Kronik hastalıklarla mücadelede Aile Hekimliği dönemi sağlık alanında önemli bir adımdır. Aile hekimliği uygulaması, hastaların tedavilerindeki süreçleri takip ederek sağlık sistemimize katkı sağlıyor. Kronik hastalıkların sıkça görülmesi nedeniyle, Aile hekimleri, hastaların sağlık durumunu yakından takip ederek, doğru tedavi yöntemleri uygulayarak hastalıkların seyrini kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, Aile hekimliği uygulaması sayesinde kronik hastalıkların erken teşhisi yapılarak tedavisi de daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Kronik hastalıklarla mücadelede Aile Hekimliği dönemi, sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte daha da önem kazanıyor.
Aile Hekimliği Personelinin Ücretleri Artıyor
Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre aile hekimliği personelinin ücretleri kronik hastalıkların yönetimine dair parametrelerde artırılacak. Hastalık Yönetim Platformu (HYP) sistemi sayesinde kronik hastalığı olanlar takip edilecek ve tanısı konularak gereken tedbirler alınacak.
Ayrıca aile hekimlikleri tarafından diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, obezite, kanser ve yaşlı izlem taramaları yapıldıktan sonra sonuçlar HYP sistemine kaydedilecek ve takibi yapılacak.
Vatandaşlar Kanser Taramaları İçin Aranacak
HYP sistemi sayesinde aile hekimliği görev alanındaki vatandaşlar telefonla ya da SMS ile davet edilerek kanser taraması için aile hekimliklerine çağrılacak. Böylece kanser taramaları daha yaygın bir şekilde gerçekleştirilerek tanı konulabilecek.
Hipertansiyon ve Obezite Risk Değerlendirmeleri Yapılacak
18 yaşından büyük vatandaşlar yılda en az bir defa kan basıncı ölçümü için aile hekimliğine davet edilecek ve obez, 50 yaş üstü, diyabet hastası, tütün ve tütün mamullerini kullanan ve aile öyküsünde kronik böbrek yetmezliği olanların kilo, boy ve bel çevresi ölçümleri yapılacak. Bu ölçümler sonrası gerektiği takdirde fizyoterapist, diyetisyen ve psikolog gibi uzman hekimlerden yardım alınabilecek.
Kalp-Damar, Obezite ve Diyabet Riskleri Hesaplanacak
Aile hekimliklerinde 40 yaş ve üstü kişilerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılacak ve 10 yıllık süreçte ölümcül koroner kalp hastalığı, geçici iskemik atak ve inme geçirmene riskine dair hesaplama yapılacak.
65 Yaş Üstü Kişilerde Sağlık Değerlendirmesi Yapılacak
65 yaş üstü kişiler senede en az bir defa genel sağlık kontrolünden geçirilecek. Yaşlı insanların sağlık problemleri, beslenme tarzı ve hangi ilaçları kullandığı ışığında bütüncül bir bakış açısıyla tedavi planlamaları yapılacak.
E-Devletten Aile Hekimi Değiştirme
Aile hekimliği hizmetinden memnun olmayanlar e-Devlet’ten aile hekimini değiştirebilecek. Kronik hastalar takip edilerek daha sağlıklı ve dikkatli bir toplum için önemli bir adım atılmış olacak.