Diş etlerinde zaman zaman kanama görülebilir. Bu kanamaların görülmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Her kişinin dişi kanadığında bunu önemsemediği, doktora gitmediği bilinir. Oysa ki diş kanamaları dikkate alınmalı ve ona göre hareket edilmelidir. Kişinin diş ağrıları oluşması durumunda bazen kanama görülür ve kanama olan bölgede kanamanın yanı sıra şişlik de görülür.Bu durum çürük diş ya da diş iltihaplanmalarında sıklıkla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kişinin dişi kanadığı takdirde yapılması gereken ilk işlem iyi bir diş doktoruna gitmek ve muayene olmak olmalıdır. Bu sayede diş kanamasının nedeni ortaya çıkacaktır. Bazen kanamalar başka hiçbir belirti olmadan ortaya çıkabilir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri Nelerdir?
Bazen diş fırçalarken ağızdan kan gelebilir, bu durum dişin ya da diş etlerinin kanaması sonucu ortaya çıkan bir sonuçtur. Bazen ise kişi elma ya vb. bir ürün yerken dişlerinde kanama görülür. Bu kanamaların oluşmasının birçok farklı sebebi bulunur. Bu nedenler arasında sık görülen etkenler şunlardır:
1-)Diş Plağı
Diş plağı ya da diş taşı sorunu olan kişilerin dişlerinde zaman içinde kanama olur. Bu kanamalar dişlerde bir kanama zannedilse de daha çok diş eti kanaması olarak görülür. Diş plağı, diş eti iltihabıdır. Diş plağı dişin dışındaki tabakadır ve zaman içinde bu tabaka diş taşına dönüşerek çabucak tahriş olabilir.
2-)Sert Diş Fırçası Kullanımı
Kişinin diş eti kanamasına neden olan diğer bir unsur ise sert bir diş fırçası kullanımı yapmaktır. Kişinin kullandığı diş fırçasının yumuşak olmasına dikkat etmesi gerekir. Dişin sert bir biçimde fırçalanması sonucunda da diş etlerinde kanama meydana gelebilir.
3-)Kanama Sorunları
Kanın pıhtılaşmasının zor bir hale gelmesi sonucunda diş etlerinde kanama meydana gelebilir. Hemofili hastalığı bu durumun sık görüldüğü hastalıklardan birisidir. Kanama sorunu olmaması için kişinin ihtiyacı olan vitaminleri alması gereklidir. Kanama sorunlarında kişinin ilaç ile tedavi olması mümkün olacaktır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanamasında birçok farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Diş eti kanamalarında uygulanan yöntemler arasında diş taşı temizlenmesi gibi yöntemler yer almaktadır. Kişinin uygulayacağı bazı bitkisel yöntemler de diş eti kanamalarını önleyecek bir etken olacaktır. Diş eti kanamalarında etkili bitkisel yöntemler arasında şap gargarası, tuzlu su ile gargara yapmak, limon gargarası ve kına yaprağı gargarası gibi yöntemler yer almaktadır. Bu yöntemler için gerekli olan malzemeler her evde bulunan malzemelerdir.