Skolyoz Açısı Nasıl Ölçülür? – Doktor Fizik

Skolyoz açısı, omurganın yan eğrilik açısını belirten bir ölçümdür. Bu ölçüm, uzman bir doktor veya fizyoterapist tarafından yapılmaktadır. Skolyoz açısı ölçümü esnasında x-ray veya özel bir cihaz kullanılabilir. Skolyoz açısı ölçümü, tedavi sürecinde ve skolyoz hastalığının ilerlemesinin takibi için önemlidir. Omurga eğriliklerinin erken teşhisi ve tedavisi skolyoz hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelir ve omurga kemiklerinin gelişimsel bozukluğu, kas veya sinir sistemi hastalıkları ya da başka bir nedene bağlı olmadan tek başına (idiyopatik = nedeni bilinmeyen) var olabilir. Skolyoz tanısı alan kişiler, sırtta eğrilik, dik durmakta zorlanma, kamburluk, kaburga kemiklerinin bir tarafta çıkıntılı olması, dik durulduğunda kolların gövdenin iki yanında eşit sarkmaması, bir omuzun düşük olması, bir taraf kürek kemiğinin çıkıntılı olması gibi dış görünüşteki asimetriler yaşayabilirler.

Skolyoz tanısı, skolyoz tetkiki ile genellikle özel bir yöntemle çekilen bir Röntgen filmi ile konulur. Bu film omurganın boyunundan leğen kemiğine kadar tümünü tek seferde gösterir. Skolyoz açısı, eğriliğin tanımlanması için en önemli parametredir ve 20 derece, 45 derece, 60 derece gibi ifade edilir. Cobb açısı olarak adlandırılan açı, skolyoz derecesini belirler. Kişide birden fazla eğrilik varsa, her eğrilik için ayrı ayrı ölçümler yapılır.

Skolyoz derecesi, tedavi kararını belirler. 10 derecenin altında skolyoz tanısı konulmaz. 10-20 derece arası durumlarda fizik tedavi önerilirken, 20-40 derece arasında korse tedavisi yararlı olabilir. 40-50 derecenin üzerinde ise ameliyat önerilir. Diğer faktörler de tedavi kararını etkileyen unsurlardır, örneğin kişinin yaşı, eğriliğin ilerleme riski, ek hastalıklar gibi durumlar.

Cobb açısı ölçümü, farklılıkların ve hata payının olabileceği bir yöntemdir. Bu nedenle dereceye göre tek başına karar verilmez. Ancak doğru tanı ve tedavi ile skolyoz, ilerlemesi önlenebilir veya yavaşlatılabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler