Kemik iliği ödemi, kemik iliği bölgesinde sıvı birikmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durum birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir ve genellikle bacaklarda ve kalçada ağrıya neden olur. Kemik iliği ödemi tedavisi için öncelikle temel nedenin belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemleri fizik tedavi, ağrı kesiciler, kortikosteroid ilaçları ve cerrahi müdahaleyi içerebilir. Erken teşhis ve tedavi ile sorun genellikle kolayca yönetilebilir.
Ödem, dokularda biriken fazla sıvı nedeniyle şişlik oluşmasıdır. Travma, zorlayıcı hareketler, romatizmal hastalıklar ve enfeksiyon bu sorunun en yaygın nedenleridir. Ayak, bacak ve el eklemlerinde sıkça görülmektedir. Kemik iliği ödemi ise, çeşitli MRI raporlarında tespit edilebilir. Kemik iliği, kemiklerin içindeki boşluklu bir bölümdür ve kırmızı kan hücreleri ile yağ hücreleri içerir. Kemiğin zedelenmesi, kırılması ve kireçlenmesi gibi durumlar kemik iliği ödemi oluşmasına neden olabilir. Ödemin sebep olduğu basınç ağrıya neden olabilir. Ödemin şiddeti, romatizma veya kireçlenme gibi hastalıkların aktivitesi hakkında fikir verebilir. Genellikle endişelenmeye gerek yoktur ve istirahat ve fizik tedavi ile zaman içinde kaybolabilir.
Kemik iliği ödemi, stres kırığı, kalıcı kemik erimesi, eklem iltihabı (artrit), tendinit, entezit, kemiği besleyen damarın tıkanması, enfeksiyon ve kanser gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Tanı genellikle manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile konulur. Ultrasonografi, artrit, entezit gibi durumlar için yararlıdır. Kemik iliği ödemi, istirahat ve altta yatan hastalığın tedavisi ile genellikle kaybolabilir. Ağrı kesici ilaçlar ödem azaltıcı etki gösterebilir. Nadiren ödem geçmezse, kor dekompresyonu denilen ameliyatla kemiğe küçük delikler açılarak basıncın azaltılması gerekebilir. Açılan deliklere iyileşmenin sağlanması için aynı kişiden elde edilen küçük kemik parçaları (kemik grefti) veya kemik iliği hücreleri konulabilir.