Denge Bozukluğuna Karşı Etkili Egzersizler | Denge Egzersizleri

Denge egzersizleri, denge bozukluğu yaşayan kişilerin denge problemlerini gidermek için uygulayabilecekleri egzersizlerdir. Bu egzersizler düzenli şekilde yapılırsa, baş dönmesi, sersemlik, düşme gibi problemlerin önüne geçilebilir. Denge egzersizleri için en iyi zaman, sabahları veya akşamüstüdür. Bu sayede vücudunuz dinlenmiş ve hazır bir şekilde egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Denge bozukluğu yaşayan kişilerin hayat kalitesini arttırmak için düzenli olarak denge egzersizleri yapmaları önerilmektedir.

Denge egzersizleri, düşme riski artmış kişiler için son derece faydalıdır. Düşmeler başta kafa travması, kalça kırığı ve çeşitli yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle denge bozukluğu yaşayan ve düşme riski artan kişiler için denge egzersizleri son derece önemlidir.

Bu yazımızda, ayakta durma ve yürüme dengesini geliştirmek için temel egzersizleri paylaşıyoruz. Egzersizleri kolaydan zora doğru 5 seviyeye ayırdık, böylece hareketleri öğrenirken kademeli bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Ancak öncesinde uyarmakta fayda var; bu egzersizler, denge kaybı yaşayan kişilerde düşme riskini artırabilir. Bu nedenle egzersizler sırasında sağlam bir yüzeyde ve ihtiyaç halinde destek almanız önemlidir. İleri düzeyde denge kaybı yaşayan kişiler ise egzersiz sırasında bir yakınından destek almalıdır.

Her egzersiz sizin için uygun olmayabilir, bu nedenle size en uygun denge egzersizleri için fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine veya fizyoterapistinize danışmanızı öneririz.

Denge Egzersizleri – 1. Seviye

1A – Tezgah veya masa gibi destek alabileceğiniz bir yerin yanında ayakta durun. Gerek duyarsanız elinizi destek için kullanabilirsiniz. İki ayağınızı tamamen birbirine yaklaştırın ve doğruca karşıya bakın. Mümkün olduğunca elinizle destek almadan 30 saniye durmaya çalışın. Bu hareketi 3 kez tekrar edebilirsiniz.

1B – Ayaklarınızı tamamen birleştirin ve ellerinizi belinize yerleştirin. Bu pozisyonu, mümkün olduğunca stabil bir şekilde 30 saniye boyunca korumaya çalışın. Bu hareketi 3 kez tekrarlayabilirsiniz.

1C – Tezgah veya masa gibi bir yerin yanında ayakta durun. Destek alma ihtiyacınız olursa elinizi masaya koyabilirsiniz. Ayaklarınızı, bir ayağınızın parmakları, diğerinin yarısı hizasına gelecek şekilde ve bitişik olarak yerleştirin. Bu pozisyonu 30 saniye koruyun ve hareketi 3 kez tekrarlayın.

1D – Tezgah veya masa gibi bir yerin yanında ayakta durun. Destek için elinizi masanın üzerine koyabilirsiniz. Ayaklarınızı, bir ayağınızın parmakları diğer ayağınızın topuğuna değecek şekilde yerleştirin. Bu pozisyonu, mümkün olduğunca stabil bir şekilde 30 saniye koruyun ve hareketi 3 kez tekrarlayın.

Denge Egzersizleri – 2. Seviye

2A – Ayaklarınızı yan yana birleştirin ve ayakta durun. Ellerinizi öne omuz hizasına dek kaldırın. Bu pozisyonu 30 saniye boyunca korumaya çalışın ve hareketi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri