Lenfödem Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Lenfödem, lenf damarlarının veya lenf düğümlerinin hasar görmesi sonucu oluşan bir durumdur. Lenf, vücutta sıvı ve atıkların taşındığı bir sıvı sistemidir. Lenfödem, bu sıvının birikmesiyle oluşur ve şişlik veya ödem şeklinde kendini gösterir.

Lenfödem belirtileri arasında;

– Kol veya bacakta şişlik veya ödem
– Ciltte gerilme ve sertleşme
– Cilt renginde değişiklik
– Ağrı veya rahatsızlık hissi
– Hareket kısıtlılığı yer almaktadır.

Lenfödem tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Tedavi genellikle drenaj masajı, kompresyon terapisi, egzersiz ve cilt bakımı gibi yöntemleri içerir. Ayrıca, doktorlar bazen lenfödem yönetimi için ilaçlar ve cerrahi seçenekler de önerebilirler.

Lenfödem, erken teşhis ve etkili tedavi ile kontrol altına alınabilir. Belirtiler ortaya çıktığında bir doktora başvurulması önemlidir.

Lenfödem, kol veya bacaklarda oluşan şişlik ve ödemdir. Bu durum genellikle kanser tedavisi sırasında lenf düğümlerinin çıkarılması veya hasarlanması sonucunda ortaya çıkar. Lenfatik sistemin dolaşımı tıkanarak lenf sıvısının boşaltılamaması ve dokuda birikerek ödeme neden olur. Lenfödem, etkilenen uzvun bakımının iyi yapılması ve erken müdahale ile kontrol altına alınabilir.

Lenfödem belirtileri arasında etkilenen kol veya bacakta şişlik ve ödem, gerginlik veya ağırlık hissi, hareket serbestliğinde azalma, ağrı ve rahatsızlık, tekrarlayan enfeksiyonlar ve cildin kalınlaşması yer alır. Lenfödem, hafif olabileceği gibi kolu veya bacağı ciddi şekilde etkileyerek kullanımını engelleyebilir. Lenfödem genellikle kanser tedavisi sonrasında ortaya çıkar ve aylar veya yıllar sürebilir. Kalıcı ödem fark eden kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır. Lenfödem tanısı olan kişiler, tutulan uzuvlarında ani bir değişiklik olduğunda (çap artışı gibi) doktora muayene olmalıdır.

Lenfödem, sağlıklı taraf ile karşılaştırılarak şiddet olarak 4 evrede sınıflandırılır. Tedavi ile geri dönüşebilen evreler olduğu gibi tedavinin etkili olmadığı durumlar da mevcuttur. Lenfödemin oluşumunda kanser tedavisi, ameliyatlar, radyoterapi ve enfeksiyon gibi faktörler etkili olabilir. Lenfödem riskini azaltmak için ameliyat veya radyoterapi geçiren kişilerin önleyici tedbirleri dikkate alması önemlidir. Lenfödem tedavisinde hafif egzersizler, bandajlama, manuel lenf drenajı, pnömotik kompresyon, kompresyon giysileri ve gerektiğinde cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Lenfödem, selülit, lenfanjit gibi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir ve tedavi edilmemiş durumlarda lenfanjiyosarkom olarak adlandırılan kanserleşme riski taşır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler