Dolgulu Dişim Kırıldı

Çürük dişlerin eski fonksiyonuna kavuşabilmesi için sık kullanılan yöntem, dolgu tedavisidir. Dolgu yapılırken amaçlanan çürüğe sebebiyet veren bakterilerin diş boşluğunda ilerlemesini önlemek için boşlukların doldurulmasıdır. İlk olarak çürük bölge dişten uzaklaştırılır ve çürük doku uzaklaştırıldıktan sonra baş gösteren boşluğa dolgu tedavisi uygulanır.Diş dolgusu orta seviye ve başlangıç seviyedeki çürük dişlere uygulanan bir yöntemdir. Dolgu uygulanarak diş eski fonksiyonlarına kavuşur. Fakat çürük çok ciddi seviyede ve damar-sinirlere kadar eriştiyse bu durumda dişteki canlı doku diye tabir edilen bölgede etkilenmiştir. Damar ve sinirlere ulaşan çürüğün tedavisinde ise dolgu tedavisinin yerine daha ciddi ve meşakkatli olan kanal tedavisi uygulanır.

Dolgulu Dişin Kırılması

Dolgu tedavisi uygulanan diş ile çok sert cisimlerin birbirine temas etmesi dolgulu dişin kırılmasına veya dolgunun zarar görmesine neden olabilir. Özellikle dolgulu dişle ceviz kırmak, şişe kapağı açmak, patlamış mısır tanesini kırmak gibi eylemlerin akabinde bu duruma sık rastlanır.Eğer dolgulu diş çok sert bir işleme maruz kaldıysa veya dolgulu dişe direkt olarak hasar alındıysa, dişte kırılma meydana gelebilir. Dolgulu diş kırıldıktan sonra eğer diş hala kurtarılabilecek ve eski işlevselliğini kazanabilecek durumdaysa uzman diş hekimleri tarafından tekrar dolgu tedavisi uygulanır. Halk arasında diş kırıklarından sonra dişin çekildiği bilgisi doğru değildir. Çoğu zaman dolgu ile dişin eski sağlığına kavuşması sağlanır.

Dolgulu Dişim Kırıldı Ne Yapmalıyım?

Dolgulu dişte meydana gelen kırığın tedavi şekilde, kırık bölgenin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilmektedir.Eğer dişin kırık bölgesi küçük ise uzmanlar tarafından komposit dolgular, kırık bölgeye yerleştirilerek tedavi sağlanır. Bu sırada uygulanan güçlü dolgular genellikle dişin aynı renginde olduğundan dışarıdan gözle fark ayırt edilemez vaziyettedir. Şayet dişteki kırık çok büyükse implant yani yapay diş kökü diye tabir edilen tedavi uygulanmaktadır.

Diş Dolgusu Neden Düşer?

Dolgu tedavisinden sonra en fazla rastlanan şikayet, dolgunun düşmesi veya dolgunun kırılmasıdır. Dolgunun veya dolgulu dişin kırılmasının başlıca sebebinin sert cisimlerle dişin temas etmesi olduğundan bahsetmiştik. Dolgunun düşmesinin nedenlerinden ise aşağıda bahsedilmektedir.

  • Dolgu maddesinin dişe doğru şekilde uygulanmaması,
  • Tedavi esnasında dolgu yapılan diş ile dolgu malzemesi arasında yemek artığı, tükürük vs. materyalin kalması,
  • Dolgu bulunan diş ile patlamış mısır tanesi, fındık gibi sert yiyeceklerin parçalanmaya çalışılması

Diş dolgusu düşer düşmez diş kırığında olduğu gibi derhal diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer ilgili bölgede çürük çok ciddi seviyeye gelmediyse basit bir dolgu tedavisi ile problem ortadan kaldırılmış olur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri