Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü, insandan insana kolayca bulaşabilen bir virüs türüdür. Maymunlarda sık görülen bu virüs, insanlarda da nadiren görülmektedir. Belirtileri arasında ateş, halsizlik, baş ağrısı, döküntüler, gözlerde kızarıklık ve boğaz ağrısı bulunmaktadır. Ayrıca hastalık ilerleyebilir ve akciğer, böbrek veya beyin enfeksiyonuna sebep olabilir. Maymun çiçeği virüsünden korunmak için kişisel hijyen önlemleri alınması gerekmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae familyasına mensup olan Orthopoxvirus cinsinin bir üyesidir. Bu virüs, Monkeypox rahatsızlığına yol açmaktadır. Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında rastlanan ve dönem dönemde dünyadaki diğer bölgelere ihraç edilen viral zoonotik bir rahatsızlıktır (bir hayvan türünden insana geçebilen bir hastalık türü). ‘Maymun çiçeği’ olarak adlandırılmasının nedeni ise laboratuvar ortamındaki maymun kolonilerinde yayılan bir hastalığın, çiçek salgınına benzemesidir.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü enfekte olduktan sonraki 0-5 günlük süreç invazyon süreci olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte lenf bezlerinin şişmesi, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, kas ve sırt ağrıları ile yoğun halsizlik gibi belirtiler görülmektedir. İlk aşamada lenfadenopati, benzer özellikler taşıyan kızamık, çiçek hastalığı ve su çiçeği ile karşılaştırıldığı zaman maymun çiçeği virüsünde ayırt edici özellik taşımaktadır. Ateşin yükselmesini takip eden 1-3 içerisinde ciltte dökülme görülmektedir. Ciltteki döküntü gövdedense yüz ve ekstremitelerde daha fazla görülmektedir.

Vakaların yüzde 95’i yüzden başlayan ciltteki döküntüler, hastaların yüzde 75’i avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülmektedir. Hastaların yüzde 70’i oral mukozalar, yüzde 30’u genital bölge ve yüzde 20’si konjonktiva ile korneada etkilenebilmektedir. Ciltteki döküntüler ardışık şekildeki düz tabanlı lezyonlardan hafif kabarık olan sert yapıdaki lezyonlara, berrak sıvıyla dolu lezyonlara, sarımsı sıvıyla dolu olan lezyonlara ve kuruyarak dökülen lezyonlara doğru değişiklik gösterebilmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, insanlara genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan enfekte olarak bulaşır, ancak insandan insana da bulaşabilir. Enfekte olan kişilerin vücut sıvıları, lezyonlar, yatak örtüsü, damlacıklar vb. kontamine materyallerle temas edilmesiyle bulaşır. Ayrıca yeterince pişirilmeyen et ve virüsün bulaştığı hayvanlardan elde edilen diğer hayvansal ürünlerin tüketilmesi de büyük risk teşkil etmektedir. Anne karnındaki bebeğe ise plasenta kanalıyla enfekte olmaktadır.

Maymun Çiçeği Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şimdiye kadar maymun çiçeği virüsüne neden olan enfeksiyonun bilimsel olarak kanıtlanan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Salgının kontrol altına alınması için çiçek hastalığı aşısı, İntravenöz immün globulin (VIG) ile antivirallerden faydalanılmaktadır. Orijinal çiçek hastalığı aşıları artık yapılmamaktadır. 2019 yılında çiçek hastalığı ve maymun çiçeği virüsünün neden olduğu enfeksiyonun engellenmesi için yeni bir aşı onaylanmıştır, ancak bu aşının kamu sektöründe yaygın kullanımı henüz mümkün değildir.

Maymun Çiçeği Virüsü İle İlgili Merak Edilenler

Maymun çiçeği virüsü, COVID-19 virüsüne göre daha az yaygın olmasına rağmen ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle, enfeksiyondan korunmak için belirtilere karşı dikkatli olunması ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için alınabilecek önlemlere yönelik bilgi sahibi olunması önemlidir. Düzenli egzersiz yapmanın enfeksiyon riskini azaltabileceği de belirtilmektedir.

Maymun çiçeği virüsü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler