Kemik dokusu içerisinde bulunan ve vücudumuzun ihtiyacı olan yeni yeni kan hücrelerini üretmekle görevli olan kemik iliği süngerimsi ve esnek bir yapıdadır. Bu dokuda sıvı birikmesi ile de kemik iliği ödemi oluşmaktadır. Bir çok farklı nedenden dolayı oluşabilecek olan kemik iliği ödemi kan tahlili ile tespit edilebilmektedir.Her hangi bir bölgedeki kemik ağrısı nedeniyle doktora yapılan müracaat sonucunda, eğer bir darbe, zedelenme veya ezilme gibi bir durum söz konusu değilse doktorunuz yapılan MR dan sonra kan testi ile kemik iliği ödemi araştırması yapacaktır.Orak hücre hastalığı ve eklem iltihapları kemik iliği ödemi sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Kemik iliği yeni kan hücrelerinin oluşumundan sorumlu olan süngerimsi ve esnek bir yapıdır. Ödemin oluşması ise kemik iliğinin zedelenmelere ve darbelere karşı verdiği bir korunma tepkisidir.Kemik iliği ödemi, kemkte oluşan zedelenme ve travmaya bağlı olarak, mikro kemik kırıkları, kireçlenme sonucunda, gut hastalığı, romatizmal hastalıklar nedeniyle, eklem iltihabı, kemik iltihabı gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.Genellikle 30 -60 yaş arasındaki erkeklerde ve 20 – 40 yaş arasındaki hamile anne adaylarında görülebilmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 3 kat fazladır. Hastalık 20 – 30 günlük dönemde artış gösteren bir ağrı ile başlar, bir süre sabit kaldıktan sonra 100 – 120 gün sonrasında ağrı azalmaya başlar.
Kemik İliği Ödemi Belirtileri
Kemik iliği ödeminin belirtileri çok azdır. Ödemin belirtileri kemik iliği ödemi oluşma sebebine göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer eklem deformitesi varsa aşırı derece de ağrı hissedilirken, artrit bir oluşum sonucu kemik iliği ödemi oluşmuşsa hafif ağrılar görülebilmektedir.Bu nedenle kemik iliği teşhisi için en doğru yöntem ortopedi muayenesi ve MR görüntüleme sonucunda konulabilmektedir. Ayrıca bazı değerler içinde kan tahlilleri yapılmaktadır.
Kemik İliği Ödemi Nasıl Tedavi Edilir
Kemik iliği tedavisinde hastalığın teşhisi ile birlikte üç farklı tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Öncelikle hastalık teşhis edildiğinde eğer erken teşhis edilmişse yani hastalığın ilk dönemlerinde teşhis edilmişse ilaç ve istirahat tedavisi önerilmektedir.Eğer hastalık daha ileri safhalarda teşhis edilmiş ise öncelikle ödemlerin kemikler üzerindeki baskısını azaltmak için foraj operasyonları uygulanmaktadır. Eklem bütünlüğü bozulmamışsa cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kök hücre tedavisi, kemik hücrelerinin yenilenmesi, yeni doku ve kemik oluşturularak tedavi edilir. Eğer hastalık ödemin çok ilerki safhalarında teşhis edilirse cerrahi müdahalede bulunularak eklem bütünlüğü yeniden sağlanır.Kemik iliği tedavisinde mutlaka doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Bunun yanı sıra kemik iliği ödemi bitkisel tedavi yöntemi olarak kırkkilit bitkisi, lahana kürü, kiraz sağı gibi bitkiler kullanılabilir. Ancak , teşhisi doktor tarafından yapılabilen bu rahatsızlığın tedavisinin de doktor kontrolünde yürütülmesinde fayda vardır.