir sistemi uyarıcısı olduğu için, onların minik sinir sistemini etkileyebilir.
  • Kadınların regl dönemleri için rahatlatıcı etkiye sahptir. Adaçayı yağını suda incelterek ağrıyan yerlere masaj yapılması PMS ve şiddetli regl ağrılarını giderir. Düzenli kullandıldığı takdirde regl düzensizliğini de ortadan kaldırmaktadır.
  • Menopoz durumlarında ise, bu dönem ortaya çıkan sıcak basmalarını, gece terlemelerini, çarpıntı baş ağrısı gibi sorunları ortadan kaldırmaya yardım eder. Bunun için yapılacak uygulama ise, yine bir miktar suya Adaçayı yağı ekleyerek ayaklara masaj yapmaktır.
  • Bronşit ve astım tedavisinde kullanılır. Nefes açıcı özelliği vardır. Soğuk algınlığına çok iyi gelir. Bir miktar suda incelterek göğüs kısmına sürülmesi yeterlidir.
  • Vücuttan yorgunluk ve halsizliği atar. Enerji depolamaya yardım eder.

Aromatik ve hoş kokusu ile yayılan etkin maddeleri, antidepresan etki gösterdiği gösterir. Beyni uyararak sinir sisteminin rahatlatır. Bu yağın buharını koklamak, bu yağ ile masaj yaptırmak ya da adaçayı yağını banyo suyuna katmak bu etkileri rahatlıkla açığa çıkarır. Ruh halini olumlu şekilde etkiler.Uykusuzluk konusunda etkilidir. Zihinsel aktiviteleri kontrol eden steroid hormonlarının etkinliğini düzenler, zihni berraklaştırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Yıkandığınız suya veya varsa küvetinize, adaçayı yağını az miktarda damlatmanızdır.Aromaterapi masajlarında kullanılabilir. Fakat direkt kullanılmaz. Masaj için uygun taşıyıcı yağlarla kullanılmalıdır.Eve hoş bir koku yayar.  Ev parfümü yapımında kullanılır. Dilediğiniz diğer aromatik esanslarla (misket limonu, portakal) birlikte karıştırılarak harika bir ev parfümü hazırlamanız mümkündür.Ayrıca doğal bir afrodizyaktır. Bu konuda ciddi tıbbi araştırmalar yapılmıştır.Unutmayalım, adaçayı faydası olduğu gibi çeşitli durumlarda tehlike arz eden bitkidir. Bu yüzden adaçayı ve adaçayı yağı gibi ürünleri kullanırken, hangi durumlarda ve şartlarda, hangi yaş gruplarına kullanıp, kullanmamamız gerektiğini bilmemiz çok faydalı olacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir