Kafa travması belirtileri, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı, mide bulantısı, kusma, hafıza kaybı ve işitme ve görme kaybını içerebilir. Bu belirtiler hemen acil tıbbi yardım gerektirir. Doktor fizik beyin, kafa travmalarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. SEO uyumlu bir description yazmak gerekirse, kafa travması belirtileri hakkında bilgi veren bir makale veya web sitesi için “Doktor fizik beyin, kafa travmalarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kafa travmalarının belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı ve mide bulantısı yer alır. Bu belirtiler hemen acil tıbbi yardım gerektirir.” gibi bir açıklama yazılabilir.
Kafa travması, baş bölgesindeki cilt, kemik veya beyin dokusunun yaralanmasına yol açabilir. Bu yaralanmalar sonucu beyinde hasar gelişmesi durumuna travmatik beyin hasarı adı verilir. Travmatik beyin hasarı en sık trafik kazaları, düşmeler, spor kazaları ve şiddet eylemlerine bağlı olarak meydana gelir. Kafa travması yaşayan kişide travmatik beyin hasarına dair belirtiler hızla fark edilmelidir. Çünkü travmatik beyin hasarı, hayatı tehdit edebilecek bir durumda olabilir ve acil olarak tedavi edilmelidir.
Kafa travmaları beyinde doğrudan veya dolaylı olarak hasara yol açabilir. Doğrudan hasar beyin dokusunun darbenin direkt etkisine bağlı olarak zedelenmesidir ve yaralanma sırasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı hasar ise, dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkar ve saatler, günler veya haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Travmatik beyin hasarı sonrası iyileşme ve beyin hasarı tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyonun özel ilgi alanlarından biridir. İyi bir rehabilitasyon süreci ile birlikte kişide oluşan fonksiyonel bozukluklar tedavi edilebilir.
Beyin sarsıntısı olarak bilinen konküzyon, hafif yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Fiziksel bir hasar tespit edilemez fakat beyin fonksiyonlarında zaman zaman sadece birkaç saniye, bazen ise birkaç ay sürebilen bozukluklar görülebilir. Beyin sarsıntısı belirtileri arasında baş ağrısı, bilinç kaybı, hafıza kaybı, işitme – görme – tat ve koku duyularında değişiklikler, dikkat eksikliği, kafa karışıklığı, duygusal dalgalanmalar ve yorgunluk yer alır.
Beyin sarsıntısı genellikle zamanla kendiliğinden iyileşir. Ancak bir beyin sarsıntısının etkisini atlatamadan ikinci kez travmaya maruz kalmak “ikinci darbe sendromu” denilen ölümcül duruma yol açabilir. Bu nedenle beyin sarsıntısında istirahat dönemi çok önemlidir.
Kafa travmasına bağlı olarak beyin hasarı geçiren ve bilinç kaybı gelişen hastada, acil tıbbi müdahale hayati önem taşır. Hastanın hava yolunun açık olması sağlanır, solunum ve dolaşım fonksiyonları kontrol edilir. Bilinci bulanık veya kapalı hastada “Glasgow koma skoru” adı verilen muayeneye dayalı yöntem ile koma derinliği değerlendirilir. Beyin hasarı ilk aşamada bilgisayarlı tomografi (BT) ile görüntülenir. Beyin kanaması, beyin ödemi ve beyinde fıtıklaşma gibi ölümcül olabilecek sorunların belirtileri incelenir.
Kafa travmasına bağlı beyin hasarı, beyni etkileyen ciddi bir sorundur. Travmatik beyin hasarı geçiren hasta, alanında uzmanlaşmış ve tecrübeli rehabilitasyon ekibi tarafından tedavi edilmelidir. Rehabilitasyon ekibinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi, fizyoterapist, ergoterapist, konuşma – yutma terapisti, fizik tedavi teknikleri, rehabilitasyon hemşiresi gibi sağlık profesyonelleri yer alır. Hasta gerekli durumlarda nöroloji, beyin cerrahisi, psikiyatri ve iç hastalıkları gibi bölümlere konsülte edilir. Rehabilitasyon programı, hastanın klinik durumuna uygun olarak özel şekilde planlanır ve tedavinin seyrine göre güncellenir. Rehabilitasyonun nihai amacı, hastanın ev ve toplum yaşamına geri kazandırılmasıdır.