Bebeklerin kulakları nasıl temizlenir merak ediyorsanız, bebeğinizin kulağını en sağlıklı biçimde nasıl temizlemeniz gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Bebeklerle ilgili her bilgi özellikle genç anneler tarafından çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bebekleri için en iyisini isteyen anneler için bebeklerin hijyen koşulları da büyük bir önem taşımaktadır. Yetişkin bireylere göre çok daha hassas bir bünyeye sahip olan bebeklerin temizliği konusunda titiz bir biçimde hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde oluşabilecek risklere karşı korunaklı olmak mümkündür.
Bebeklerin Kulakları Nasıl Temizlenmeli?
Bebeklerin kulakları yetişkin bireylerin kulaklarına göre çok daha hassastır. Kulak yolları daha kısa ve narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeklerin kulaklarını temizlemek için ebeveynlerin bilinçli bir şekilde hareket etmesi ve doktoruna mutlaka danışması gerekmektedir. Çoğu doktor ebeveynlerin bebeklerinin kulaklarını temizlemesini tavsiye etmediği bilinmektedir.Bebeklerle ilgili bilinmesi gerekenlerden birisi bebeklerde kulak kirinin ve iltihabının kendiliğinden atıldığıdır. Kulak kiri aslında kulağı koruyan bir zırhtır ve ancak bu salgıların fazla olan kısmı kir olarak atılır.Bebeklerin kulak temizliği çok gerekli olmasa da yine de temizlik sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik, işte o maddeler:
- Bir kase içinde ılık bir su hazırlayın. Suyun çok sıcak olması bebeğe zarar verebileceği için dikkatli olunmalıdır.
- Temiz bir bezi bu suyun içine sokun. Bezdeki fazla suyu sıkın. Bebeğinizi kucağınıza alın. Huzursuzlanmaması için onu sakinleştirin.
- Bebeğinizin kulağının arka kısmı ile kulak kıvrımlarının yer aldığı dış yüzeyi çok diplere girmemeye özen göstererek silin. Silerken dikkatli ve hassas davranmaya özen gösterin.
- Bir kulağı temizledikten sonra bezi tekrardan yıkayın ve durulayın. Fazla olan suyu sıkın.
- Eğer bebeğinizin kulak içinde çok fazla kir görünüyorsa bunları kendiniz temizlemek yerine doktorunuza mutlaka danışın. Bebeğinizin kulağında enfeksiyon vb. risklere karşı doktorunuzun önerilerine kulak verebilirsiniz.
- Bebeğinizin kulağını temizlerken iç kulağına hiçbir şey sokmayın, bu bebeğinize zarar verebilir.
Bebeklerin Kulak Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bebeklerin kulağı çok hassas ve narin bir yapıya sahip olduğu için istemeden de olsa zarar vermek mümkündür. Bebeğinizin kulağını temizlerken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şunlardır:
- Bebeğinizin kulağını temizlerken kulağına su kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.
- Doktorunuza danışmadan iç kulak temizliği için kullanılan ilaç, losyon vb. ürünleri asla kullanmamalısınız.
- Bebeğinizin iç kulağına hiçbir şekilde bir şey sokmamalısınız, bu durum bebeğinizde ciddi hasarlara neden olabilir.
- Bebeklerin kulağın içine kulak pamuğu, firkete ve benzeri cisimler asla sokulmamalıdır.
- Bebeğin kulağında fazladan kir varsa ve bebekte ateş, huzursuzluk gibi semptomlar görülüyorsa acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
- Kulak içi temizliği için doktorun önereceği, bebekler için özel olarak üretilmiş güvenli kulak temizleme çubukları ile kullanım yapmak uygun bir tercih olacaktır.